© Archiv TirolWest
© Archiv TirolWest
Tiroler Edle, © Fotoarchiv Tiroler Edle
Tiroler Edle, © Fotoarchiv Tiroler Edle
© Archiv TirolWest/Daniel Zangerl
© Archiv TirolWest/Daniel Zangerl

Tiroler Edle

Op de steile almhellingen van het uitzichtgebergte Venet brengen de Tiroler Grauvieh koeien de zomer door. Inheemse boeren hebben hun liefde voor het oude resistente ras opnieuw ontdekt - omdat de dieren genoegzaam en goede klimmers zijn. Een wandeling op de Venet geeft een inzicht in de levenswereld van het Grauvieh koeien op 2.000 m, het majestueuze uitzicht op het dal en een blik in de kijk-kaasmakerij Gogles.

 • Met de kabelbaan (dalstation Zams) rijden genotwandelaars non-stop de Venet op. Het 2.212 meter hoge bergstation, vlakbij de top van de berg, wordt door de “Weg der Aussicht” omrond. Nomen est omen: het panorama naar alle kanten zou niet verheffender kunnen zijn.
 • Aan de rondweg sluit de verwandelweg E5 aan. Als goed verhard bergpad leidt hij door steile almweiden en loopt steeds licht afwaarts. Na een uur bereikt men de Gogles Alm (2.017 m). De melk van meer dan 70 koeien wordt hier dagelijks tot kaas en karnemelk verwerkt en door Joachim Nigg geserveerd. Hij leidt, na aanmelding, rond door de kijk-kaasmakerij en de stal.
 • De borden van de weg nr.6 volgend, dalen de wandelaars verder af. De route loopt door almterrein en hoogopgaand geboomte. Na 40 minuten looptijd volgt men de wegwijzer “Piller Moor” en komt na verdere 50 minuten bij de “Gachenblick”, het huis van het natuurreservaat, aan (1.581 m).
 • De ongewone bos-speelplaats en het uitzichtterras van het restaurant nodigen uit om te verwijlen - en op een lekker glaasje.
 • Grijsvee-melk of warme chocolademelk met originele “Tiroler Edle”.
 • Met de bus van het natuurreservaat (gratis met de TirolWest-Card) rijdt men naar Waldeck, naar de banket-bakkerij Haagen en komt per bus weer terug naar het uitgangspunt, het dalstation van de Venetbahn. De genottocht met wandelgids en begeleiding op de Gogles Alm en rondleiding door de banketbakkerij vindt van begin juni tot einde september één keer per week plaats.
 • Aanlegmogelijkheid: Gogles Alm op de Venet, Restaurant Naturparkhaus Gachenblick, Konditorei Haag Landeck
   

Grote plattegrond openen

Startpunt  

Dalstation Venetbahn

Eindpunt

Banket-bakkerij Haag

Lengte

7 km

Duur

1 dag(en)

Kenmerken

 • Rolstoeltoegankelijke wandelroutes
 • Rondwandeling

Moeilijkheidsgraad

gemiddeld (rode bergpaden)

Hoogte

2.212 m

Hoogtemeters bergopwaarts50 m
Hoogtemeters afdaling650 m

Open toegangsweg

 • bereikbaar met openbaar vervoer

Downloads

Aankomst

Komt u per vliegtuig, trein, bus of auto naar uw bestemming in Tirol?

Adres van uw bestemming

powered by Rome2Rio

Accommodatie zoeken
Aantal reizigers

Wandeltochten in dit gebied

Toon meer +
Omhoog
Is je mailbox ook aan vakantie toe?

Abonneer je dan hier op onze newsletter met exclusieve vakantietips uit Tirol.