Blog
Categoriën
© Tirol Werbung / Rodler Ilvy
Eten & drinken
© Bert Heinzelmeier
Mensen
© Tirol Werbung / Aichner Bernhard
Cultuur
© Tirol Werbung / Moore Casey
Attracties
© Tirol Werbung / Herbig Hans
Familie
© Tirol Werbung / Schwarz Jens
Andere
© Tirol Werbung / Neusser Peter
Sport

Welk wandeltype ben jij?

Bijgewerkt op 06.05.2024 in Sport

De soorten mensen die je in de Tiroolse bergen tegen het lijf kunt lopen zijn net zo divers als de dieren- en plantenwereld. De ene is op zoek naar privacy, de andere naar een perfect panorama voor een selfie en weer een andere wil zijn grenzen opzoeken tijdens een wandeling over een bergkam. In Tirol vind je op grote hoogte echter ook fijnproevers, die met name de Kaspressknödel en Kaiserschmarren in de bergrestaurants weten te waarderen, en ambitieuze hightech-freaks. Ik weet zeker dat je jezelf in een van deze wandeltypes herkent. Vijf wandeltypes op een rij:

1. De gastronomische wandelaar

De gastronomische wandelaar begint al aan zijn Kaspressknödel voordat hij met de kabelbaan terugkeert naar het dal. Links en rechts spreekt hij onbekende “tafelburen” aan, stilt zijn dorst met een grote slok welverdiend bier en bestelt als dessert nog een stuk gebak met slagroom. De berglucht maakt immers hongerig! Terwijl de zon zijn bleke gezicht warmt, geniet hij van het licht branderige gevoel van een Zirbenschnaps. Een waar genot, dat de spijsvertering ondersteunt. ‘s Avonds keert hij met de kabelbaan weer terug naar het dal.

2. De hipster-wandelaar

Geheel volgens het motto ‚Yolo!‘ (you only live once) trekt de hipster-wandelaar de bergen in. Met een coole beanie, moderne zonnebril en stijlvolle rugzak deelt hij het bergpanorama op Facebook, Instagram & etc. zonder dat hij er zelf écht iets van meekrijgt. Deze wandelaar gaat voorzien van een selfie-stick op jacht: oh, een blauwe bloem… cool, een puntige steen… wat is die wolk toch wit… en wat een vette motieven hier in de bergen! Hij deelt zijn ervaringen van de zware tocht 24/7. Hij is de hele tijd bezig met sharen, liken, filteren, hashtaggen en hiken. De avond in het dal eindigt met een chille veganistische, lactose- en glutenvrije barbecue. Wat fijn dat hij dan ook nog eens zoveel volgers heeft en clicks krijgt!

3. De hightech-hiker

Hoger > sneller > verder. De hightec-hiker kiest voor de steile beklimmingen. Op ultralichte zolen sprint hij de berg op. Zijn blik vooruit en het doel voor ogen. Hij rent snel langs koeien en vlaaien. Hij hijgt, puft en zweet. Maar zijn bandana blijft op zijn plek. De top komt dichterbij. De zon brandt. De drinkrugzak levert de broodnodige energie. En dan bereikt hij de top! Negenhonderdendrieënveertig hoogtemeters, vier kilometer in vierenveertig minuten, drieënveertig seconden en twee honderdste. De smartwatch heeft alles bijgehouden. Nu mag de wandelaar zijn energiereserves aanvullen. Hij mag precies 600 kilocalorieën verorberen. In de vorm van dadels, zout, cacao enz. Gesterkt trekt hij een schoon, ademend shirt aan en trekt weer het dal in. Hij is tevreden met de geleverde prestatie.

4. De alpine individualist

De alpine individualist raadpleegt ’s ochtends zijn routeboek, bladert erdoorheen en slaat precies de routes over die worden aangeraden. Hij kiest voor een top buiten de bekende toppen van Tirol. Urenlang wandelt hij alleen door het landschap, mediteert en filosofeert. Als hij op de top zijn blik over de Alpen laat dwalen, ziet hij in de verte bergen, waarop het zo druk is dat het wel mierennesten lijken. Hij schudt zijn hoofd, leunt tegen het kruis op de top van de berg, bijt in een appel en geniet van de rust.

5. De retro-wandelaar

De outfit van de authentieke retro-wandelaar bestaat uit wandelschoenen van echt leer, een rood-wit geruit overhemd en een leren broek. Als accessoire heeft hij een bruine jachthond bij zich. In de bergen voelt deze wandelaar zich helemaal thuis. Hij houdt van de natuurbeleving, kent gentiaan, arnica en alle overige 137 beschermde Alpenbloemen in Tirol. Tot zijn favoriete lectuur tellen landkaarten. Het liefst speelt hij kaartspelletjes. Hij kent alle bergtoppen en geen tocht is hem te lang, te ver en te moeilijk. De Landjäger (gedroogde worst) en kaas in zijn rugzak gaan eerder zweten dan de retro-wandelaar zelf. Met zijn veldkijker speurt hij naar gemzen en verbaast zich erover, dat zoveel mensen tijdens het wandelen met smartphones en iPads rondzwaaien en de omgeving door deze apparaten in zich opnemen.

En…tot welk wandeltype behoor jij? ;-)

Tirol isch lei oans, isch a Landl a kloans. Isch a schians, isch a feins, und des Landl isch meins. Moet ik nog meer zeggen?

Laatste artikel van Ines
_DSF9252_web
Bijgewerkt op 20.11.2023 in Andere
Een kerstkrans maken: stap-voor-stap handleiding
3 min. leestijd
Bijgewerkt op 17.10.2022 in Eten & drinken
Het origineel recept voor Tiroolse Kaiserschmarrn
3 min. leestijd
Stap 5: De Knödels met salade of bouillon serveren.
Bijgewerkt op 08.05.2022 in Eten & drinken
Overheerlijk: Tiroolse Kaspressknödel
2 min. leestijd
Innsbruck
Bijgewerkt op 14.05.2018 in Attracties
72 uur in Innsbruck
3 min. leestijd
Muttekopfhütte
Bijgewerkt op 24.07.2017 in Sport
Professionele tips voor meer veiligheid tijdens je bergtocht
5 min. leestijd
Alle artikelen van Ines
3 opmerkingen beschikbaar
Schrijf een reactie

Verder blijven lezen

Omhoog

Is uw mailbox ook aan vakantie toe?

Abonneer u dan hier op onze newsletter met exclusieve vakantietips uit Tirol.