Blog
Categoriën
© Tirol Werbung / Rodler Ilvy
Eten & drinken
© Bert Heinzelmeier
Mensen
© Tirol Werbung / Aichner Bernhard
Cultuur
© Tirol Werbung / Moore Casey
Attracties
© Tirol Werbung / Herbig Hans
Familie
© Tirol Werbung / Schwarz Jens
Andere
© Tirol Werbung / Neusser Peter
Sport

15 tips voor een geslaagde wintervakantie in Tirol

Bijgewerkt op 05.12.2022 in Familie

Ort: Sillian
, © Hans HerbigOrt: Sillian © Hans Herbig

1.Tijdens de advent naar Tirol afzakken

De meeste skigebieden openen hun deuren begin december en tot net voor kerstmis, is het hier heel rustig. Leuk is ook dat naast de pistes zoveel te beleven valt: begin december vind je overal Krampussen en natuurlijk komt ook de Heilige Man uit Spanje in Tirol op bezoek. De meeste dorpjes zijn ook sfeervol verlicht en pakken uit met pittoreske kerstmarken. De gletsjerskigebieden in Hintertüx, Kaunertal, Pitztal en Sölden openen overigens al in november hun deuren.

Krampusloop in Igls. Tijdens de advent is het rustig op de pistes en geniet je mee van vele traditionele gebeurtenissen en gebruiken.
, © Bernhard GeilerKrampusloop in Igls. Tijdens de advent is het rustig op de pistes en geniet je mee van vele traditionele gebeurtenissen en gebruiken. © Bernhard Geiler

2. Berghut voor oud & nieuw op tijd reserveren

Oud en nieuw vieren met vrienden in een berghut? Daarvan dromen velen en precies daarom moet je tijdig reserveren. Sommige hutten zijn zo geliefd dat ze soms twee jaren van tevoren volgeboekt zijn. Heel erg traditioneel én geliefd is de Alfenalm in Osttirol of de Kohler Hütte in het Zillertal. Wie iets meer luxe wil, wordt op slag verliefd op de Hüttlingmoos van Stanglwirt.

Romantische berghut in het Obernbergtal.
, © Thomas DefnerRomantische berghut in het Obernbergtal. © Thomas Defner

3. Laagseizoen in januari

Na de twee weken kerstvakantie incl. kerstmis en nieuwjaar volgen in januari een paar rustige weken. De kerstvakantiegangers zijn weer naar huis, die krokusvakantiegangers komen in een paar weken pas. In deze periode is de sneeuw van opperbeste kwaliteit, heb je de pistes bijna voor jezelf en hoef je geen rekening te houden met lange wachtrijen – plus: je kunt hier en daar een eurootje sparen!

Slimme wintersporters gaan skiën in januari.
, © Manfred JarischSlimme wintersporters gaan skiën in januari. © Manfred Jarisch

4. De auto thuislaten

Ook al is het wegennet in Tirol nagenoeg perfect, toch kun je in Tirol in lange files landen – vooral op de zaterdagen, de wisseldagen. Beter voor het milieu en natuurlijk ook voor je humeur, reis je aan met het openbaar vervoer. De treinverbindingen naar Tirol worden jaarlijks beter en beter én met de Shuttleservice van Four Seasons raak je makkelijk van het station naar jouw hotel. In de skigebieden rijden gratis skibussen tussen de liften en de dorpjes.

Dankzij de goeie treinverbindingen, shuttles en skibussen kan de auto ook op vakantie tijdens jouw wintersportvakantie.
, © Robert RupeterDankzij de goeie treinverbindingen, shuttles en skibussen kan de auto ook op vakantie tijdens jouw wintersportvakantie. © Robert Rupeter

5. Ski’s cool dragen

Je wilt je ski’s net zo cool als jouw skileraar dragen? Makkie: in de linkerhand houd je je ski’s vast, in de rechterhand de skistokken. Leg nu je ski’s over je linkerschouder en geef een beetje tegengewicht vooraan met de linkerhand. Opgepast als je je omdraait, zodat je niemand pijn doet. Wacht je bij de gondel, stel je ski’s dan af op de grond, voor je borst, met de punten van je ski’s naar boven.

