Blog
Categoriën
© Tirol Werbung / Rodler Ilvy
Eten & drinken
© Bert Heinzelmeier
Mensen
© Tirol Werbung / Aichner Bernhard
Cultuur
© Tirol Werbung / Moore Casey
Attracties
© Tirol Werbung / Herbig Hans
Familie
© Tirol Werbung / Schwarz Jens
Andere
© Tirol Werbung / Neusser Peter
Sport

Biohotel Grafenast: waar duurzaamheid geen loos begrip is

Bijgewerkt op 23.10.2021 in Andere, Foto's: Charly Schwarz

Natuurmaterialen in combinatie met modern design.
Natuurmaterialen in combinatie met modern design.

De familie Unterlechner heeft als lokmiddel voor hun hotel in Pillberg niets buitengewoons bedacht. Het Hotel Grafenast kiest al sinds een paar decennia bewust voor ‘biologisch’ en ‘duurzaamheid’.

In het „Hotel Grafenast“ land je niet per toeval; wie hierheen reist, heeft daar bewust voor gekozen. Wie niet met de trein tot in Jenbach reist en dan de taxidienst of het openbaar vervoer neemt, moet de weg naar het hotel zelf rijden én dat is een echte beproeving. Vanuit Pill, vlakbij de Inntal Autobahn slingert een kronkelende weg, die vooral tijdens de winter zo menig autobestuurder laat zweten, naar Pillberg op 1.300 meter hoogte. Aan het einde van deze weg vind je het Hotel Grafenast. Daarna komt er niets meer, of jawel, toch iets: het Kellerjoch-skigebied. Kom je aan bij het hotel, zijn er dus twee denkbare scenario’s. Ofwel heb je de alledaagse sleur en stress achter jou gelaten bij het begin van de beklimming naar Hotel Grafenast; ofwel ben je ietwat geërgerd over de klim naar dit kleine paradijs en is het nu écht tijd om jou eens goed in de watten te leggen.

Eenmaal aangekomen wordt men met een mix van traditie en moderniteit begroet.
Eenmaal aangekomen wordt men met een mix van traditie en moderniteit begroet.

“Tot rust komen”! - Daarom draait het allemaal, meent Peter Unterlechner. “Het is een combinatie van waar we ons hier bevinden, onze filosofie en de mensen die deze plek maken tot iets unieks. Dat schrijf je natuurlijk niet zo in een hotelcataloog, maar die combinatie is inderdaad onze succesformule en dat is ook wat onze gasten ‘voelen’ als ze bij ons op vakantie zijn.”

Gezond verstand

“Dat eigenschappen zoals ‘biologisch’ en ‘duurzaamheid’ intussen chic zijn en iedereen het heeft over ecologische voetafdrukken, speelt ons natuurlijk in de kaart”, geeft de hoteleigenaar eerlijk toe. “De laatste decennia is “duurzaamheid” steeds modieuzer geworden, maar voor mijn grootvader was duurzaamheid net hetzelfde, als jouw gezond verstand te laten gelden. Duurzaam leven betekent toch niets anders, als aan de volgende generatie(s) te denken en zich verantwoordelijk te voelen voor economische, ecologische en sociale aspecten die door mijn daden beïnvloed worden. Vandaag de dag wordt het begrip spijtig genoeg ook vaak gebruikt om niet duurzame dingen ‘groen’ te wassen.”

Peter Unterlechner en zijn vrouw Waltraud zijn de derde generatie die het biologische hotel leidt.
Peter Unterlechner en zijn vrouw Waltraud zijn de derde generatie die het biologische hotel leidt.

Peters overgrootvader, die in Pill ook als „Rodel-Toni“ bekend staat, had niet de ambitie het voor hem uitgetekende carrièreplan te volgen en de looierij van zijn ouders over te nemen. Ergens tussenin het Inndal en het Kellerjoch bouwde hij een rodelhut, een snackbar, die ervoor zorgde, dat hij zijn passie voor het skiën en bergwandelen kon financieren. Al in de jaren 20 van de vorige eeuw was die hut uitgegroeid tot een aanzienlijk hotel met 80 bedden. Hoewel de hut doorheen de jaren meermaals verbouwd werd, is de centrale ruimte van het “Bio-Aktiv-Hotel” nog steeds de oude rodelhut.

In vele ruimtes van het biologische hotel voel je nog steeds de tand des tijds.
In vele ruimtes van het biologische hotel voel je nog steeds de tand des tijds.

Een belangrijke periode voor het Grafenast en de regio errond was het begin van de jaren 80. Toen besloot de gemeente Pill, na lang discussiëren, dan toch niet te investeren in de verdere uitbouw van het toerisme – “Wat natuurlijk een belangrijke beslissing was voor de bestaande hotellerie in Pillberg”, zegt Peter. “Dat mijn ouders dan hun persoonlijke voorliefde voor ‘lekker eten’ en ‘gezondheid’ tot de twee centrale zuilen voor dit huis maakten, was een 2de belangrijke impuls voor de verdere duurzame ontwikkeling van Grafenast.”

