Blog
Categoriën
© Tirol Werbung / Rodler Ilvy
Eten & drinken
© Bert Heinzelmeier
Mensen
© Tirol Werbung / Aichner Bernhard
Cultuur
© Tirol Werbung / Moore Casey
Attracties
© Tirol Werbung / Herbig Hans
Familie
© Tirol Werbung / Schwarz Jens
Andere
© Tirol Werbung / Neusser Peter
Sport

VrouwenPower: Katharina Foidl runt de gerenommeerde Angerer Alm

Bijgewerkt op 03.03.2021 in Sport

Angerer Alm presso St. Johann
Angerer Alm presso St. Johann

De Angerer Alm in St. Johann in Tirol is een traditionele berghut en tegelijkertijd ook een gerenommeerd restaurant. Daarvoor zorgen twee vrouwen: Annemarie en haar dochter Katharina Foidl.

Vrouwen bekleden in de Tiroolse sagen een bijzondere status: de saligen, bijvoorbeeld, duiken in velerlei verhalen op als wijze, hulpvaardige en tegelijkertijd zeer energie geladen en vastberaden wezens. Als iemand zich tegenover een salige dom en respectloos gedraagt, dan gaat het die persoon niet voor de wind. Net zo Annemarie en Katharina Foidl. Deze twee vrouwen weten van wanten. “Deze alm is een vrouwenrijk”, lacht Annemarie, die er in broekpak even stralend uitziet als in traditionele Dirndl. Dat ze ’s winters haar Dirndl graag inruilt voor een Lederhose en een bijpassend gilet, duidt enerzijds op Foidls gevoel voor mode en anderzijds op het feit, dat op de Angerer Alm de vrouwen daadwerkelijk de broek aan hebben.

De energieke vrouw van veertig met jeugdige uitstraling stiert al 25 jaren de Angerer Alm. Ze was nog geen 20 toen ze de verantwoordelijkheid kreeg over de berghut. Over bijzondere toverkunsten beschikt Foidl natuurlijk niet maar ongetalenteerd kun je deze waardin niet noemen. De meer dan 200 jaar oude hut op de Kitzbüheler Horn met 13 kamers is een traditioneel gebleven berghut: de badkamers zijn op de gang, het panorama vervangt de televisie. Maar tevens heeft Foidl de hut tot een eersteklas restaurant omgebouwd, dat vele fijnproevers in hun notitieboekje hebben staan. En in de kelder van de Angerer Alm liggen 6.000 flessen eersteklas wijn van overal ter wereld. Dat ligt daaraan dat Foidl 8 jaar lang voorzitster was van de ‘Sommelier Unie Oostenrijk‘. Dat is niet vanzelfsprekend want ook deze meute van wijnkenners is vooral mannelijk.

Foidls bijverdienste als voorzitster heeft ervoor gezorgd dat bezoekers van de Angerer Alm zich steeds opnieuw kunnen verheugen op wijnen van exquisiete wijnbouwers. En het feit dat deze wijnkelnerin weet, dat wijn pas dan zijn volledige aroma kan ontvouwen, als hij uit het bijpassende glas wordt gedronken,  bleek handig toen ze in 2016 volgende opdracht kreeg: de ARGE Heumilch, een genootschap van 8.000 regionale hooimelk-fabrikanten en -melkerijen, vroeg Foidl de perfecte drinkbeker voor hooimelk te vinden. Foidl kwam op de proppen met een buikvormige kruik, die de aroma’s van de hooimelk helemaal laat ontvouwen. Natuurlijk kun je dat zelf uittesten op de Angerer Alm, waar de weg van de met hooi gevoede koeien tot het melkglas zeer kort is.

In de keuken van de berghut is dochter Katharina chef. Overdag staat traditionele Oostenrijkse kost op het menu. Je vindt er zowel Kaiserschmarren als met gerookt spek gevulde knoedels. ’s Avonds viert dan de culinaire creativiteit hoogtij. Samen met haar man Gerald tovert Katharina drie- tot vijfgangenmenu’s uit alles wat ze in de regio vindt – van soepje van wilde kruiden tot Crépinette van haas. Een menukaart vind je er niet, elke avond wordt een ander exclusief diner gekookt. Een bijzondere geneugte is overigens het Bergvital-ontbijt met zelfgemaakt brood, jam, muesli, melkproducten uit eigen melk, vers fruit en en en…

Hoe te bereiken?

De Angerer Alm bereik je te voet vanaf het dalstation van de Harschbichlbahn in St. Johann in Tirol. Je wandelt 610 meter bergop gedurende ongeveer 2 uur. Steeds weer kruis je de gondelbaan. Bij het middelstation heb je de Alm bijna bereikt. Langs dezelfde weg gaat het bergaf. Deze 4 km lange wandeling kun je wandelen van circa mei tot oktober. Goed schoenwerk is aan te raden.

De Angerer Alm is natuurlijk ook het hele jaar te bereiken met de Harschbichlbahn.

Laatste artikel van Irene
Natuurmaterialen in combinatie met modern design.
Bijgewerkt op 23.10.2021 in Andere
Biohotel Grafenast: waar duurzaamheid geen loos begrip is
5 min. leestijd
Kristallhütte
Bijgewerkt op 08.08.2017 in Eten & drinken
Evolutie van de hut
5 min. leestijd
Alle artikelen van Irene
Geen reacties beschikbaar
Schrijf een reactie

Verder blijven lezen

Omhoog

Is uw mailbox ook aan vakantie toe?

Abonneer u dan hier op onze newsletter met exclusieve vakantietips uit Tirol.