Wielrentour
Innsbruck - Kühtai

Het Kühtai is in de fietsscene niet langer een onbeschreven blad. Naast vaste stop tijdens verschillende fietstochten, zoals de Ronde van Oostenrijk, is de tour ook een grote uitdaging tijdens de legendarische Ötztal-fietsmarathon.

De ronde vanuit Innsbruck door het Ötztal richting Kühtai en terug door het Sellraintal wordt bestempeld als absolute klassieker die geen enkele wielrenner mag missen. Op deze veeleisende tour van 110 kilometer door het imposante berglandschap, overbruggen wielrenners meer dan 1.720 steile en uitdagende hoogtemeters. Tijdens de ronde genieten wielrenners ook van een prachtig uitzicht op de toppen van het Ötztal en de Stubaier Alpen. Als beloning voor de inspanning kunnen wielrenners heerlijk tot rust komen in charmante dorpjes onderweg. 

De ronde vanuit Innsbruck door het Ötztal richting Kühtai en terug door het Sellraintal wordt bestempeld als absolute klassieker die geen…

toon meertoon minder

"Het grootste deel van de beklimming in Kühtai ligt in de schaduw en zorgt voor rust en afkoeling  op warme zomerdagen. De snelle afdaling naar Innsbruck is een lange adrenaline-kick, van de top tot het dal." 

Martin Weiss, oud-wielrenner

Grote plattegrond openen

Startpunt

Innsbruck

Eindbestemming

Kühtai

Eindpunt

Innsbruck

Bergketen

Lengte

110 km

Reistijd

4 uur

Kenmerken

  • Rondritten
  • Rolstoeltoegankelijk
  • E-bike oplaadstation

Moeilijkheidsgraad

zwaar

Hoogte

2.020 m590 m

Hoogtemeters bergopwaarts1.720 m
Hoogtemeters afdaling1.720 m

Conditie

* Dit zijn richtlijnen en aanbevelingen. Houd altijd rekening met de eigen persoonlijke vaardigheden en de actuele weersomstandigheden. Aan de weergave van de gegevens kan geen aansprakelijkheid worden ontleend.

Downloads

Routebeschrijving

De prachtige ronde start in Innsbruck. Het verharde ‘Inn Cycle Path’ brengt wielrenners richting het westen, voorbij het vliegveld en vervolgens naar de noordkant van de Inn. Onder de Martinswand loopt de B171. Hierop rijdt u comfortabel de volgende 20 kilometer zonder noemenswaardige helling naar Tellfs en kruist u de plaatsen Zirl en Pettnau. Afhankelijk van de wind die vaak door het dal raast, is dit een stuk vol plezier of een beproeving van geduld. 

Blijf op de B171 en passeer de dorpen Rietz, Stams en Silz voordat u het treinstation van Ötztal bereikt. Hier aangekomen is al ongeveer 48 kilometer afgelegd, maar zijn er slechts 140 hoogtemeters gemaakt. Die starten nu. 

Kort na het bereiken van het treinstation in Ötztal verlaat u de B171 naar links en volgt u de B186 naar het imposante Ötztal. De brede, drukbezochte snelweg van Ötztal gaat met een lichte helling naar Oetz (812 meter). Nu begint de ongeveer 10 kilometer lange stijging over Ötzerau en Taxegg naar Ochsengarten op 1.538 meter. Over de rustige L237 overwint u verschillende kronkelwegen heuvelopwaarts en ongeveer 700 hoogtemeters. Eenmaal bovenaan wordt het iets vlakker, fijn voordat de volgende uitdagende klim volgt. 

De weg richting Kühtai is lang en steil. In het steilste stuk overwint u een helling van 18 procent. Met een goede ritmische en ronde kick beklimmen wielrenners het prachtige hoog alpine landschap. Via het Längental en de Dortmunder Hütte bereikt u eindelijk het hoogste punt van de tocht (2.020 meter) nabij Kühtai. In de zomer genieten wielrenners hier van een heerlijke maaltijd voordat ze terug racen naar het dal. 

Bij de volgende afdaling wordt snel duidelijk dat het een goede keuze was om de tour vanuit het westen te starten. Lange, bocht loze en soms steil aflopende rechte stukken met een daling van maximaal 20% zorgen voor een heerlijke adrenaline kick. Op de zeer goede, rustige Sellrainstraße rijden wielrenners met hoge snelheid door het dal en doorkruizen zij de dorpen St. Sigmund, Gries en Sellrain. Na ongeveer 1.400 hoogtemeters bereikt u Kematen op 610 meter. 

Langs weiden en velden rolt u comfortabel terug naar Innsbruck. Bij Völls vervangt u de snelweg voor de speciale fietsroute terug naar Innsbruck. 

Tip: de rit over de Haiminger Sattele (1.690 meter) naar Ochsengarten is speciaal voor bergspecialisten. In plaats van te fietsen van Haiming naar het treinstation van Ötztal, kunt u kiezen voor een uitdagende en bochtige klim over de Haimingerberg en rijdt u vervolgens verder op de fiets. 

Plaatsen langs de route

Aankomst

Komt u per vliegtuig, trein, bus of auto naar uw bestemming in Tirol?

Uw bestemming: Innsbruck - Kühtai (47.27006,11.39534)

powered by Rome2Rio

Accommodatie zoeken

Aantal reizigers

Wat vindt u van dit artikel?

Wilt u een antwoord van ons ontvangen? Neem dan contact op via het Kontaktformular.

Omhoog

Is uw mailbox ook aan vakantie toe?

Abonneer u dan hier op onze newsletter met exclusieve vakantietips uit Tirol.