Blog
Categoriën
© Tirol Werbung / Rodler Ilvy
Eten & drinken
© Bert Heinzelmeier
Mensen
© Tirol Werbung / Aichner Bernhard
Cultuur
© Tirol Werbung / Moore Casey
Attracties
© Tirol Werbung / Herbig Hans
Familie
© Tirol Werbung / Schwarz Jens
Andere
© Tirol Werbung / Neusser Peter
Sport

10 natuurbelevenissen voor de hele familie

16.05.2023 in Familie

Familienklettern-Header, © Tirol Werbung, Hans Herbig ©

Dat weet toch iedereen: de beste avonturen beleef je buitenshuis. In de natuur, in het bos - en vooral in de bergen. Hier lees je 10 natuurbelevenissen die een kinderhart sneller laten slaan (en ook dat van hun ouders natuurlijk)!

1. Avontuurlijke wandeling naar de Eifersbacher Wasserfall

Al vanuit de verte hoor je aan het kolkende, donderende geluid dat je hier hoort, dat zich hier in het bos een groot water moet verstoppen. Een smalle weg voert over enkele bruggen, steeds dieper en steiler het bos in. Tot je uiteindelijk oog in oog staat met de 25 meter hoge Eifersbacher Wasserfall. Reeds aan het einde van de 19de eeuw kwamen hier zomergasten wandelen – omdat zich hier een boerenbad bevond. Vandaag de dag is de wandeling vooral geliefd bij families, omdat slechts 200 hoogtemeters moeten worden afgelegd – dat is een klein klusje, ook voor jongere kinderen. En ook omdat de beek uitnodigt om stenen te gooien, in het water te spetteren of over stenen te springen. Extra paar schoenen inpakken dus!

© TVB Kitzbüheler Alpen - St. Johann ©

2. Stuwdammen bouwen in de wilde Lech-rivier

Modder en kinderhanden gaan hand in hand, net zoals Tirol en bergen. Hoe viezer de laarzen worden, hoe groter de glimlach rond de mond. De rivier, de Lech, is een eindeloze waterspeelplaats. Tot aan de Duitse grens verkeert de Lech in een natuurlijke staat. Het is de enige wilde stroom ten noorden van de Alpen en wordt gekenmerkt door brede kiezel- en steeneilanden. De perfecte plek dus voor avonturiers en ontdekkers. Zo kun je hier bijvoorbeeld stuwdammen bouwen met takken, stenen en een handvol modder.

© Tirol Werbung, Monika Höfler ©

3. Slapen in een boomhuis aan de Natterer See

Worden we omringd door bomen, dan voelen we ons heel erg verbonden met de natuur. En dan ook nog slapen tussen de bomen? Ja, dat kan. Aan de Natterer See, niet ver van Innsbruck, staan comfortabele boomhuizen die avontuur en ontspanning perfect combineren. In een Family Lodge met terras en panoramablik hebben vier personen plaats. Keukentje, eethoekje en bed net zoals een eigen badkamer wachten op zij die willen overnachten in het groen. En dichtbij vind je de Natterer See voor een portie afkoeling bij te hoge temperaturen :)

© Familienparadies Natterer See ©

4. Blootsvoets onderweg in Fügen

Papa, mijn schoenveters zijn los! Mama, er zit een steen in mijn schoen. Dat hoor je hier niet als ouder in Fügen. In Fügen in het Zillertal vind je een blote-voeten-weg op weg naar de 1.920 meter hoge bergtop. De kronkelende weg loop je in ongeveer 30 minuten en bestaat uit warme schors, koude kiezelstenen, zacht zand etc. Met gesloten ogen kunnen kinderen proberen te raden wat ze precies voelen aan hun voetjes. En aan de nabijgelegen beek kunnen ze nadien de voeten afkoelen én poetsen!

 

© Tirol Werbung, Christina Schwemberger ©

5. Per paard door Ellmau

Over weiden en bergwegen paardrijden – is er iets mooiers? Ja, de berg op galopperen. Op de rug van een paard wordt een almwandeling een echt avontuur. De tocht naar de Rübezahl Alm op 1.200 meter start in Ellmau, voert langs de Weißache naar Egg langs het rustpunt Hochschwendt en verder dus naar de Rübezahl Alm. In 1778 stond daar toen nog een stal, vandaag vind je er vooral schnitzel en andere lekkernijen voor ruiters. Na een korte tocht naar de Hintersteiner See voert de weg verder naar Oberleiten. Door bossen en ruige gebieden gaat het verder naar het dal.

