Blog
Categoriën
© Tirol Werbung / Rodler Ilvy
Eten & drinken
© Bert Heinzelmeier
Mensen
© Tirol Werbung / Aichner Bernhard
Cultuur
© Tirol Werbung / Moore Casey
Attracties
© Tirol Werbung / Herbig Hans
Familie
© Tirol Werbung / Schwarz Jens
Andere
© Tirol Werbung / Neusser Peter
Sport

10 plekken in Tirol, die je in 2024 absoluut moet bezoeken

03.01.2024 in Attracties

 , © Verena Sparer © Verena Sparer

Rond de jaarwisseling vroegen we ons team van bloggers naar hun persoonlijke favoriete plekken in Tirol. Welke plekken je in 2024 absoluut moet bezoeken, hebben wij hier voor je samengevat in.

1. Schloss Matzen: een tijdscapsule in het Unterinntal

Categorie: uitstapje

Beste reistijd: het hele jaar door

Regio: Alpbachtal

Waar ooit de adel wandelde, kunnen inwoners en gasten vandaag de dag gezellig wandelen: het Matzenpark ligt tussen St. Gertraudi en Brixlegg, nabij het indrukwekkende kasteel Matzen. Deze 19e-eeuwse Engelse tuin was oorspronkelijk een moerasgebied, maar werd door de tijd omgetoverd tot een park met exotische bomen en vijvers.

Op slechts een steenworp afstand ligt het café-restaurant “Gut Matzen”, een gebouw uit de 16e eeuw. Onder leiding van Michael Oberwalder, die zijn culinaire vaardigheden heeft gedemonstreerd van New York tot München, biedt het restaurant een uitgelezen selectie taarten en gerechten. Goedkoop is tafelen hier niet, maar de sfeer en het uitzicht op kasteel Matzen zijn de moeite waard.

Het kasteel zelf, waar ooit persoonlijkheden als de Amerikaanse president Theodore Roosevelt woonden, is nu een luxe hotel met een wellnessruimte in de donjon. Door de nabijgelegen kinderspeelplaats is het Matzenpark een ideale bestemming voor gezinnen. In de vijvers kunnen kinderen karpers, eenden en soms zelfs schildpadden observeren.

Het park is voor mij bijzonder omdat het al sinds mijn kindertijd een plek is voor gezellige zondagse wandelingen met de familie. Als volwassene is het voor mij een mooie pauze in de rusteloze wereld van e-mails, vergaderingen en MS-teams. Tegenwoordig heet dit “vertraging”, vroeger heette het waarschijnlijk “plezierwandeling”.

– Klaus

 , © Alpbachtal Tourismus / Gabriele Grießenböck © Alpbachtal Tourismus / Gabriele Grießenböck

2. Airtime in der Area47 

Categorie: zwemmen

Beste reistijd: mei tot oktober

Regio: Ötztal

Wie houdt van actie, kent de Area47 - en dus wilden mijn zonen sinds eeuwigheden dat we een reis naar de “Water-Area” maken. Gelukkig hebben ze nu allebei de minimumleeftijd en -lengte bereikt voor de meeste attracties en ik verheug me op de vele waterattracties met hen – vooral wacht ik erop met hen als kanonskogel in het water te worden gekatapulteerd. Blijft afwachten hoeveel ik van hun tienervrienden mee moet nemen.

– Julia

 , © Area47 © Area47

3. Buitengewoon: de mooiste skitocht na het werk in Innsbruck

Categorie: skitocht

Beste reistijd: november tot maart (afhankelijk van de sneeuwhoeveelheid)

Regio: Innsbruck 

Tijdens een skitocht laat op de avond op de Patscherkofel smelt de stress van het dagelijks leven in een mum van tijd van je schouders. Vanuit het centrum van Innsbruck is het slechts een half uur rijden naar het bergstation Patscherkofelbahn. Van daaruit leidt een beginnersvriendelijk, goed geprepareerd toerskipad naar de top. Wanneer je in het avondlicht het futuristische zendstation voor je ziet verschijnen, heb je het gevoel alsof je op een verre planeet bent geland.

