Innradweg in Tirol, © Oliver Soulas
Innradweg in Tirol, © Oliver Soulas
Innradweg in Tirol, © TVB Tiroler Oberland / Kurt Kirschner
Innradweg in Tirol, © TVB Tiroler Oberland / Kurt Kirschner
Innradweg in Tirol, © Oliver Soulas
Innradweg in Tirol, © Oliver Soulas
Innradweg in Tirol, © Oliver Soulas
Innradweg in Tirol, © Oliver Soulas
Innradweg in Tirol, © Oliver Soulas
Innradweg in Tirol, © Oliver Soulas
Innradweg in Tirol, © Oliver Soulas
Innradweg in Tirol, © Oliver Soulas
Innradweg in Tirol, © Oliver Soulas
Innradweg in Tirol, © Oliver Soulas

Lange afstand fietspad
Innradweg

De Innradweg met een totale lengte van 520 kilometer is een van de langste fietspaden van Europa - loopt van de bron van de Inn in het Engadin naar Passau, waar de bergrivier uitmondt in de Donau.

In vijf etappes en ongeveer 211 kilometer volgen fietsers de Inn door Tirol. Zo ontdekken fietsliefhebbers niet alleen het gevarieerde berglandschap, maar ook talrijke culturele hoogtepunten in de provinciehoofdstad Innsbruck, Schwaz, Kufstein en vele andere plaatsen.

Wie met kinderen reist, maakt leuke stops bij de talrijke bestemmingen voor gezinsuitstapjes langs het fietspad, maar ook van het topografische karakter van de Innradweg. In het begin van de route zijn er enkele kleine hellingen, maar daarna gaat het voornamelijk dalwaarts via vlakke rivierpaden. Dit maakt de Innradweg ideaal voor gezinnen en recreatieve fietsers. Van 6 mei 2022 tot 15 september 2022 is er een pendeldienst van Passau naar St. Moritz of Maloja beschikbaar voor fietsers van de Inn-fietsroute en hun fietsen of bagage.

In vijf etappes en ongeveer 211 kilometer volgen fietsers de Inn door Tirol. Zo ontdekken fietsliefhebbers niet alleen het gevarieerde berglandschap,…

toon meertoon minder
Grote plattegrond openen

Startpunt

Martina

Eindpunt

Kufstein/Erl

Lengte

211 km

Duur

5 dag(en)

Kenmerken

  • Rondritten
  • Rolstoeltoegankelijk
  • E-bike oplaadstation

Moeilijkheidsgraad

gemiddeld

Hoogte

1.100 m470 m

Hoogtemeters bergopwaarts600 m
Hoogtemeters afdaling1.170 m

Routebeschrijving

Etappe 1: Martina (CH) / Pfunds (AUT) - Landeck

Lengte: 46 kilometer; duur: 3 uur 45 minuten

Vanaf de Zwitserse grens loopt de Innradweg door groene weiden en licht heuvelachtig en gestaag glooiend langs de rivier. Deze eerste etappe op Tiroler bodem, die langs dezelfde route loopt als het fietspad Via Claudia, is rijk aan bezienswaardigheden. Het absolute hoogtepunt is het middeleeuwse Fort Altfinstermünz in een ravijn net achter de grens. Het biedt een museum, de Klausenturm met de houten brug en een natuurlijke grot. Kort daarna bereikt u Pfunds, waar het fietspad dwars door de highlight van de stad loopt, de 'Turaloch'-toren. In Tösens passeert u de Römerbrücke, waarschijnlijk de oudste nog bestaande brug van Tirol. Na Prutz maakt het Oberinntal dan een bocht naar links en na ongeveer acht kilometer wordt Landeck, de etappebestemming, bereikt.

Meer tips langs de etappe: slot Siegmundsried, Sauerbrunnquelle in Prutz, Archeologisch Museum FliessSchloss Landeck, de ruïne Schorfenstein in Stanz bei Landeck.

 

Etappe 2: Landeck - Telfs
Lengte: 52,6 kilometer; duur: 3 uur 45 minuten

Vanaf Landeck loopt het fietspad vlak door Perjen naar Zams. Hier is de 'Zammer Lochputz kloof' gelegen met de oudste waterkrachtcentrale van Tirol. Daarna gaat het verder naar Schönwies en richting Imst, waar de volgende kloof wacht, de Rosengartenschlucht. Vanaf Imst gaat het verder met afdalingen en lichte hellingen, voornamelijk langs de oevers van de Inn. Voor de Roppenertunnel gaat de route direct door de Imsterkloof. De volgende belangrijke attractie is de abdij van Stams, een van de beroemdste kloosters in Oostenrijk. Vanaf daar is het niet ver naar Telfs aan de voet van de Mieminger-keten.

