Heenreis met de auto, © TirolWerbung/Maren Krings
Heenreis met de auto, © TirolWerbung/Maren Krings

Met de auto & motor

Tirol is uitstekend aan te reizen met de auto of motor. Voor de Oostenrijke snelwegen en autowegen is een auto-vignet verplicht. Deze zijn verkrijgbaar bij de grensovergangen, benzinepompen en de kantoren van de ANWB.

De prijzen van de vignettes variëren per jaar. De prijzen voor 2020 zijn: 

  • Jaarvignette: auto € 91,10, motor € 36,20
  • Twee maanden vignette: auto € 27,40, motor € 13,70
  • Tiendaagse vignette: auto € 9,40, motor € 5,30

Informatie over de actuele prijzen voor de 10-dagen, 2-maanden of jaarvignettes vindt u op www.asfinag.at/maut-vignette/vignette/ (Duits)

Enkele wegen vallen niet onder het vignette en dienen apart vergoed te worden. Zoals bijvoorbeeld de tunnels: Arlbergtunnel, Felbertauerntunnel, de bergweg Timmelsjoch en de snelweg Brenner. 

Voor actuele informatie over de wegen (files, werkverkeer etc.) kunt u terecht bij de ÖAMTC: www.oeamtc.at (Duits)

Houd er tevens rekening mee dat het in Oostenrijk verplicht is om winterbanden te hebben gedurende de periode van 1 november tot en met 15 april.


Routeplanner

De snelste weg naar uw vakantiebestemming berekent u met onze routeplanner: Routeplanner (in het Engels).

 

Informatie over tijdelijke wegversperringen in Tirol  

Het tijdelijke weekendverbod geldt voor gemotoriseerde voertuigen die op doorreis zijn in Tirol. Bestemmings-, vertrek- en aangrezend verkeer valt niet onder deze maatregel. Vakantiegangers kunnen dus zonder problemen hun bestemmingen bereiken. Meer informatie en een overzicht van de desbetreffende wegen vindt u hier

 

Grenscontroles in Kufstein 

Beieren voert al geruime tijd controles uit aan de grensovergang Kufstein-Kiefersfelden. Dit kan tot vertragingen leiden. De controles zijn echter alleen van invloed op reizigers op de A93 richting het noorden (richting Duitsland).

In tijden van toenemend verkeer - vooral in het weekend in de wintervakanties - heeft de deelstaat Tirol ermee ingestemd de controles met Beieren te versnellen: indien nodig wordt een tweede rijstrook geopend om het verkeer sneller te laten doorstromen.

Daarnaast is er de mogelijkheid om te kiezen voor alternatieve routes naar Duitsland. De grensovergang van Tirol naar Duitsland op de weg tussen Kufstein en Kiefersfelden wordt momenteel niet gecontroleerd.

Rijverbod op het lokaal wegennet, bestemming, bron en lokaal verkeer uitgesloten

Vanaf 1-8-2020 gelden in het weekend rijverboden op verschillende provinciale wegen en het lokaal wegennet in Reutte. Dit is een maatregel van de Tiroler deelstaatregering om files tegen te gaan. Direct bij de toegangswegen worden voertuigen geweigerd, tenzij ze kunnen worden aangewezen als bestemmingsverkeer. Het rijverbod geldt vanaf 1 augustus 2020 op zaterdag van 7.00 uur tot zondag 19.00 uur en duurt vooralsnog tot 13 september 2020.

Lokaal rijverbod voor motorrijders

In de districten Reutte en Imst is op enkele geselecteerde routes een rijverbod voor luidruchtige motoren uitgevaardigd. Dit verbod is geldig van 10 juni tot 31 oktober 2020. Meer informatie vindt u hier

Andere reismogelijkheden:

Omhoog
Is je mailbox ook aan vakantie toe?

Abonneer je dan hier op onze newsletter met exclusieve vakantietips uit Tirol.