Blog
Categoriën
© Tirol Werbung / Rodler Ilvy
Eten & drinken
© Bert Heinzelmeier
Mensen
© Tirol Werbung / Aichner Bernhard
Cultuur
© Tirol Werbung / Moore Casey
Attracties
© Tirol Werbung / Herbig Hans
Familie
© Tirol Werbung / Schwarz Jens
Andere
© Tirol Werbung / Neusser Peter
Sport

„Restaurants on the Edge“ – Netflix aan het werk in Pettneu

Bijgewerkt op 07.09.2020 in Eten & drinken, Foto's: Maria Kirchner

Gasthof Edelweiß werd van Miriam en Dave omgebouwd tot een hostel met café en restaurant
Gasthof Edelweiß werd van Miriam en Dave omgebouwd tot een hostel met café en restaurant

13 locaties, 13 nieuwe restaurants en 13 bijzondere verhalen: dat is het concept van de nieuwe Netflix-reeks "Restaurants on the Edge" die sinds 28.2.2020 op Netflix te zien is.  Miriam en Dave uit Pettneu am Arlberg: Zij vertellen hoe het voelt, als er ineens een team van Netflix binnenwandelt.

Hoe reageer je als de telefoon gaat en plotseling de vraag wordt gesteld: wilt u aan een internationale Netflix-serie over restaurants deelnemen? „Ik was eigenlijk best onvriendelijk. Ik had zo’n vraag helemaal niet verwacht. Ik dacht, die willen iets verkopen,“ zegt Miriam Scherl. „Gelukkig werd het misverstand snel rechtgezet.“ Samen met haar levenspartner David Bradley voert Mirian het Arlberg Boutique Hostel dat ook een café en restaurant omvat, in Pettneu am Arlberg – en sinds eind februari zijn ze dus in „Restaurants on the Edge“ te zien.

Dave Bradley en Miriam Scherl openden hun deuren voor NetflixDave Bradley en Miriam Scherl openden hun deuren voor Netflix

Dave en Miriam hebben zich nooit ingeschreven voor dit soort series. „Het productieteam heeft de VVV in St. Anton am Arlberg geschreven toen het team op zoek was naar locaties. Tegelijkertijd heeft het Netflix-team ook zelf onderzoek gedaan en vonden ze onze geschiedenis blijkbaar best interessant,“ vertelt Miriam.

Van gasthof naar Boutique-Hostel

De Tiroolse en haar Australiër David, die iedereen in Pettneu Dave noemt, lieten een lang gekoesterde droom in vervulling gaan toen ze het eeuwenoude Gasthof Edelweiß in Miriams geboortedorp kochten in 2017. Geen van beiden werkte voordien in de horeca, ook in hun familie is niemand hotellier of bezit iemand een pension. „Dat is in een toeristisch dorp toch wel heel bijzonder. Meestal is het zo, dat iemand in de famile een hotel bezit en dat dan doorgeeft,“ vertelt Miriam.“ Iedereen noemde ons dan ook goedgek.“

Het Pension Edelweiß in Pettneu am Arlberg wordt in de serie „Restaurants on the Edge“ vernieuwd.Het Pension Edelweiß in Pettneu am Arlberg wordt in de serie „Restaurants on the Edge“ vernieuwd.

Toch lieten Miriam en Dave zich niet ontmoedigen en openden tijdens de zomer van 2017 het Boutique Hostel. Daarbij bouwden ze de oude „Stube“ om tot een café. Hun stijl: upcycling, vintage, DIY en veel liefde voor details. „We hadden twee ruimtes vol oude meubels en vondsten van de rommelmarkt of van huisopruimingen“, zegt Miriam. De eerste jaren waren hard zwoegen: „Een echte rollercoasterrit met veel ups en downs“ was het tot nu toe. „We hebben veel fouten gemaakt“, vertelt Dave in een dialect met Australisch accent. „Maken we toch nog steeds?“, lacht Miriam.

Struikelblok ‘restaurant’

De grootste uitdaging bevond zich niettemin in de kelder: het restaurant en de bar. Ruimtes in traditionele sixties- en seventies-stijl, vergeelde muren, weinig charme. „Hiermee konden we niets beginnen,“ vertelt Dave. „We vonden de moed niet om het restaurant echt te renoveren.“ En toen kwam Netflix.

Het restaurant, voor het Netflix-Team hier aan de slag ging. „Alles was er ouderwets“, zegt Dave.Het restaurant, voor het Netflix-Team hier aan de slag ging. „Alles was er ouderwets“, zegt Dave.