Pionier in de jaren 80

Peter (47) studeerde in het buitenland en had zich “zonder veel moeite kunnen voorstellen aan het andere einde van de wereld te wonen”. De “levenskwaliteit hier in Pillberg heb ik pas in de loop der tijd leren zien en genieten”; wat ook daarmee te maken had dat Peter zijn echtgenote Waltraud ontmoette, waarmee hij twee kinderen (Moritz, 20, en Rosa, 16) kreeg. Dat hem het thema “hotel” zijn hele leven zou achtervolgen, was Peter niettemin als kind al duidelijk. “Tijdens de vakanties was ik al vroeg – ik denk, dat ik 10 was, misschien 11 – verantwoordelijk voor de bar. Dat vond ik bijzonder cool.”

Sinds zijn kindertijd speelde het hotel een belangrijk rol in Peters leven.
Sinds zijn kindertijd speelde het hotel een belangrijk rol in Peters leven.

Dat het Grafenast vandaag de dag een succesvol biologisch hotel is, kwam niet van vandaag op morgen. In het restaurant, dat sinds jaren een “Grüne Haube” (Groene Kookmuts – een Oostenrijks certificaat voor vegetarische en veganistische keukens) draagt, wordt vooral met seizoensgebonden en regionale producten van biologische kwaliteit gewerkt, deels uit de eigen moestuin en deels afkomstig van telers uit de omgeving.

Eén met de natuur. Het Hotel Grafenast past perfect in zijn decor.
Eén met de natuur. Het Hotel Grafenast past perfect in zijn decor.

Het Hotel Grafenast wordt met houtchips verwarmd.
Het Hotel Grafenast wordt met houtchips verwarmd.

Verwarmd wordt het gerenommeerde hotel met houtchips; een groot deel van de energie voor het hotel wordt opgewekt met zonnepanelen. In de hotelkamers vind je geen televisie, wifi is er enkel in de gemeenschappelijke ruimtes. En esoterische zielen kunnen zich zelfs dankzij geheime toestellen, die electrosmog en andere aardstralen blokkeren of absorberen, zich hier helemaal veilig voelen.

Wifi is er enkel in de gemeenschappelijke ruimtes.
Wifi is er enkel in de gemeenschappelijke ruimtes.

Ook de kamers nodigen uit tot eindeloos ontspannen.
Ook de kamers nodigen uit tot eindeloos ontspannen.

Zich concentreren op het essentiële

Hoe met CO2 wordt omgegaan in het Grafenast is overigens heel bijzonder. Unterlechner: “CO2-neutraal te zijn is onmogelijk, maar ook niet noodzakelijk. We hebben eerst geëvalueerd hoe we zelf CO2 kunnen reduceren. Dat kun je bijvoorbeeld op het gebied van energieverbruik, hoe gasten aanreizen en levensmiddelen naar het hotel worden getransporteerd en ook bij de afvalverwerking. Vandaag zijn we bij 3,4 kg CO2 per gast en per nacht. Dat is ongeveer een derde van wat een gebruikelijk hotel produceert per gast en per nacht. “En wat niet te vermijden is, compenseren we door het ondersteunen van een bebossingsproject in het Amazoneregenwoud. Dat past bij ons,” lacht Peter, “Wij zijn bosmensen.”

Natuurmaterialen in combinatie met modern design.
Natuurmaterialen in combinatie met modern design.

Wat de volgende plannen zijn? “Stimuli reduceren,” zegt de hotelier. “We moeten ons meer op het essentiële concentreren, steeds leger, helderder, minimalistischer worden. Dat ismomenteel waaraan we sleutelen.”

„Ons op het essentiële concentreren“ is het devies voor de volgende jaren.
„Ons op het essentiële concentreren“ is het devies voor de volgende jaren.

Wie per mail het Hotel Grafenast wil contacteren, kan dat via sehnsucht@grafenast.com. Overigens, waarin de familie Unterlechner zeer goed is, is in verlangens vervullen. Zo laten ze verlangens naar klaarheid en duidelijkheid in vervulling gaan, maar ook naar nabijheid van de natuur of ook het verlangen de tijdsbeleving te verlangzamen.

Dit vindt u misschien ook interessant

Laatste artikel van Irene
Kristallhütte
Bijgewerkt op 08.08.2017 in Eten & drinken
Evolutie van de hut
5 min. leestijd
Alle artikelen van Irene
Geen reacties beschikbaar
Schrijf een reactie

Verder blijven lezen

Omhoog

Is uw mailbox ook aan vakantie toe?

Abonneer u dan hier op onze newsletter met exclusieve vakantietips uit Tirol.