Wielrennen in Tirol, © Tirol Werbung / Soulas Oliver
Wielrennen in Tirol, © Tirol Werbung / Soulas Oliver

Wielrennen in Tirol


Met de hoogste bergpas van Oostenrijk en de steilste beklimming van het land, kom je in Tirol superlatieven te kort als het om wielrennen gaat. In september 2018 is Tirol gastheer van het UCI Wereldkampioenschap Wielrennen op de Weg. Met deze tien geselecteerde wielrentochten, de 'Great Rides' krijgen amateurrenners het ware WK-gevoel.

Of je fietst naar de Kitzbüheler Horn, rondom Innsbruck of langs de Kaunertaler Gletscherstrasse: Tirol heeft geweldige wielrentrajecten. Het routenet strekt zich uit over 3.800 kilometer. Om de veelzijdigheid van de mogelijkheden te tonen heeft een vakjury tien routes geselecteerd onder de noemer 'Great Rides'. Drie aspecten hebben ze allemaal gemeen: veel hoogtemeters, geweldige uitzichten en snelle afdalingen.

"Wielrennen in het Tannheimertal, dat is rijden in het mooiste hoogdal van Europa. En met de vele burchten en kastelen langs de route is het als een audiëntie bij Koning Ludwig II."

Thomas Pupp, oprichter ‘Tirol Cycling Team’

 


"Een gigantische berg.  De hoogste moeilijkheidsgraad. Midden in de ruwe en mooie natuur. Hier, op deze 41 kilometer lange beklimming ervaar je elke meter de innerlijke kracht van het wielrennen." 

Thomas Pupp, oprichter ‘Tirol Cycling Team’


"Op 2.830 meter hoogte staat het rood-wit-rode markeringspaaltje. Jan Ulrich bestempelde de beklimming als ‘dierenmishandeling’ en Jens Voigt ‘wilde de reddingsdiensten oproepen en een lawine-waarschuwing laten uitgaan." Nog vragen?

Thomas Pupp, oprichter ‘Tirol Cycling Team’


"Het grootste deel van de beklimming in Kühtai ligt in de schaduw en zorgt voor rust en afkoeling  op warme zomerdagen. De snelle afdaling naar Innsbruck is een lange adrenaline-kick, van de top tot het dal." 

Martin Weiss, oud-wielrenner


"Dit is mijn favoriete route rond Innsbruck. Vooral op dagen met wisselende weersomstandigheden is de tocht ideaal vanwege de vele mogelijkheden om de route in te korten." 

Martin Weiss, oud wielrenner


"Georg en Harald Totschnig en Clemens Fankhauser zijn bekende rijders uit het Zillertal en stuk voor stuk geweldige klimmers. Niet verwonderlijk als je je bedenkt met welk terrein zij zijn opgeroeid: steil, steiler, steilst. En boven een van de mooiste routes over een bergkam van Europa."

Thomas Pup, oprichter van het ‘Tirol Cycling Team’


"Dit is mijn thuis-ronde. Op de beklimming van Brugg naar de bergpas kunnen rijders hun tijd meten en vergelijken met mijn richttijd, 19:21 minuten. Probeer het zelf, maar vergeet niet onderweg van de fantastische uitzichten te genieten."

Thomas Rohregger, oud-profwielrenner


"Het glooiende berglandschap rondom Kufstein en de beklimming van de Niederndorferberg maken deze prachtige rit tot een geweldige ervaring. Kufstein is overigens een van de startplaatsen tijdens de UCI Wereldkampioenschappen Wielrennen op de weg 2018." 

Thomas Rohregger, oud prof-wielrenner

 


"Mijn huisberg! De Kitzbüheler Horn is zonder twijfel een van de moeilijkste beklimmingen voor wielrenners. Bij de ‘Knödelfleischgraben’ (letterlijk vertaald de knödelvleeskloof), is het steilste deel en wordt het echt loodzwaar. Op dit moment staat de snelste beklimming nog steeds op mijn naam met 28:24 minuten." 

Thomas Rohregger, oud-profwielrenner


"Eén van mijn favoriete routes. Na de klim van de Gailbergsattel en de volgende afdaling, ga je in het Lesachtal in beetje bij beetje omhoog naar de Kartitscher Sattel. Het Lesachtal is een absoluut natuurparadijs. Echt de moeite waard om even af te stappen en vol van de omgeving te genieten."

Thomas Rohregger, oud-profwielrenner


Wat vindt u van dit artikel?

Wilt u een antwoord van ons ontvangen? Neem dan contact op via het Kontaktformular.

Omhoog

Is uw mailbox ook aan vakantie toe?

Abonneer u dan hier op onze newsletter met exclusieve vakantietips uit Tirol.