– Verena

 , © Verena Sparer © Verena Sparer

4. Mijn lievelingsplek: de Piburger See

Categorie: zwemmen

Beste reistijd: mei tot september

Regio: Ötztal

De Piburg See is mijn favoriete plek omdat het mij een unieke mix van natuurschoon, rust en vele vrijetijdsactiviteiten biedt. Het schilderachtige landschap, het heldere water en de omringende bergen op de achtergrond creëren een idyllische sfeer die mij elke keer weer betovert.

De Piburg See biedt mij de mogelijkheid om te ontspannen midden in de ongerepte natuur en tegelijkertijd mijn liefde voor bos en water te verdiepen.

De verschillende vrijetijdsactiviteiten, of het nu gaat om zwemmen, bootje varen, ontspannende wandelingen langs het meer of genieten van de lokale gastronomie, dragen ertoe bij dat de Piburg See voor mij een heel bijzondere en geliefde plek is. Hier vind ik de perfecte balans tussen activiteit en ontspanning en geniet ik gewoon met volle teugen van de schoonheid van de natuur.

– Christina

 , © Tirol Werbung / Verena Sparer © Tirol Werbung / Verena Sparer

5. Go Veggie: de nieuwe Regensburger Hütte

Categorie: wandelen

Beste reistijd: begin juni tot midden oktober 

Regio: Stubaital 

Om de allereerste vegetarische berghut te bereiken moet je slechts 5,5 km wandelen, 1.050 hoogtemeters klimmen en talloze schattige koeien begroeten. De Neue Regensburger Hütte ligt langs de Stubaier Höhenweg en is zeker de moeite waard als daguitstap. Vanaf Falbeson slingert het pad langs een waterval en voert voorbij de Falbesoner Ochsenalm, die ook een bezoek waard is. Toen we bij de hut aankwamen, werden we beloond met een mix van traditionele, Nepalese en moderne gerechten - allemaal vegetarisch en regionaal. Wie wil kan even in het koude meer springen, dat in het Hohen Moos ligt.

 , © Tirol Werbung © Tirol Werbung

6. Voor zonnekloppers: het Rangger Köpfl

Categorie: wandelen

Beste reistijd: september en oktober

Regio: Innsbruck 

Hoewel de Nockspitze intussen een geliefde bestemming is voor early birds – ook tijdens de week – gaat het er een paar bergtoppen verderop veel rustiger aan toe. De Rangger Köpfl (let op: de twee G's zijn bijzonder belangrijk in de Tiroolse uitspraak) is een onspectaculaire bergtop maar met uniek uitzicht over het Inntal. De 1,5 uur durende wandeling erheen brengt je vrijwel direct vanaf de parkeerplaats naar de top. Zeker niet de meest comfortabele manier om 500 meter te klimmen, maar wel de meest effectieve. En – laten we eerlijk zijn – als we ergens een omweg kunnen missen, dan is het vóór zonsopgang!

Overigens goed om te weten is, dat als je de klim over de oostelijke bergkam start, omdat je misschien toch niet al te vlot uit bed kwam, je de zonsopgang vrijwel vanaf het begin van de tocht kan genieten. Omdat – als dit je eerste zonsopgangstour is – het kleurrijke kleurenspel ervoor bekend staat nog mooier te zijn dan de zonsopgang zelf.

  • Start: parkplaats in Stiglreith, Oberperfuss
  • Wandeltijd: 1 tot 1,5 uur
  • Hoogtemeters: 533 hoogtemeters
  • Ontbijtmogelijkheid: bij de Rosskogelhütte

– Elena

 , © Elena Krasovc © Elena Krasovc

7. Waar de naam alles zegt: de KRAFTalm in Itter

Categorie: culinair

Beste reistijd: het hele jaar door

Regio: Kitzbühel

De KRAFTalm in Itter is zowel in ‘s zomers als ‘s winters een heel bijzondere plek. Gelegen op 1.355 meter boven zeeniveau, kun je genieten van zoveel.

Al 130 jaar mag de familie Hölzl de Alm hun thuis noemen.