Meer tips langs de etappe: Schloss Landeck, Apfelmeile in Haiming, bedevaartsoord ruïne Kronburg

 

Etappe 3: Telfs - Innsbruck
Lengte: 28,5 kilometer; duur: 1 uur 45 minuten

Vanaf Telfs voert de Innradweg altijd over vlak landschap en dicht bij de rivieroever, langs Zirl met de voor klimmers populaire Martinswand naar Innsbruck, de Tiroler hoofdstad met zijn vele bezienswaardigheden. De highlights zijn: het Gouden Dak, Kasteel Ambras, de Keizerlijke Hofburg, de vele musea, maar ook de Hafelekar op de Nordkette, bereikbaar met de kabelbaan en de architectonisch unieke Hungerburgbahn.

Meer tips langs de etappe: Fasnacht- en Heimatmuseum Noaflhaus in Telfs, Altstadt Innsbruck, skischans Bergisel boven Innsbruck, Restaurant in de Ottoburg (Innsbruck)

 

Etappe 4: Innsbruck - Strass
Lengte: 52,5 kilometer; duur: 3 uur

Vanaf Innsbruck gaat het stroomafwaarts aan de linkerkant van de Inn naar Hall in Tirol. Daar moet u zeker een bezoek brengen aan de prachtige, middeleeuwse oude stad, een van de grootste van Tirol. Steek vervolgens de Inn over op een loopbrug in de stad en fiets verder richting Volders bij de oever. Volg het fietspad over groentevelden en de woonwijken van Wattens en Schwaz naar Strass bij de ingang van het Zillertal. In Schwaz, de middeleeuwse zilverstad, is het aan te bevelen de omweg te maken naar het oude centrum met de zilvermijn.

Meer tips langs de etappe: Swarovski Kristallwelten in Wattens, Schloss TratzbergWolfsklammZillertalbahn

 

Etappe  5: Strass - Kufstein/Erl
Lengte: 52 kilometer; duur: 3 uur

Vanaf Strass gaat het veelal langs de over naar Brixlegg. Daar kunt u een omweg maken naar Kramsach en het Tiroler Bauernhöfe Museum. Of fiets door naar Rattenberg, het kleinste stadje van Oostenrijk, dat een bijzonder mooi middeleeuws stadscentrum heeft. Het fietspad leidt dan door Radfeld en vanaf daar door weilanden naar Wörgl. Van Kirchbichl, met met uitzicht op de rivier, is de route vlak en geasfalteerd en voert door Kufstein tot het einde van de etapp naar Erl met zijn beroemde festivalzaal.

Mtappe: Museumsfriedhof Kramsach, Vesting Kufstein

 

!Gevaar! Blokkering / omleiding van de Inn-fietsroute in Wörgl en bij Erl (zie ook GPX-routes om te downloaden)

Vanwege omvangrijke werkzaamheden in het gebied van de snelwegbrug op het industrieterrein Wörgl moet de Inn-fietsroute op kleine schaal worden omgeleid.

De route van de omleiding bij Wörgl is als volgt:

Komende vanuit Innsbruck op de Gießenweg tot de kruising bij Umspannwerk - verder rechts op de Gießenweg - na de speeltuin links op de Madersbacherweg naar de rotonde - op de rotonde vierde afslag op KR-Martin-Pichler-Straße naar de rotonde - op de rotonde tweede afslag op KR -Martin-Pichler-Straße tot aan de rotonde - door de spoorwegonderdoorgang - dan de tweede straat links de Franz-Grillparzer-Straße in - door de onderdoorgang - onder de snelwegbrug - rechtsaf de Innradweg op.

Vanuit Kufstein op de Franz-Grillparzer-Straße naar de rustplaats Innsteg in Wörgl - linksaf de Franz-Grillparzer-Straße onder de snelwegbrug en door de onderdoorgang - rechtsaf de KR-Martin-Pichler-Straße - onder de spoorwegonderdoorgang door naar de rotonde - neem de tweede afslag op de rotonde KR-Martin-Pichler-Straße naar de rotonde - neem op de rotonde de eerste afslag naar Augasse - volg Augasse ongeveer 50 m - sla half linksaf Madersbacherweg op - volg Madersbacherweg tot het einde - rechts de Gießenweg op - volg de Gießenweg tot het onderstation - half links de Innradweg op.

Heraanleg van het Inn-fietspad in het gemeentelijk gebied Erl voor een bouwplaats aan de Inndamm west en oost tussen rivier km 174+400 en 178+000. De omleiding begint in Zollhaus in de gemeente Erl en eindigt bij Tiefenbach, weer direct aan de Inn-fietsroute.

 

 

Meer informatie vindt u hier

Plaatsen langs de route

Aankomst

Komt u per vliegtuig, trein, bus of auto naar uw bestemming in Tirol?

Uw bestemming: Innradweg (46.88544,10.4647)

powered by Rome2Rio

Accommodatie zoeken

Aantal reizigers

Wat vindt u van dit artikel?

Wilt u een antwoord van ons ontvangen? Neem dan contact op via het Kontaktformular.

Omhoog

Is uw mailbox ook aan vakantie toe?

Abonneer u dan hier op onze newsletter met exclusieve vakantietips uit Tirol.