Blog
Categoriën
© Tirol Werbung / Rodler Ilvy
Eten & drinken
© Bert Heinzelmeier
Mensen
© Tirol Werbung / Aichner Bernhard
Cultuur
© Tirol Werbung / Moore Casey
Attracties
© Tirol Werbung / Herbig Hans
Familie
© Tirol Werbung / Schwarz Jens
Andere
© Tirol Werbung / Neusser Peter
Sport

Verhalen uit de Tiroler Alpen: de Juifenalm in Lüsensertal

Bijgewerkt op 24.06.2021 in Cultuur, Foto's: Jörg Koopmann

JKoop_OJuifenalm-7113

Onderweg naar de Juifenalm hoor je van verre de koeien loeien, de kippen kakelen en de varkens grommen! Op de alpenweide boven Gries in Sellrain heerst een gelukkig boerderijleven, en daarvan maken zowel dieren als mensen deel uit. Geen wonder, want de hooggelegen alm en omringende omgeving zijn een juweeltje En er is ook lekker eten – alles is zelfs huisgemaakt.

Edelweiss wordt meestal geplukt op hoge alpenweiden en in rotsnissen, maar op de Juifenalm in Sellrain / Lüsensertal kun je ze met een botermes aansnijden. De zelfgemaakte boter is hier versierd met afdruk van de populaire alpenbloem. Alles wat op tafel staat wordt hier met veel liefde bereid: Graukaas, Almmozzarella en heerlijke knödelvariaties zoals spinazie-, kaas-, spek- en rode bieten-en cantharelknödels. Alles is natuurlijk ook huisgemaakt!

De Juifenalm, gepacht door de familie Stern, bevindt zich op 2.022 meter hoogte.De Juifenalm, gepacht door de familie Stern, bevindt zich op 2.022 meter hoogte.

Sylvia en Gotthard Stern zijn sinds 2015 de pachters van de Juifenalm. Je zit hier op 2.022 meter boven zeeniveau, als het ware onder je eigen sterrenhemel. Zitten? Ja, maar alleen als er niet te veel te doen is! In de zomer en winter is hier veel bedrijvigheid, daarom helpt het hele team en in de drukke weekenden ook kleindochter Tamia mee.

De kippen krijgen ook aandacht: kleindochter Tamia zorgt met veel plezier voor de dieren op de alm. De kippen krijgen ook aandacht: kleindochter Tamia zorgt met veel plezier voor de dieren op de alm. 

Een bonte menigte van grote en kleine dieren

De Juifenalm is een populaire bestemming voor gezinnen, wat geen wonder is met dit charmante team: naast het vriendelijke en efficiënte gastgezin, kijken ook runderen, paarden, geiten, konijnen, varkens en kippen uit naar hun bezoek. Ook almhond Dojan, die alles onder controle heeft en blijkbaar wil helpen met het opdienen - of misschien ook wel met kauwen – houdt van kinderen.
 

De vriendelijke almhond Dojan doet graag een dutje.De vriendelijke almhond Dojan doet graag een dutje.

Nee, Dojan weet maar al te goed dat de kaas voor de gasten is. Velen komen hier vooral, omdat het bijzonder lekker smaakt: de melk van de 9 melkkoeien wordt in de kleine zuivelfabriek verwerkt tot boter, Graukaas en mozzarella. Almmozarella is nog niet zo bekend, maar het is een bijzonder populaire specialiteit op de Juifenalm. Hoe maak je precies mozarella? "Zo precies weet ik het ook nog steeds niet", lacht pachter Gotthard Stern. "Ik weet gewoon hoe het uiteindelijk moet smaken!"

Almmozzarella met verse tomaten

De boerin Daniela Mocker-Ahrer uit Innsbruck is verantwoordelijk voor het maken van boter en kaas en haar productiegeheimen mogen hier natuurlijk niet worden onthuld. In ieder geval wordt de mozzarella bij de Juifenalm ook tot balletjes gevormd en geserveerd met verse tomaten. Het Juifenalm-team koopt groenten van boeren en handelaars in de regio, want wat hier op tafel komt, heeft een uitstekende kwaliteit, kent korte aanleverroutes en is regionaal.

Het talentvolle kaas- en melkmeisje Daniela uit Innsbruck gaat vandaag aan de slag met de boter.Het talentvolle kaas- en melkmeisje Daniela uit Innsbruck gaat vandaag aan de slag met de boter.

Naast haar kaas verzorgt Daniela ook de 30 paarden op de alm. IJslanders, Haflingers en Norikers vinden hier struikgras en andere lekkernijen. Herder Marcel Haider uit Gries im Sellrain is verantwoordelijk voor het vee. Hij heeft veel te doen: hier zijn 110 runderen om in he toog te houden, plus de 9 melkkoeien. Ook op de 12 geiten moeten gelet worden, omdat ze anders lange reizen maken en door hun eigenwijze karakter vaak moeilijk te overtuigen zijn om terug te keren naar de Juifenalm.

De agrarische gemeenschap kiest goede pachters

De agrarische gemeenschap van Juifen, die de alm beheert, brengt het vee op de alm. Bij de keuze van de pachters letten ze er vooral op dat de herders gastvriendelijk zijn en goed kunnen koken. De pachters zijn namelijk ook verantwoordelijk voor de rodelbaan en de Juifenalm is een ‘Ganzjahresalm’, wat betekent dat ze geopend is tijdens zowel het zomer- als winterseizoen.

Het is dus belangrijk dat de pachtersfamilie zich hier ook prettig voelt en bij de familie Stern, die nog vele gasten kennen van de Schlickeralm, is dit zeker het geval. 'We kunnen niet zeggen of we het hier in de zomer of in de winter beter vinden', zeggen Gotthard en Sylvia. "Beide seizoenen hebben hun stressvolle en prachtige kanten."

Prachtig uitzicht boven de boomgrens

De Juifenalm is gelegen boven de boomgrens, wat een prachtig uitzicht biedt op de omliggende bergen, met name op de Stubaier Alpen met de Zischgeles, Lampsenspitze, Grießkogel en Freihut. Wintersporters genieten hier volop van de winter. ‘s Winters is het hier vaak zo druk op mooie dagen, dat veel gasten op hun sleeën zitten en de eetborden op hun knieën leggen, vooraleer ze naar beneden suizen over de vijf kilometer lange, bochtige rodelbaan.

Knödel, almmozzarella en Graukäse zijn specialiteiten op de Juifenalm.Knödel, almmozzarella en Graukäse zijn specialiteiten op de Juifenalm.

Alle foto’s: Jörg KoopmannAlle foto’s: Jörg Koopmann

Maar nu is het zomer en zit je niet op sleeën, maar onder parasols op houten bankjes of op comfortabele ligstoelen voor de hut en je geniet van een verfrissend alpendrankje en je verheugt je op heerlijke zonuren en een ontspannende tijd in de bergen. 

De Juifenalm is te voet in ongeveer 2 uur te bereiken vanaf de betaalde parkeerplaats in Juifenau ten zuiden van Gries im Sellrain. Een gedetailleerde reisbeschrijving vindt u hier: www.visittirol.nl

Laatste artikel van Irene Prugger
De Burgeralm., © Tirol Werbung, Frank Bauer
Bijgewerkt op 24.05.2022 in Cultuur
Tirols Woordenboek: Wat is nu precies een Alm?
6 min. leestijd
Alle artikelen van Irene Prugger
Geen reacties beschikbaar
Schrijf een reactie

Verder blijven lezen

Omhoog

Is uw mailbox ook aan vakantie toe?

Abonneer u dan hier op onze newsletter met exclusieve vakantietips uit Tirol.