Blog
Categoriën
© Tirol Werbung / Rodler Ilvy
Eten & drinken
© Bert Heinzelmeier
Mensen
© Tirol Werbung / Aichner Bernhard
Cultuur
© Tirol Werbung / Moore Casey
Attracties
© Tirol Werbung / Herbig Hans
Familie
© Tirol Werbung / Schwarz Jens
Andere
© Tirol Werbung / Neusser Peter
Sport

De schoonheid van het Alpbachtal

Bijgewerkt op 01.06.2017 in Sport

Gartlspitz

Een schitterende zonsopgang, prachtige landschappen en gezellige hutten. Het Alpbachtal heeft het allemaal. Reisfotograaf Frank Peters van Bergen Magazine trok in de nazomer naar de Alpen en verbleef in de vallei waar het mooiste dorp van Oostenrijk ligt.

Gratlspitz

05.00 uur in de ochtend. Het is fris, aardedonker maar gelukkig helder. Aan de hemel zie ik fonkelende sterren als hoopgevende lichtpuntjes in de duisternis. De weersvoorspellingen zijn niet zo best voor vandaag, maar dit belooft veel goeds. Berggids Resi Rabanser en Michael Mairhofer willen me een schitterende ervaring laten beleven; de zonsopgang vanaf de 1894 meter hoge Gratlspitz met een uniek uitzicht over Tirol.
Diezelfde zonsopgang kun je ook vanaf een andere berg in het Alpbachdal bekijken; de Wiedersbergerhorn. Die top is met een kabelbaan en een klein stukje lopen veel makkelijker te bereiken, maar de wandeling in het donker is deel van de ervaring.
De Gratlspitz is nog een ouderwetse berg, die bedwongen dient te worden. Je moet je er dus voor in het zweet werken, maar de beloning zal des te groter zijn, zo is me beloofd.

Evenwicht

Resi gaat voorop en zet er meteen een stevig tempo in. Eerst door Alpenweiden en langs kleine houten schuurtjes, dan het bos in. Over het pad groeien hier en daar flinke boomwortels. Overdag prima te zien, maar in het schijnsel van onze zoekende zaklampen lastig te onderscheiden. Af en toe volgt na een doffe bonk een halve struikelpartij, maar we laten ons niet snel uit ons evenwicht brengen en stappen stug door.

De top

Het pad is steil en we stijgen snel. En dat is ook nodig, want we moeten meer dan 700 hoogtemeters overbruggen, voordat de zon opkomt. Aan de horizon begint het al langzaam licht te worden. Beneden in het dal is het nog donker en zijn alleen de lichtjes van het dorp Alpbach te zien.
Het laatste deel naar de top is gemakkelijker. We zijn inmiddels boven de boomgrens en het is licht genoeg om te kunnen zien waar we lopen. In de verte zijn intussen wat wolken ontstaan en in de dalen hangt een lichte nevel. Ideale omstandigheden voor een perfecte zonsopgang!
We zijn precies op tijd voor het spektakel. De hemel boven de bergen kleurt zacht oranje, dat prachtig contrasteert met het koele blauw van het landschap. Mijn fotografenhart begint op hol te slaan.

 

Gartlspitz

Zonsopgang

De top hebben we vandaag bijna voor onszelf. We delen ‘m alleen met een verliefd stelletje, dat soms meer oog lijkt te hebben voor hun mobiele telef

oon dan voor het landschap, maar op het moment suprême genieten we met z’n allen van het bijzondere schouwspel.
In de verte zien we het machtige Kaisergebergte liggen, rechts daarvan prikken boven de Kitzbühler Alpen de eerste zonnestralen van de dag door de wolken heen. De Gratlspitz wordt gehuld in een prachtig warm licht. OK, je moet er wat voor over hebben, maar de beloning is des te groter.

Wil je meer foto’s zien van deze tocht en andere bestemmingen? Kijk dan op www.frank-peters.nl

Böglalm

Het dorpje Alpbach werd in de jaren tachtig gekozen tot mooiste dorp van Oostenrijk. “En omdat er daarna nooit meer zo’n verkiezing is geweest zijn we dat nog steeds”, lacht Michael Mairhofer van de VVV.
Typisch voor Alpbach is de traditionele huizenbouw. Bij wet is vastgelegd dat alle huizen in de gemeente in traditionele stijl gebouwd moeten worden en dat betekent in ieder geval hout aan de buitenkant tenminste vanaf de eerste verdieping, een schuin dak en kleine ramen. Natuurlijk mogen de onvermijdelijke geraniums niet ontbreken, maar dat is dan weer niet wettelijk vastgelegd.

 

Bogalm

Nieuw hout in oude stijl

In het hele Alpbachdal zie je deze stijl terug. Ook op de hoger gelegen almen zoals de Böglalm zien we prachtige, rijk gedecoreerde woningen. Sommigen zijn al honderden jaren oud. Ook de gelijknamige hut op de Böglalm lijkt er al eeuwen te staan, maar schijn bedriegt. De hut is er neergezet in de jaren tachtig van de vorige eeuw.
“Dat ie er toch zo authentiek uitziet komt door de behandeling van het hout”, vertelt Michael. “In het dal is een zeer inventief houtbewerkingsbedrijf gevestigd, dat splinternieuw hout er historisch kan laten uitzien. Het wordt bewerkt met vuur en olie en daarna gedroogd in de zon”.