Voor „Restaurants on the Edge“ werden in Europa, Azië en Latijn-Amerika restaurants op bijzondere locaties en met bijzondere panorama’s uitgekozen. Tegelijkertijd betekent „on the Edge“ in het Engels, dat de bezitters voor bepaalde vernieuwingen staan en daarbij graag hulp inschakelen. Om de oubollige restaurants te redden en ze weer nieuw leven in te blazen waren drie experts verantwoordelijk: Nick Liberato, restaurantbezitter, ondernemer en kok die in L.A al meerdere restaurants nieuw leven in heeft geblazen; sterrenkok Dennis Prescott, die bekend staat als de Canadese Jamie Oliver en interieurontwerpster Karin Bohn.

Het restaurant na de Make-over. „Het keukenkastje is nog van mijn oma“, zegt Miriam.Het restaurant na de Make-over. „Het keukenkastje is nog van mijn oma“, zegt Miriam.

De eend wordt een zwaan

Vanaf het verrassende belletje van Netflix in juni 2019 ging alles heel snel: er volgden Skype-interviews en al in juli 2019 kwam, samen met organisatrice Laura, een eerste groepje van Netflix naar Pettneu. Ze leerden Miriam en Dave, hun huis en hun filosofie kennen en begonnen de renovatie te plannen. Een gigantische taak – want voor de renovatie waren slechts 3 dagen uitgetrokken. Ze trommelden bedrijven en werkmannen in de omgeving op, die konden meehelpen. Toen midden juli het hele productieteam met bus en andere equipment aankwam in Pettneu, was de nieuwsgierigheid in het dorpje groot: „We moesten een contract ondertekenen, dat we niets zouden gaan rondbazuinen. Toen het team echter aankwam met veel tamtam, wist natuurlijk iedereen wat er aan de hand was – zo een keuterdorp!“, lacht Miriam.

Mooie herinneringen aan de opnames: „Onvoorstelbaar hoe snel alles hier vooruitging.“Mooie herinneringen aan de opnames: „Onvoorstelbaar hoe snel alles hier vooruitging.“

„De herrie was quasi non-stop te horen!“

Vanaf dan werd er overal getimmerd, geschilderd en omgebouwd. Miriam en Dave mochten pas aan het einde het resultaat zien. „Het was ongelofelijk wat het team in zo een korte tijd verwezenlijkt heeft. De herrie was quasi non-stop te horen.“ vertelt Dave. „We konden niet meebeslissen hoe het restaurant er zou gaan uitzien. Maar het Netflix-team heeft onze smaak perfect getroffen.“

Na de renovatie was de verrassing en de vreugde groot: het restaurant is nu modern, gezellig en met bijzondere accenten. „Onze passie, de upcycling en de vintage-meubels, werden helemaal in het concept geïntegreerd.“ Zo hangen er aan het plafond lampen die uit oude ski’s en houten skistokken bestaan, vergeelde plaatjes van op zolder werden gebruikt, groene muren sieren het restaurant en gezellige houten schapen doen dienst als krukje. En niet alleen de inrichting van het restaurant werd onder handen genomen door de drie experts. Miriam en Dave kregen ook hulp inzake marketing, PR en hotelorganisatie,  maar ook in de keuken.

Buitengewone details sieren nu het restaurant.Buitengewone details sieren nu het restaurant.

Pettneu als lievelingslocatie

„Voor ons was die productie heel leerrijk“, onderstrepen beiden. „Niet alleen voor de camera, vooral achter de camera kregen ze talloze tips van de drie experts.“ En ook Nick, Dennis en Karin leken tevreden: „Ze hebben meerdere keren aangegeven dat deze plek hier in Tirol hun favoriete spot is. Eerlijk gezegd, dachten we: dat is die Amerikaanse beleefdheid. Maar enige tijd geleden hebben we een interview gezien met Nick Liberato op televisie. Op de vraag, welke locatie uit de productie hem het meest beviel, antwoordde hij, zonder lang na te denken: Oostenrijk.“

Fotos: Maria Kirchner
Vertaling: Evelyn Laureyns

Laatste artikel van Rosanna
Plaatsen: Achenkirch.
, © Tirol Werbung, Michael Grössinger
Bijgewerkt op 19.12.2022 in Cultuur
10 weetjes over „Stille Nacht! Heilige Nacht!“
4 min. leestijd
Die Autobahn im Wipptal.
Bijgewerkt op 08.04.2020 in Attracties
Rijverbod in Tirol tijdens de weekends: waarom precies?
5 min. leestijd
Waldbaden Seefeld
Bijgewerkt op 10.09.2019 in Attracties
Boslust
6 min. leestijd
Alle artikelen van Rosanna
Geen reacties beschikbaar
Schrijf een reactie

Verder blijven lezen

Omhoog

Is uw mailbox ook aan vakantie toe?

Abonneer u dan hier op onze newsletter met exclusieve vakantietips uit Tirol.