Precies zo draagt een echte skiër zijn materiaal. 
, © Hans HerbigPrecies zo draagt een echte skiër zijn materiaal.  © Hans Herbig

6. Opwarmen!

Vele wintersporters warmen niet op, maar stappen uit de gondel en skiën erop los. Door niet op te warmen, stijgt niettemin het risico op blessures rasant, omdat bij het skiën spieren en kruisbanden worden gebruikt, die in het dagdagelijkse leven niet vaak worden gebruikt. Even de benen losschudden, een paar keer heen en terug stappen, een paar maal strekken en buigen en dan zijn we er klaar voor! We wensen jou een blessurevrije skivakantie bij ons in de bergen…

Hop uit de Gondel, hop die berg af? Beter is het je even op te warmen en zo blessures te voorkommen.
, © Manfred JarischHop uit de Gondel, hop die berg af? Beter is het je even op te warmen en zo blessures te voorkommen. © Manfred Jarisch

7. Geen files aan de skiliften

Hoewel moderne liften vaak een grote capaciteit hebben, kan het toch gebeuren, dat het ook hier wachten is op de volgende gondel. Wie kennis van zaken heeft, bekijkt even waar het het drukst is en kiest dan voor de linkse of rechtse rij, en zeker nooit voor die in het midden. Als jullie met een grotere groep op pad zijn, dan kom je wellicht je nooit samen op die berg. Deel jullie dan op in kleinere groepjes. Opgelet: niemand houdt van voordringers – ook niet in Oostenrijk.

Bij moderne liften zoals de Giggijochbahn in Sölden moet je bijna nooit meer wachten.
, © Gregor SailerBij moderne liften zoals de Giggijochbahn in Sölden moet je bijna nooit meer wachten. © Gregor Sailer

8. Beslagen skibril vermijden

Die ski’s aan en daar gaan we! Of toch ook niet, want die skibril is beslagen. Vervelend maar te vermijden. De warmte van jouw gezicht en adem laten jouw bril beslagen omdat die vochtigheid condenseert. Er bestaan talloze sprays en doekjes, maar wat ook helpt is met een zacht doekje en een PH-neutrale zeep (zonder water) je bril in te wrijven. Ook een skimasker onder je helm kan wonderen doen, omdat ze jouw skibril voor jouw adem beschermt. Ietwat duurdere brillen hebben normaal gezien een extra coating op de glazen, zodat jouw bril niet aanloopt.

Ietwat duurdere brillen beslaan bijna nooit. Voor goedkopere modelletjes bestaan er trucjes.
, © Manfred JarischIetwat duurdere brillen beslaan bijna nooit. Voor goedkopere modelletjes bestaan er trucjes. © Manfred Jarisch

9. Stinkende skischoenen

Wie sportief onderweg is op de piste, zweet! Ondergoed is makkelijk te wassen maar met skischoenen is dat net ietsje anders. Laat ze na iedere wintersportdag goed drogen en haal na afloop van de vakantie de binnenschoen eruit om deze volledig droog te krijgen. Vergeet ook de buckels van de skischoen niet sluiten, zodat deze z’n vorm behoudt. Stinken ze echt te hard, dan gebruik een theezakje om vieze geurtjes kwijt te raken. Ook met natron, bakpoeder of kattenzand in een stofzakje, kun je skischoenen ont-stinken.

Belangrijk! Laat je schoenen na iedere wintersportdag goed drogen.
, © Hans HerbigBelangrijk! Laat je schoenen na iedere wintersportdag goed drogen. © Hans Herbig

10. Vingers warm houden

Zegt je “Hoanigl” iets? In Tirol is dat de uitdruk voor het ietwat vervelende ontdooien van koude handen. Om bij het skiën ‚Hoanigl‘ te vermijden, draag je het best wanten en daaronder dunne zijden vingerhandschoenen. Vooral koukleumen steken ook nog een warmtekussentje in hun jas voor noodgevallen. Bovendien helpt rondjes draaien met je armen tegen slechte doorbloeding van de handen.

Ondanks goeie handschoenen toch koude vingers? Probeer eens met rondjes draaien met je armen.
, © Johannes SautnerOndanks goeie handschoenen toch koude vingers? Probeer eens met rondjes draaien met je armen. © Johannes Sautner

11. Zonnebrand vermijden

Door de reflectie van de zon is het risico op zonnebrand in de bergen bijzonder hoog. Bij mooi weer, smeer je het best een anti-zonnecrème met factor 50. Bij iets minder mooi weer volstaat 30. Gevoelig zijn ook jouw lippen die zowel zon, wind als koude moeten trotseren. Denk aan een goeie lippenbalsem!

