Blog
Categoriën
© Tirol Werbung / Rodler Ilvy
Eten & drinken
© Tirol Werbung / Hörterer Lisa
Bedrijven & Fabrikanten
© Bert Heinzelmeier
Mensen
© Tirol Werbung / Schreyer David
Architectuur
© Tirol Werbung / Aichner Bernhard
Cultuur
© Tirol Werbung / Moore Casey
Attracties
© Tirol Werbung / Haindl Ramon
Wellness
© Tirol Werbung / Webhofer Mario
Natuur
© Tirol Werbung / Herbig Hans
Familie
© Tirol Werbung / Schwarz Jens
Andere
© Tirol Werbung / Neusser Peter
Sport
Specials

Verhalen uit de Tiroler Alpen: de Juifenalm in Lüsensertal

Bijgewerkt op 17.03.2021 in Cultuur

JKoop_OJuifenalm-7113

Op weg naar de Juifenalm hoor je in de verte koeien loeien, kippen kakelen en varkens knorren! Op de bergweide boven Gries im Sellrain heerst een gezellig boerderijleven met dieren en mensen. Geen wonder, want de hooggelegen alm en omringende omgeving is een juweeltje. Niet alleen qua natuur, maar ook dankzij het heerlijke eten met het motto ‘alles uit eigen keuken’.

Edelweiss groeit doorgaans op hoge alpenweiden en tussen nissen in de rotsen, maar op de Juifenalm in Sellrain/Lüsensertal wordt de bloem aangesneden met een botermes. De zelfgemaakte boter is hier versierd in de vorm van de bekende alpine bloem. Alles wat op tafel staat wordt hier met veel liefde bereid: de Graukäse, almmozzarella en de heerlijke knödelgerechten zoals spinazie-, kaas-, spek- en cantharelknödels. Uiteraard worden deze ook allemaal huisgemaakt!

De Juifenalm, gepacht door de familie Stern, bevindt zich op 2.022 meter hoogte.De Juifenalm, gepacht door de familie Stern, bevindt zich op 2.022 meter hoogte.

Sinds 2015 pachten Sylvia en Gotthard Stern de Juifenalm. Gasten genieten hier op 2.022 meter hoogte, vlak onder de sterrenhemel. Ontspannen en relaxen? Dat zeker! Maar er wordt door het hele team ook hard gewerkt op de alm, zowel in de zomer als in de winter. In drukke weekenden springt kleindochter Tamia ook vaak bij.

De kippen krijgen ook aandacht: kleindochter Tamia zorgt met veel plezier voor de dieren op de alm. De kippen krijgen ook aandacht: kleindochter Tamia zorgt met veel plezier voor de dieren op de alm. 

Een bontgezelschap van grote en kleine dieren

De Juifenalm is een populaire bestemming voor gezinnen. Geen wonder, want het personeel is erg vriendelijke en gastvrij. Naast het gezellige en warme welkom, trekken ook de koeien, paarden, geiten, konijnen, varkens en kippen veel bezoek. En almhond Dojan houdt alles onder controle en helpt hier en daar met het (op)eten van de lekkere gerechten.

De vriendelijke almhond Dojan doet graag een dutje.De vriendelijke almhond Dojan doet graag een dutje.

Nee, Dojan weet heel goed: de kaas is voor de gasten. Velen komen hier voornamelijk omdat ze de kaas zo lekker vinden. In de eigen kleine melkboerderij wordt de melk van negen melkkoeien verwerkt tot boter, Graukäse en mozzarella. Almmozarella is nog niet zo bekend, maar op de Juifenalm is het een populaire specialiteit. Wat is het geheime recept? „Dat heb ik niet echt“, zegt boer Gotthard Stern lachend. „Ik wil alleen dat hij goed smaakt!“

Almmozzarella met verse tomaten

Kaasmaakster Daniela Mocker-Ahrer uit Innsbruck is verantwoordelijk voor de boter en kaas. Haar geheime recepten mogen niet worden onthuld. Op de Juifenalm worden haar mozzarella-balletjes geserveerd met verse tomaten. Het personeel van de Juifenalm koopt de groenten bij lokale boeren en handelaren. Dit vinden de eigenaren belangrijk omdat het deel uitmaakt van het concept: producten van goed beheerde Tiroler almen, hoge kwaliteit, steunen van lokale boeren en korte aanleverroutes.

