Blog
Categoriën
© Tirol Werbung / Rodler Ilvy
Eten & drinken
© Tirol Werbung / Hörterer Lisa
Bedrijven & Fabrikanten
© Bert Heinzelmeier
Mensen
© Tirol Werbung / Schreyer David
Architectuur
© Tirol Werbung / Aichner Bernhard
Cultuur
© Tirol Werbung / Moore Casey
Attracties
© Tirol Werbung / Haindl Ramon
Wellness
© Tirol Werbung / Webhofer Mario
Natuur
© Tirol Werbung / Herbig Hans
Familie
© Tirol Werbung / Schwarz Jens
Andere
© Tirol Werbung / Neusser Peter
Sport

Verhalen uit de Tiroler Alpen: de Falbesoner Ochsenalm in het Stubaital

Bijgewerkt op 21.01.2020 in Cultuur

Falbesoner-Ochsenalm-Stubai

Het zou ook een hele dag wandelen waard zijn, maar de tocht naar de Falbesoner Ochsenalm duurt slechts anderhalf uur. Hier word je beloond met zo veel lekkers dat het lijkt alsof je weer in oma’s koekjestrommel aan het graaien bent: zelfgebakken brood, boter, Graukäse, spek, Striezel, karnemelk, vlierbessensap...

Maridl Schmid, eigenaresse en gastvrouw van de Falbesoner Ochsenalm, is het boegbeeld van de alm. Ze staat veelal in de keuken en tussendoor begroet ze de gasten. Niet in een Tiroler dirndl, maar in een fleurige jurk met daarover een wit schort. Voorheen stond ze tijdens het hoogseizoen elke dag op de alm. Tot dit jaar. Op 60-jarige leeftijd moest ze geopereerd worden en hierdoor kan ze slechts af en toe op de alm aanwezig zijn.

Desondanks krijgen de gasten nog steeds uitstekende maaltijden voorgeschoteld. Zolang Maridl arbeidsongeschikt is, helpen Maridl’s zes kinderen, evenals nichten en neven en andere familieleden, om de beurt in de winkel. Zelfs de huisgemaakte Stubaier Käsestriezel wordt gemaakt, één van Maridl’s neven en nichten heeft deze taak op zich genomen. En uiteraard is er nog steeds zelfgebakken brood!

Maridl Schmid heeft de Falbesoner Ochsenalm van haar moeder overgenomen. Zij is het boegbeeld van de almhut.Maridl Schmid heeft de Falbesoner Ochsenalm van haar moeder overgenomen. Zij is het boegbeeld van de almhut.

Uit eigen keuken: de Falbesoner Ochsenalm is een van de weinige almen in de regio waar zelf melk, boter en Graukäse worden gemaakt.Uit eigen keuken: de Falbesoner Ochsenalm is een van de weinige almen in de regio waar zelf melk, boter en Graukäse worden gemaakt.

Het brood is heerlijk! En zeker in combinatie met Graukäse en wat almboter, die wordt geserveerd in een botermodel met prachtige decoraties. Voor nieuwkomers op de alm: een botermodel is soort kuipje waar de boter een leuke vorm door krijgt.

Gastronomische Stubaier hut is in trek

De Falbesoner Ochsenalm is nog steeds een van de weinige almen in het gebied waar de melk, boter en Graukäse afkomstig zijn van eigen productie. Normaal gesproken is het maken van boter en kaas Maridl’s taak, maar gelukkig kon herder Lois Siller, die lang op de Mischbachalm gewerkt heeft, worden aangetrokken als vervanging. Maridl is blij dat er veel helpende handen zijn die hard werken. Niettemin wil ze, zodra ze weer op de been is, terugkeren naar de alm. „Daarboven voel ik me veel beter. En als ik niet vol aan het werk kan, moet ik nog steeds mijn helpers aansturen, „zegt ze humoristisch. Daarnaast hoopt ze dat gasten begrip tonen, mochten dingen niet helemaal soepel verlopen.

De hele familie helpt mee. Zowel bij het schoonmaken van de cantharellen als bij andere werkzaamheden.De hele familie helpt mee. Zowel bij het schoonmaken van de cantharellen als bij andere werkzaamheden.