Zowel bij als bij bewolking: denk aan een zonnecrème!
, © Frank BauerZowel bij als bij bewolking: denk aan een zonnecrème! © Frank Bauer

12. Aprés betekent „nadien“

Eén van de pistenreges luidt: “Als skiër of snowboarder behoor je je zodanig te bewegen en je snelheid aan te passen aan je capaciteiten dat je geen gevaar oplevert voor anderen en jezelf.” Deze regel impliceert dus ook dat je niet dronken de piste op mag, want dan is van complete beheersing nog nauwelijks sprake. Dus: feesten kan én moet, maar het heet niet voor niets “après-ski” - vertaald: “na het skiën.”

Don’t drink & ski. 
, © Bert HeinzlmeierDon’t drink & ski.  © Bert Heinzlmeier

13. Familie-Specials 

In een paar skigebieden bestaan er leuke aanbiedingen voor jonge families. Vele oefenliften zijn gratis en in de SkiWelt Wilder Kaiser-Brixental, in Serfaus-Fiss-Ladis en in Hochötz kunnen mama en papa dezelfde skipas gebruiken. Zo kan papa met de kinderen spelen, terwijl mama skiët – en omgekeerd.

Voor jonge families bestaan er talloze aanbiedingen.
, © Casey MooreVoor jonge families bestaan er talloze aanbiedingen. © Casey Moore

14. Vroege vogels!

Steeds meer skigebieden bieden “Early Bird Packages” aan. Liften openen dan al om 7.30 hun deuren en vroege vogels genieten van perfect geprepareerde skipistes. Als de Doornroosjes dan komen om 9 uur of later, genieten de vroege vogels al van hun eerste pauze met koffie & een verse Semmel.

Vroege vogels „vangen“ perfect geprepareerde pistes.
, © Josef MallaunVroege vogels „vangen“ perfect geprepareerde pistes. © Josef Mallaun

15. Seizoensfinale

Ook aan het einde van het skiseizoen is het heerlijk om te skiën: het is lekker warm, de dagen zijn weer langer en talloze events zorgen voor een goed humeur. Vele pistes zijn ook leeg want vele wintersporters denken al aan hun vakantie in het zuiden. In de Tiroolse gletsjerskigebieden kun je overigens vaak tot in mei skiën.

Seizoensfinale: rustig skiën met véél vitamine D.
, © Manfred JarischSeizoensfinale: rustig skiën met véél vitamine D. © Manfred Jarisch

Na jarenlang werken in het buitenland is Klaus Brunner nu weer onderweg met microfoon en camera in zijn thuishaven Tirol. Home is where your heart is.

Laatste artikel van Klaus
Bijgewerkt op 12.02.2024 in Attracties
8 uiterst romantische accommodaties in Tirol
4 min. leestijd
"Koeien hebben voorrang" heet het ´s zomers langs de Kaunertaler Landesstraße.
Bijgewerkt op 11.09.2023 in Cultuur
Koeienfile: 17 kilometer door het Kaunertal
8 min. leestijd
Bijgewerkt op 20.06.2023 in Eten & drinken
De beste bieren van Tirol!
12 min. leestijd
Bijgewerkt op 12.06.2023 in Cultuur
Als ’s zomers de Tiroolse bergen branden.
4 min. leestijd
Kerst in Tirol, © Tirol Werbung - Martina Wiedenhofer
Bijgewerkt op 15.12.2022 in Cultuur
Playlist: de mooiste 7 kerstliedjes uit Tirol
4 min. leestijd
Bijgewerkt op 20.12.2021 in Mensen
De vliegende redder in nood van Außerfern
4 min. leestijd
Apfelradln_1_klein
Bijgewerkt op 19.08.2020 in Eten & drinken
Het origineel recept voor over-heerlijke Apfelradln!
2 min. leestijd
Ort: Brixen i.Th.
Bijgewerkt op 08.04.2020 in Attracties
10 virtuele uitstapjes in Tirol
2 min. leestijd
Lekkernijen van eigen productie: de Burgeralm, Foto: FRANK BAUER
Bijgewerkt op 21.01.2020 in Eten & drinken
Burgeralm: een paradijs voor kaasliefhebbers
4 min. leestijd
Ort: Innsbruck
05.05.2021 in Attracties
10 virtuele museumtours in Tirol
4 min. leestijd
Alle artikelen van Klaus
1 reactie beschikbaar
Schrijf een reactie

Verder blijven lezen

Omhoog

Is uw mailbox ook aan vakantie toe?

Abonneer u dan hier op onze newsletter met exclusieve vakantietips uit Tirol.