Blog
Categoriën
© Tirol Werbung / Rodler Ilvy
Eten & drinken
© Bert Heinzelmeier
Mensen
© Tirol Werbung / Aichner Bernhard
Cultuur
© Tirol Werbung / Moore Casey
Attracties
© Tirol Werbung / Herbig Hans
Familie
© Tirol Werbung / Schwarz Jens
Andere
© Tirol Werbung / Neusser Peter
Sport

’s Ochtends vroeg skiën in Tirol – Het spoor van de vroege skiër

Bijgewerkt op 21.12.2016 in Attracties

Zillertal, Foto: Johannes Sautner
Zillertal, Foto: Johannes Sautner

Verse poedersneeuw, ongerepte afdalingen en de eerste zonnestralen - 's winters lokken de "first track" en "early bird" acties van de Tiroolse skigebieden de skiërs al vroeg de piste op. Maar wat houden deze aanbiedingen precies in? En is het werkelijk de moeite waard om al zo vroeg uit de veren te komen?

6.30 uur: Opstaan!

Het schelle alarm van de wekker wekt ons onzacht uit onze welverdiende slaap. Half zeven, pikkedonker en nog vakantie ook… Er moet wel een hele driftige reden zijn om nu ons warme bed te verlaten. Onze skischoenen zijn nog vochtig van gisteren en de voorstelling dat we zometeen naar het dalstation van de gondel moeten, is niet bepaald aantrekkelijk. Maar wie A zegt, moet ook B zeggen: Het „package“ is al geboekt, en hadden we niet iemand iets over een ontbijt horen zeggen? Dus… gauw helm en handschoenen pakken en op naar de piste!

De draaihekken gaan in sommige Tiroolse skigebied al wat vroeger open (foto: VVV Pitztal)De draaihekken gaan in sommige Tiroolse skigebied al wat vroeger open (foto: VVV Pitztal)

7.05 uur: Verlangen naar ons bed

Vrienden en kennissen staan al ongeduldig te wachten bij het dalstation. „De vroege skiër trekt het eerste spoor“, luidt hun wijze spreuk voor de laatkomers. Echter, de zaak heeft toch wel een groot voordeel: geen lange rijen bij de kassa, geen zenuwslopend gedrang. Met slechts enkele mede-vroege vogels stappen we meteen in de gondel – en daar gaat ‚ie dan!

7.20 uur: „Here comes the sun!“

Zonsopgang in het skigebied Serfaus-Fiss-Ladis (foto: Andreas Kirschner)Zonsopgang in het skigebied Serfaus-Fiss-Ladis (foto: Andreas Kirschner)

Tijdens de rit naar boven komen de eerste zonnestralen al tussen de bergtoppen door. En met het licht van de zon klaart ook onze stemming op. Wie weet, misschien wordt het toch nog leuk..

Het skigebied lijkt uitgestorven – geen huilende kinderen, geen snelheidsmaniakken, geen zondagsskiërs en geen enkele andere hindernis die onze stemming kan bederven. Toch wel raar, zo bijna helemaal alleen daar boven op die berg.

7. 30 uur: „En wat nu?“

Een skileraar? Waar is dat nou goed voor? Iedereen kan eigenlijk best goed skiën. De voor deze tijd van de dag veel te goed gehumeurde man in zijn rode skipak zwaait al druk met zijn stokken. „Zijn jullie klaar om te powderen?“

 

Tochten met een gids zijn in veel skigebieden onderdeel van de Early Morning aanbieding (foto: Ötztal Tourismus)Tochten met een gids zijn in veel skigebieden onderdeel van de Early Morning aanbieding (foto: Ötztal Tourismus)

OK, blijkbaar is dit een exclusieve service en geen zinspeling op onze eventueel gebrekkige behendigheid. De prof laat ons zien hoe we het beste met de verse poedersneeuw om kunnen gaan. Als uiteindelijk duidelijk is dat we de dalski „steeds behoorlijk belasten“ moeten, kunnen we eindelijk starten.


          Der erste am Berg! (Foto: Zillertal Arena/Johannes Sautner)
        Der erste am Berg! (Foto: Zillertal Arena/Johannes Sautner)

7.45 uur: „tracks“, „lines“ of gewoon sporen in de sneeuw

Een blik omhoog kroont de eerste afdaling. Het donkerblauw fonkelende winterlandschap wordt langzaam in het warmende zonnelicht gedompeld. Eenzame sporen in de sneeuw, stilte en de frisse, koude berglucht – haast kitscherig is dit onvergetelijke ogenblik, dat de groep met elkaar beleeft. Dit schouwspel is twijfelloos beter dan het uitzicht op het plafond van onze hotelkamer. Hoewel, zacht en wit was het ook in bed. Ach, wat maakt het uit, op naar de volgende afdaling!

8.30 Uhr:  Onze maag rammelt…

Van zo’n avontuur op de ski’s krijg je behoorlijk honger. Des te beter dus dat de ski guide voorstelt om bij het restaurant op de top daar ginds even te gaan pauzeren. „Tijd voor koffie met een broodje!“. Dat broodje is echter een licht understatement. Van pannenkoeken en eieren tot zelfgemaakte muesli, bergkaas en vers gebakken spek – dit stevige ontbijtbuffet laat werkelijk niets te wensen over. En na zo’n ochtend doen we gewoon alles op ons bord.

Een smulontbijt na afloop mag uiteraard niet ontbreken.Een smulontbijt na afloop mag uiteraard niet ontbreken.

10.00 uur: Ons kussen roept!

Langzamerhand worden de pistes voller en de rijen bij de liftstations langer. Tijd om wat slaap in te gaan halen – per slot van rekening zijn we een exclusievere vorm van skiën gewend. En de volgende wekker loopt dan hopelijk pas weer vlak voor de après-ski af. Het vroege opstaan was dus doch meer dan de moeite waard…

Skigebieden met exclusieve aanbiedingen voor vroege vogels en nadere inlichtingen vindt u hier:

Laatste artikel van Lena
De zomer in Tirol is gediversifieerd!
, © Hill Vibes Telfs
Bijgewerkt op 10.07.2021 in Attracties
De vijf zwoelste zomerfestivals in Tirol
4 min. leestijd
Achensee-(c)W9
Bijgewerkt op 10.03.2021 in Attracties
De 9 meest bijzondere (zwem)meren in Tirol
4 min. leestijd
Alle artikelen van Lena
Geen reacties beschikbaar
Schrijf een reactie

Verder blijven lezen

Omhoog

Is uw mailbox ook aan vakantie toe?

Abonneer u dan hier op onze newsletter met exclusieve vakantietips uit Tirol.