6. Boulderen in het Pitztal

Daar liggen overal stenen in het bos! Ja precies. Grote en kleine, soms zelf gigantische. Het zijn perfekte rotsen en stenen om te boulderen. Op vele van deze stenen kunnen kinderen zich ongelofelijk uitleven – als je tenminste een goeie bouldermat hebt meegenomen. Het Pitztal is een paradijs voor klimmers, zowel voor beginners als gevorderden en dus ook voor families. Je vindt er zowel klimtuinen en -bossen als ook via ferrata’s – en sinds 2017 vind je zelfs 55 rotsen die allemaal langs één pad liggen (Mandlers Boden). In totaal tel je hier 180 boulderroutes met verschillende moeilijkheidsgraden.

© Tirol Werbung, Hans Herbig ©

7. BBQen bij de Wilden Kaiser

Berglucht, zegt men, maakt hongerig. We raden aan: vuurtje maken, stokbrood of worst boven het vuur hangen, uitzicht genieten. Open vuur op een berg? In de regio Wilden Kaiser kan het. Op 1.650 meter hoogte boven Scheffau werden bbq’s opgesteld om de bergen, het uitzicht en een lekker worstje te genieten. Bovenop de berg kom je met de lift en ook sleuren met boord, vlees en dergelijke kun je je sparen. Het restaurant Brandstadl bereidt graag bbq-paketjes voor – je moet ze alleen nog afhalen!

© Tirol Werbung, Hans Herbig ©

8. Schattenjacht in het nationale park Hohe Tauern

Je kunt over de natuur veel leren uit boeken. Maar je kunt natuurlijk flora en fauna ook gewoon zelf ontdekken. In het nationale park Hohe Tauern lukt dat overigens uitermate goed. In het grootste nationale park van Oostenrijk vind je 3.500 verschillende plantensoorten. Perfect dus om een schattenjacht te organiseren! Langs vele wandelpaden zijn informatieborden zodat je zonder veel moeite edelweissjes, boterbloemen of alpenrozen kunt onderscheiden. Het park telt ook een paar korte themawandelingen. Het nationale park met zijn 100 hectare bos, vele 600 jaar oude alpendennen, talloze diersoorten en prachtige natuur wacht op jou om ontdekt te worden.

© Tirol Werbung, Angela Fuchs ©

9. Op schattenjacht op het Mieminger Plateau

Wie op zoek gaat naar goud, heeft niet zoveel succes in de Alpen. Maar de Alpen hebben wel talloze andere schatten in petto, die erop wachten om ontdekt te worden. Mineralen met betoverende namen als granaatschist (vindplaats Ötztal) of fossielen (vindplaats Stöttlbach, Inntal). Bij de Stöttlbach hebben geologen meer dan 200 miljoen jaar oude fossielen ontdekt. Of de kleintjes ook zelf iets kunnen ontdekken? Dat is niet uitgesloten. Wat is het zoeken naar schatten opwindend?! Goeie, stevige schoenen zijn trouwens bij de Stöttlbach een must!

10. Onderweg in en op de Tiroler Ache

Zich met de stroom laten meedrijven? Of toch liever actief zijn en kayakken? In neopreenpak, met zwemvest en helm en in zeer stabiele kano’s gaat het vanuit Kirchdorf over de Tiroler Ache stroomafwaarts. Bij begeleide tochten wordt gebbqt in de Klobensteinerschlucht. De tocht eindigt na ongeveer 5 uur in Schleching. Voor transport terug naar de startplaats wordt gezorgd.

© Tirol Werbung, Bernd Uhlig ©

Laatste artikel van Sandra Langmann
Een vers geplukte salade met wilde kruiden vind je wel vaker op de menukaart van Tiroolse berghutten.
Bijgewerkt op 21.04.2022 in Eten & drinken
Huttentocht op plantaardige basis
11 min. leestijd
Bijgewerkt op 21.02.2022 in Attracties
best cool
13 min. leestijd
Alle artikelen van Sandra Langmann
3 opmerkingen beschikbaar
Schrijf een reactie

Verder blijven lezen

Omhoog

Is uw mailbox ook aan vakantie toe?

Abonneer u dan hier op onze newsletter met exclusieve vakantietips uit Tirol.