De twee zussen Marion en Evelyn zetten het verhaal in de 4de generatie voort en openden in 2021 de nieuwe KRAFTalm.

Een echte aanrader is de Apfelstrudel; het recept wordt al jaren in de familie doorgegeven.

– Andrea

 , © KRAFTalm Itter © KRAFTalm Itter

8. Op steenbok-safari

Categorie: wandelen

Beste reistijd: mei tot oktober

Regio: Karwendelgebirge 

Wie vaak op pad is in de bergen, weet dat het ontmoeten van steenbokken een vrij zeldzame ervaring is. Voor iedereen die, net als ik, graag dieren in hun natuurlijke omgeving wil spotten, raad ik een bergtocht naar het Sonnjoch (2457m) of de Hahnkampl (2080m) in het Karwendelgebergte aan. De kans om steenbokken direct op het wandelpad tegen te komen, is vrij groot.

Je kunt hier echter niet alleen steenbokken spotten, maar ook indrukwekkende uitzichten op Rofan, Karwendel en de Achensee genieten. Je start op de Gramaialm, dat met zijn alpentuin, kinderboerderij en souvenirwinkel een waar paradijs voor natuurliefhebbers is. Deze plek is zowel ‘s zomers als ‘s winters een ideale bestemming voor gezinnen. Je kunt er ook lekkere tafelen, net zoals bij Alm Gramai-Hochleger dat halverwege de route ligt.

– Johanna

9. Goede redenen voor het Zillertal

Categorie: wielrennen

Beste reistijd: april tot oktober

Regio: Zillertal

Het Zillertal per racefiets verkennen is een must omwille van velerlei redenen. Onder andere is de route door een zijdal van Stillupgrund tot aan de Grüne-Wand-Hütte een must. Zo ook de weg die door het Zillergrund tot aan het gelijknamige stuwmeer voert. (Schlegeisspeicher, Hintertux, Gerlospass, Hochfügen, Kerschbaumer Sattel).

Voor degenen die zichzelf echt willen martelen, is de Zillertaler Höhenstraße een echte uitdaging: waanzinnig steile stukken leiden tot waanzinnig mooie uitzichten. Leuker, maar daarom niet minder mooi, is om gewoon over rustige wegen door het dal van plek naar plek te fietsen en bijvoorbeeld te een pauze in te lassen bij Gasthof Linde in Stumm. Voor een meerdaagse racefietstocht naar het Zillertal raad ik het Explorer Hotel in Kaltenbach als basiskamp aan: een ontbijt afgestemd op de behoeftes van atleten, afsluitbare kluisjes en gereedschap voor de fiets, sparuimte op zolder.

– Jannis

 , © Jannis Braun © Jannis Braun

10. Langlaufen aan het mooiste uiteinde van de wereld

Categorie: Langlaufen

Beste reistijd: zolang er sneeuw ligt

Regio: Achensee

Als je niet in de buurt woont, lijkt deze tip wel onbereikbaar - maar iedereen die de weg daarheen vindt, komt steeds weer terug. We hebben het over het kleine bergdorpje Steinberg am Rofan, of zoals de bewoners het zelf liefkozend noemen: “Het mooiste einde van de wereld”.

De langlaufloipes van Steinberg zijn ‘s morgenvroeg, vlak na zonsopgang, op hun mooist. Als de eerste zonnestralen door het bos het pad doen glinsteren, gaat mijn hart sneller slaan, en dat niet alleen van de inspanning. Vooral langlaufers die rust en idylle op prijs stellen, zullen genieten van de Steinberg-langlaufloipes. Overigens zie je er ook vaak dieren: vossen en konijnen, maar ook herten en herten, kunnen tijdens jouw ochtend- of late langlaufsessie de kop opsteken.

– Max 

 , © Maximilian Margreiter © Maximilian Margreiter

4 opmerkingen beschikbaar
Schrijf een reactie

Verder blijven lezen

Omhoog

Is uw mailbox ook aan vakantie toe?

Abonneer u dan hier op onze newsletter met exclusieve vakantietips uit Tirol.