Böglalm

De hut op de Böglalm is een gemoedelijke plaats met prachtige uitzichten op het Alpbachdal. Op het terras ontmoeten we een aantal gezellige Tirolers, van wie ik maar de helft versta omdat ze in een dialect spreken waar ik geen chocola van kan maken. Maargoed een vrolijke lach verstaat iedereen.
De hut is zowel in de zomer als in de winter geopend en makkelijk te bereiken vanaf de parkeerplaats bij Gasthof Leitner in Inneralpbach. Je kunt zelfs met de kinderwagen omhoog. In nog geen drie kwartier bereik je de Böglalm hut, waar de kids in de zomermaanden kunnen spelen op de speelplaats.

Rondwandeling

Wie nog meer van de omgeving wil zien kan kiezen voor de ‘Böglalm Rundwanderweg’, een mooie wande

ling rond de alm met fijne uitzichten op de omliggende bergen. Goed te doen ook met kinderen. We lopen eerst langs alpenweiden omhoog en komen vervolgens in het verkoelende bos terecht. Als we afdalen passeren we een schitterende woning waarvan de bewoonster nog ouder lijkt dan het verweerde hout.

Frank Peters Blog

 

Over Frank Peters

Het eerste dat ik meeneem op reis is mijn camera, daarna komen de tickets en andere minder belangrijke zakenJ. Ik houd van wandelen en fotograferen te midden van heuvel- en berglandschappen. Op 23-jarige leeftijd maakte ik een voetreis naar Rome. Ik heb verslag gedaan van de Mont Blanc Expeditie en het noorderlicht gefotografeerd bij -35 graden. Extreme reizen vind ik leuk, maar ik kan ook erg genieten van een tocht langs fotogenieke Alpenweiden.

Autor Frank Peters

Deze blog is door een gastauteur geschreven. Meer informatie over de auteur lees je in de blog.

Laatste artikel van Gastauteur
Familiegeluk tijdens een uitstapje in de bergen?
Bijgewerkt op 25.07.2022 in Familie
Familiegeluk tijdens een uitstapje in de bergen?
8 min. leestijd
De beste manier om innsbruck te verkennen is te voet.
, © Stephanie Beyens
Bijgewerkt op 02.08.2021 in Attracties
Innsbruck travel guide
9 min. leestijd
Op de Reither Kogel in het Alpbachtal.
, © Tirol Werbung, Georg Marshall
Bijgewerkt op 26.07.2021 in Attracties
Sharing is Caring
6 min. leestijd
Inntaler höhenweg , © Stephanie Beyens
Bijgewerkt op 12.07.2021 in Attracties
Inntaler höhenweg – lange afstandswandeling in Tirol
16 min. leestijd
Bijgewerkt op 16.12.2020 in Eten & drinken
Smakelijk eten: soepjes uit Tirol
6 min. leestijd
U-Bahn-Station-Serfaus
Bijgewerkt op 23.10.2020 in Attracties
Instappen, overstappen, uitstappen
7 min. leestijd
Jodeln-header-1440×772
Bijgewerkt op 21.08.2020 in Andere
Ho – La – Di – He jodelen maakt ons blij!
7 min. leestijd
Tirol in de herfst
Bijgewerkt op 11.07.2020 in Attracties
Naar Tirol in de herfst? Ja, graag!
4 min. leestijd
Bijgewerkt op 29.01.2019 in Sport
Jeremy Jones, de man die onze winters wil beschermen
5 min. leestijd
Bijgewerkt op 11.12.2018 in Andere
Schaatsen op skivakantie in Tirol? Jazeker!
5 min. leestijd
tirolshop julie
Bijgewerkt op 01.10.2018 in Andere
Op bezoek in de Tirol Shop
4 min. leestijd
Bijgewerkt op 21.06.2018 in Andere
Veggie in Tirol? Jawohl!
4 min. leestijd
Het is even wennen aan mijn nieuwe stappers! ©Robin de Rooy
Bijgewerkt op 23.02.2018 in Andere
Het geheim van Oost-Tirol; het Defereggental
6 min. leestijd
©Carlos Blanchard, @primeparksessions
Bijgewerkt op 14.02.2018 in Sport
Op slopestyle-les met wereldkampioen Seppe Smits
9 min. leestijd
ski jump-absam-blanchard-3512
Bijgewerkt op 14.02.2018 in Sport
Vliegen zonder vleugels
10 min. leestijd
Ort: Serfaus
Bijgewerkt op 30.05.2017 in Familie
Op skivakantie met de kinderen – alles wat je moet weten
8 min. leestijd
Alle artikelen van Gastauteur
Geen reacties beschikbaar
Schrijf een reactie

Verder blijven lezen

Omhoog

Is uw mailbox ook aan vakantie toe?

Abonneer u dan hier op onze newsletter met exclusieve vakantietips uit Tirol.