De mooiste Almabtrieb parades van 2018 in Tirol


Wanneer de koeien en schapen aan het eind van de zomer van de almen terug worden gebracht naar het dal, wordt dit op een grootse en traditionele wijze gevierd. Hier een overzicht van de mooiste Almabtrieb parades.

Het einde van de zomer en begin van de herfst in Tirol is elk jaar het moment dat de 200.000 koeien en schapen terugkeren van de hoog gelegen bergweide naar de vallei (staltijd). Deze drijftocht, Almabtrieb, gaat gepaard met een oude boerentraditie uit de Alpen en wordt op grote schaal gevierd met een kleurrijk festival.

Het  Arlberg en Kaisergebergte, tussen Karwendel en de Lienzer Dolomieten, tellen meer dan 2.100 ‘almen’ waar ruim 110.000 runderen, 70.000 schapen, 5.500 geiten en 2.000 paarden kunnen grazen. De terugkeer van het vee is altijd een spektakel, de bezoekers en de lokale bevolking vieren dit samen. Het vee wordt versierd met kleurrijke bloemen, grote koebellen en andere decoraties. Een bont versierde tooi is een teken dat het seizoen goed is verlopen. Hoe uitbundiger de dieren getooid zijn, des te beter was het seizoen en des te groter is het aansluitende feest. Deze trek van de bergweiden, naar het dorp, is een geweldige prestatie die jaarlijks duizenden enthousiaste toeschouwers trekt. In Tirol vinden jaarlijks meer dan 40 grote en kleinere Almabtrieb evenementen plaats. Hieronder een overzicht van de mooiste parades.
 

 

5 · Terug naar huis: Almabtrieb in Wildschönau


Almabtrieb in Wildschönau, © Wildschönau Tourismus

Auffach, 22 september 2018

Op de traditionele Almabrieb in Auffach in Wildschönau worden meer dan 500 versierde dieren van de alpenweide naar het dal gedreven. Het feest wordt gevierd met een groot festival inclusief een ambachts- en boerenmarkt op de parkeerplaats van de Schatzbergbahn in Auffach. Volksgroepen zorgen voor muziek en een gezellige sfeer. Het feest duurt meestal tot laat in de nacht, want er valt veel te genieten tijdens een lange, mooie zomer in Wildschönau.

7 · Schaap en Haflinger Almabtrieb in Finkenberg


Schafabtrieb bij de Berliner Hütte, © TVB Tux-Finkenberg

Tux, 8 september 2018

Elk jaar in september worden honderden Tiroler bergschapen en een aantal Haflingers vanuit de Berliner Hütte het dal in gedreven. Op het traditionele Almabtriebsfeest in Finkenberg wordt de veilige thuiskomst van de dieren uitgebreid gevierd met dans, muziek en regionale specialiteiten uit het Zillertal.

11 · Almabtrieb Steeg: verloting van de mooiste koeienbel


Almabtrieb in Lechtal, © Tirol Werbung/Peter Neusser

Steeg, 15 september 2018

De Almabtrieb is in Steeg in het Tiroler Lechtal is een groot feest: 's morgens komen de versierde koeien en kalveren terug naar het dorp en worden ze verwelkomd met muziek. 's Avonds arriveren bezoekers in de feesttent en vieren ze samen met herders de terugkomst van het vee. Het hoogtepunt van de avond is de verloting van de grote, mooie koeienbel onder het publiek.

Almabtrieb
Video Almabtrieb - De Terugkeer van het vee naar het dal
"Kaiserwinkl Almhoamfahr'n": Almabtrieb in Kössen, © TVB Kaiserwinkl
"Kaiserwinkl Almhoamfahr'n": Almabtrieb in Kössen
Almabtrieb in Kufstein, © Kufsteinerland
Almabtrieb in Kufstein
Almabtrieb in Söll aan de Wilde Kaiser, © TVB Wilder Kaiser
Almabtrieb in Söll aan de Wilde Kaiser
Schafschied Tarrenz, © Tirol Werbung/Jörg Koopmann
Schafschied Tarrenz

Nog meer evenementen


U bent wellicht ook geïnteresseerd in


Omhoog
Is je mailbox ook aan vakantie toe?

Abonneer je dan hier op onze newsletter met exclusieve vakantietips uit Tirol.

Live Chat
Live Chat