Bezoekers genieten optimaal van dit almparadijs. Onder het genot van een heerlijke snack en omgeven door prachtig bergpanorama met een waterval kijkt u uit nieuwe Regensburger Hütte. Op de achtergrond hoort u het gebrul van de Falbesoner Bach. Wat wil je nog meer? Verse Kaiserschmarrn staan op tafel, die zo lekker eruitzien en ruiken dat waarschijnlijk zelfs de koeien in de wei jaloers worden.

Geschenk van Moeder Natuur

De hut van de Falbesoner Ochsenalm is een populaire stopplek op weg naar de iets hoger gelegen Regensburger Hütte en is één van de Stubaier ‘Genuss’boerderijen. Deze worden gekenmerkt door heerlijke traditionele gerechten met lokale ingrediënten. Voor Maridl en haar familie is het niet meer dan normaal om producten te gebruiken die in hun omgeving geproduceerd worden en die ze zelf kunnen verbouwen.

De Falbesoner Ochsenalm is een van de ‚Stubaier Genussbetrieben‘. Deze culinaire hotspots worden gekenmerkt door heerlijke lokale gerechten gemaakt van doorgaans regionale ingrediënten.De Falbesoner Ochsenalm is een van de ‚Stubaier Genussbetrieben‘. Deze culinaire hotspots worden gekenmerkt door heerlijke lokale gerechten gemaakt van doorgaans regionale ingrediënten.

“De natuur geeft zoveel moois aan ons. Je hoeft alleen maar om je heen te kijken, „zegt Maridl. „Op de almen groeien belangrijke kruiden en in het bos bloeien paddenstoelen en oesterzwammen waarmee we heel lekkere goulash maken.”

Naast de ingrediënten voor gerechten, biedt de natuur ook hulp bij kwaaltjes. Als moeder van zes kinderen had Maridl een druk huishouden en soms was het handig huis-tuin-en-keuken middeltjes te kennen. Als gepassioneerde jager waren marmotten vaak haar prooi tijdens het jachtseizoen. Hun vet verandert ze in reuzel, wat goed is voor de gewrichten en een bewezen remedie tegen keelpijn.

De kruideningrediënten voor haar geneeskrachtige dranken en zalfjes zijn voornamelijk te vinden in alpenweiden. Aan de voet van de kliffen tussen de stenen groeit Sint-Janskruid in groten getale. De gele velden zien er niet alleen mooi uit, maar zijn ook erg handig. Maridl gebruikt het voor sint-janskruidolie en maakt ook fijne elixers van wilde tijm, arnica en meesterwortel. Je kunt de olie ook gebruiken om vermoeide armen en benen in te smeren na het werk of als je ziek bent.

De Alm – zit diepgeworteld

De Falbesoner Ochsenalm is een coöperatieve boerderij en behoorde toe aan de ouders van Maridl. Toen haar moeder stierf, ging Maridl vaak met haar vader naar de alm. De alm werkte als therapie voor hen en hielp het verdriet te verwerken.

Alle foto’s: Jörg KoopmannAlle foto’s: Jörg Koopmann

In 2005 pachtte Maridl de weide en werkte samen met haar oom op de alm. Toen hielpen de kinderen al vaak in de zomer, terwijl de echtgenoot van Maridl er de voorkeur aan gaf in het dal te blijven werken, omdat hij niet zo’n ‘Almganger’ is. Vandaag beschouwt Maridl haar werk als een erfenis van vroeger: „Mijn ouders lieten mij kennis maken met het werk op de alm en gaven me iets heel waardevols. Ze lieten me zien waar mijn weg naartoe leidt!“

De gasten van de Falbesoner Ochsenalm hopen dat Maridl weer snel op de been is en dat ze nog vele zomers op de alpenweide kan doorbrengen. Want wanneer je op zo’n mooie plek steeds weer een warm welkom krijgt, voelt het als thuiskomen.

De Falbesoner Ochsenalm is in ongeveer 1,5 uur bereikbaar vanuit het district Falbeson in Neustift im Stubaital. Een gedetailleerde routebeschrijving te vinden op www.visittirol.nl.

Laatste artikel van Irene Prugger
Junsalm
Bijgewerkt op 15.05.2018 in Cultuur
Wanneer is een alm écht een alm?
3 min. leestijd
Alle artikelen van Irene Prugger
Geen reacties beschikbaar
Schrijf een reactie

Verder blijven lezen

Omhoog
Is je mailbox ook aan vakantie toe?

Abonneer je dan hier op onze newsletter met exclusieve vakantietips uit Tirol.