Het talentvolle kaas- en melkmeisje Daniela uit Innsbruck gaat vandaag aan de slag met de boter.Het talentvolle kaas- en melkmeisje Daniela uit Innsbruck gaat vandaag aan de slag met de boter.

Naast de kaas zorgt Daniela ook voor de 30 paarden die op de Rossweiden rondlopen. IJslanders, Haflingers en Norikers doen zich hier te goed aan borstelgras en natuurlijke lekkernijen. Herder Marcel Haider van Gries in Sellrain is verantwoordelijk voor het vee. Hij heeft veel te doen, want naast de negen melkkoeien zijn er nog eens 110 andere runderen te vinden. Ook moet hij op de twaalf geiten letten, want die gaan soms op eigen houtje een stukje wandelen en willen dan niet meer omkeren.

De agrarische gemeenschap kiest goede pachters

De agrarische gemeenschap van Juifen, die de alm beheert, plaatst het vee op de alm. Bij de keuze van de pachters letten ze op of de herders gastvrij zijn en goed kunnen koken. De pachters zijn namelijk ook verantwoordelijk voor de rodelbaan en de Juifenalm is een ‘Ganzjahresalm’, geopend in zowel het zomer- als winterseizoen.

Het is dan ook van belang dat de herdersfamilie zich hier thuis voelt. Dat is bij de familie Stern zeker het geval, die veel gasten kent van de Schlickeralm. „We kunnen niet zeggen of we het hier in de zomer of de winter fijner vinden,“ zeggen Gotthard en Sylvia. „Beide seizoenen hebben drukke periodes, maar heel mooie kanten.“

Geweldig uitzicht boven de boomtoppen

De Juifenalm is gelegen boven de boomgrens, wat een prachtig uitzicht biedt op de omliggende bergen, met name op de Stubaier Alpen met de Zischgeles, Lampsenspitze, Grießkogel en Freihut. Wintersporters genieten hier volop van de winter. Het is hier vaak zo gezellig druk op mooie dagen dat gasten op hun slee zitten en met hun bord op schoot. Een welverdiende culinaire stop voordat ze de vijf kilometer lange, slingerende rodelbaan afroetsjen waarmee 640 hoogtemeters worden overbrugd.

Knödel, almmozzarella en Graukäse zijn specialiteiten op de Juifenalm.Knödel, almmozzarella en Graukäse zijn specialiteiten op de Juifenalm.

Alle foto’s: Jörg KoopmannAlle foto’s: Jörg Koopmann

Maar nu is het zomer en zit je niet op een slee, maar op banken in de schaduw van parasols of op comfortabele ligstoelen. Bij de almhut geniet je volop van de Tiroler Alpen. Dankzij de vele zonuren, een verkoelend drankje en hond Dojan die alles in de gaten houdt, geniet je bij de almhut volop van de Tiroler Alpen.

De Juifenalm is te bereiken vanaf de betaalde parkeerplaats in Juifenau ten zuiden van Gries im Sellrain. De wandeling duurt ongeveer ongeveer 2 uur. Een gedetailleerde routebeschrijving is te vinden op: www.tirol.nl

Laatste artikel van Irene Prugger
Junsalm
Bijgewerkt op 15.05.2018 in Cultuur
Wanneer is een alm écht een alm?
3 min. leestijd
Alle artikelen van Irene Prugger
Geen reacties beschikbaar
Schrijf een reactie

Verder blijven lezen

Omhoog
Is je mailbox ook aan vakantie toe?

Abonneer je dan hier op onze newsletter met exclusieve vakantietips uit Tirol.