Adelaarsweg etappe 14: Solsteinhaus, © Tirol Werbung/Johne Katleen
Adelaarsweg etappe 14: Solsteinhaus, © Tirol Werbung/Johne Katleen
Adelaarsweg etappe 14: Solsteinhaus, © Tirol Werbung/Wiedenhofer Martina
Adelaarsweg etappe 14: Solsteinhaus, © Tirol Werbung/Wiedenhofer Martina

Adelaarsweg etappe 14: Innsbruck – Solsteinhaus

Vandaag legt u van het begin af aan veel meters af. De Karwendelbahn / Mittenwaldbahn brengt u namelijk van Innsbruck naar het station van Hochzirl. Vanaf hier vertrekt u te voet naar het Solsteinhaus. In het begin loopt de route steil bergopwaarts, maar echt lastige passages komen we vandaag niet tegen. In plaats daarvan kunt u genieten van een heerlijke wandeling over bospaden, voetpaden en landwegen door bossen en glooiende alpenweiden. Vanaf de idyllische Solnalm ziet u voor het eerst het Solsteinhaus. Het ligt op 1.805 m, is eigentijds ingericht en biedt stevige kost en een warme douche. Voor iedereen die het niet kan laten is hier een klimwand te vinden!

Wetenswaardigheden over deze etappe

Adelaarsblik · Let tijdens deze etappe vooral op de vormen van de bergen: naast steile toppen bent u in dit gebied ook getuige van de gevolgen van vergletsjering in de IJstijd met de dienovereenkomstige ronde vormen, morenen en afslijpingen door de gletsjerwerking. Wie meer over de natuur te weten wil komen, bestudeert de stations van het 'Naturlehrpfad Scharnitz’ die op de route ligen.

Adelaarskick ·Wat denkt u van een raadsel op de Solsteinhütte? Waarom heet de kleinere berg ‘Großer Solstein’ en de 100 m hogere broer de ‘Kleine Solstein’? Antwoord: Omdat het belang van de kleinere berg als berg voor veeweiden vroeger groter was. De ‘Kleine Solstein’ is met zijn 2.637 m de hoogste berg van de Nordkette. Hij heeft een extreem scherpe oost-kam en lastige klimroutes aan de noordwand.

Aanbevolen wandelkaart: Kompass-Karte 290, Innsbruck und Umgebung

Wetenswaardigheden over deze etappe Adelaarsblik · Let tijdens deze etappe vooral op de vormen van de bergen: naast steile toppen bent u in…

toon meertoon minder
Grote plattegrond openen

Startpunt  

Innsbruck (HBF)

Eindpunt

Solsteinhaus am Erlsattel

Bergketen

Karwendel

Lengte

7 km

Totale wandeltijd

3 uur

Kenmerken

  • Rolstoeltoegankelijke wandelroutes
  • Rondwandeling

Moeilijkheidsgraad

gemiddeld (rode bergpaden)

Hoogte

1.800 m920 m

Hoogtemeters bergopwaarts940 m
Hoogtemeters afdaling70 m

Conditie

Techniek

Beste jaargetijde

jan
feb
mrt
apr
Mei
jun

jul
aug
sep
okt
nov
dec

* Dit zijn richtlijnen en aanbevelingen. Houd altijd rekening met de eigen persoonlijke vaardigheden en de actuele weersomstandigheden. Aan de weergave van de gegevens kan geen aansprakelijkheid worden ontleend.

De Adelaarsweg

Dat is een etappe van de Adelaarsweg, Tirools bekendste langeafstandswandelroute.

Parkeren

Treinstation van Innsbruck

Downloads

Routebeschrijving

Startpunt: Innsbruck Hauptbahnhof

U reist met de Mittenwaldbahn van Innsbruck naar Hochzirl. U kunt echter ook voor de variant te voet kiezen: u volgt dan vanaf het centraal station de Salurnerstraße in westelijke richting tot aan de Triumphpforte. Daar slaat u links af de Maria-Theresien-Straße in. Deze straat loopt alsmaar rechtdoor naar het oude centrum en het Goldene Dachl. U passeert het Goldene Dachl aan de rechter kant en loopt de Domgasse in tot de Dom zu St. Jakob. Nu volgt u de Jacobsweg door Innsbruck naar Kranebitten, Völs, Kematen. Vanaf Kematen kiest u de wandelroute via de Innbrücke brug richting Zirl. Hierna loopt u door de Ehnbachklamm richting Plainer tot aan het station Hochzirl. Vanaf hier volgt u de borden 'Solsteinhaus'. Ten noorden van het spoor loopt een goed begaanbaar voetpad in het dichte bos. Deze komt na korte tijd uit op een landweg. Op deze weg loopt u meteen via en zeer steil omhoog. Weldra komt links de weg naar het ziekenhuis Hochzirl op de weg uit. U wandelt echter verder omhoog en in noordoostelijke richting steil door het bos. Nadat u de kleine beek bent overgestoken, die vanaf Brunnenschrofen omlaag loopt, kunt u een kort stukje bijna vlak c.q. licht stijgend doorwandelen. De route lijkt nu bijna op een rijweg, maar gaat al snel weer steil omhoog. Op een hoogte van ongeveer 1.350 m komt de route uit op een breed bospad. Hier loopt u verder naar boven. Nu komt u langs een klein ravijn. Na de beek komt u via een voetpad en door een lichter wordend bos resp. door de kruipdennen uit op een open bergweidegebied ofwel de Solnalm. Vanaf hier kunt u voor het eerst het eindpunt van de etappe zien liggen: het Solsteinhaus. U loopt rechts langs de bergweide en in noordelijke richting het dal in en op de Höllkar af. Hierbij komt u langs enkele stukken met losse stenen. Het voetpad kruist de uitlopers van de Höllkar en de beek en loopt uiteindelijk tussen de bergdennen door gemoedelijk omhoog naar de Erlsattel met het comfortabele Solsteinhaus (1.805 m).

Endpunt: Solsteinhaus

Informatie over de plaats

Aankomst

Komt u per vliegtuig, trein, bus of auto naar uw bestemming in Tirol?

Uw bestemming: Adelaarsweg etappe 14: Innsbruck – Solsteinhaus (47.2809903,11.2497316)

powered by Rome2Rio

Accommodatie zoeken

Aantal reizigers

Wandeltochten in dit gebied

Toon meer +

Wat vindt u van dit artikel?

Wilt u een antwoord van ons ontvangen? Neem dan contact op via het Kontaktformular.

Omhoog

Is uw mailbox ook aan vakantie toe?

Abonneer u dan hier op onze newsletter met exclusieve vakantietips uit Tirol.