Heenreis naar Tirol met de auto, © Tirol Werbung/Kathrein Verena
Heenreis naar Tirol met de auto, © Tirol Werbung/Kathrein Verena

Met de auto & motor

Tirol is uitstekend aan te reizen met de auto of motor. Voor de Oostenrijke snelwegen en autowegen is een auto-vignet verplicht. Deze zijn verkrijgbaar bij de grensovergangen, benzinepompen en de kantoren van de ANWB.

De prijzen van de vignettes variëren per jaar. De prijzen voor 2021 zijn: 

  • Jaarvignette: auto € 92,50, motor € 36,70
  • Twee maanden vignette: auto € 27,80, motor € 13,90
  • Tiendaagse vignette: auto € 9,50, motor € 5,50

Informatie over de actuele prijzen voor de 10-dagen, 2-maanden of jaarvignettes vindt u op www.asfinag.at/maut-vignette/vignette/ (Duits)

Enkele wegen vallen niet onder het vignette en dienen apart vergoed te worden. Zoals bijvoorbeeld de tunnels: Arlbergtunnel, Felbertauerntunnel, de bergweg Timmelsjoch en de snelweg Brenner. 

Voor actuele informatie over de wegen (files, werkverkeer etc.) kunt u terecht bij de ÖAMTC: www.oeamtc.at (Duits)

Houd er tevens rekening mee dat het in Oostenrijk verplicht is om winterbanden te hebben gedurende de periode van 1 november tot en met 15 april.


Routeplanner

De snelste weg naar uw vakantiebestemming berekent u met onze routeplanner: Routeplanner (Duits).
 

Grenscontroles in Kufstein 

Beieren voert al geruime tijd controles uit aan de grensovergang Kufstein-Kiefersfelden. Dit kan tot vertragingen leiden. De controles zijn echter alleen van invloed op reizigers op de A93 richting het noorden (richting Duitsland).

In tijden van toenemend verkeer - vooral in het weekend in de wintervakanties - heeft de deelstaat Tirol ermee ingestemd de controles met Beieren te versnellen: indien nodig wordt een tweede rijstrook geopend om het verkeer sneller te laten doorstromen.

Daarnaast is er de mogelijkheid om te kiezen voor alternatieve routes naar Duitsland. De grensovergang van Tirol naar Duitsland op de weg tussen Kufstein en Kiefersfelden wordt momenteel niet gecontroleerd.

Zomer rijverbod voor alternatieve routes in Tirol

Vanaf 31 juli 2021 gelden er in Reute in de weekenden rijverboden op verschillende rijkswegen en het lager gelegen wegennet. Dit is een maatregel van de Tiroler deelstaatregering om het massale alternatieve routeverkeer tegen te gaan tijdens files. Bij de afrit worden voertuigbestuurders beperkt om files te vermijden, tenzij ze aantonen dat ze op weg zijn naar hun bestemming. De rijverboden gelden vanaf 31 juli 2021 op zaterdagen van 7.00 uur tot zondag 19.00 uur en lopen tot 12 september 2021 (verlenging mogelijk).

Lokaal rijverbod voor motorrijders

In de districten Reutte en Imst is op enkele geselecteerde routes een rijverbod voor luidruchtige motoren uitgevaardigd. Dit verbod is geldig van 15 april tot 31 oktober 2021. Meer informatie vindt u hier (Duits). 

Andere reismogelijkheden:

Wat vindt u van dit artikel?

Wilt u een antwoord van ons ontvangen? Neem dan contact op via het Kontaktformular.

Omhoog

Is uw mailbox ook aan vakantie toe?

Abonneer u dan hier op onze newsletter met exclusieve vakantietips uit Tirol.