Blog
Categoriën
© Tirol Werbung / Rodler Ilvy
Eten & drinken
© Bert Heinzelmeier
Mensen
© Tirol Werbung / Aichner Bernhard
Cultuur
© Tirol Werbung / Moore Casey
Attracties
© Tirol Werbung / Herbig Hans
Familie
© Tirol Werbung / Schwarz Jens
Andere
© Tirol Werbung / Neusser Peter
Sport

7 verborgen berghutten in skigebieden

Bijgewerkt op 22.01.2024 in Attracties

Reizen door het maanlandschap rond de Schönwieshütte is makkelijk , hoewel het bijna onmogelijk lijkt: een ritje op een sneeuwscooter volstaat., © Tirol Advertising - Lisa HörtererReizen door het maanlandschap rond de Schönwieshütte is makkelijk , hoewel het bijna onmogelijk lijkt: een ritje op een sneeuwscooter volstaat. © Tirol Advertising - Lisa Hörterer

Je vindt ze meestal verstopt in kleine bossen of op zonnige open plekken en ontbreken één ding: de skipiste voor het grote zonneterras. Toch is het de moeite waard om deze afgelegen hutten iets verder weg van de piste op te zoeken, en daarvoor zelfs je ski’s een stukje te dragen! Vooral omdat deze berghutten uitpakken met een zeer aantrekkelijk aanbod. Een paar insidertips heb ik voor jou verzameld.

Ik ben niet echt een zeer sportieve skiër: ik hou vooral van skiën op pistes en van véél zon. Verder hou ik ervan dat het niet te druk is op de piste en ik bij een berghut een lekkere koffie krijg, een goed gesprek kan voeren en misschien ook iets buitengewoons lekker kan eten. Want skiën betekent voor mij in de eerste plaats een pauze nemen van de hectiek van het dagelijks leven, ontspannen en genieten van het moment. Ik verraad je waar dat allemaal kan.

1. Wolfratshauser Hütte, skigebied Grubigbahn

 , © Tirol Werbung - Holger Gassler © Tirol Werbung - Holger Gassler

Het skigebied: Met de Grubigbahn kom je rechtstreeks van het centrum van Lermoos op de piste, die in alle moeilijkheidsgraden terug naar het dal leiden. De ruigheid van het Wettersteingebergte en de Lechtaler Alpen zorgen voor een alpien gevoel, zelfs op de blauwe hellingen.

De culinaire insidertip: De Wolfratshauser Hütte werd in 1921 gebouwd en kon ook na de modernisering in 2004 zijn charmante karakter behouden. Je geniet er van een uniek uitzicht op de Zugspitze en het Ehrwalder Becken, dat je vanaf het kleine terras kan bewonderen. En zelfs als het panorama je sprakeloos maakt en het moeilijk is om je ogen ervan af te houden, is het de moeite waard om een blik te gooien op de menukaart: je vindt er de passende wijnen bij een lekkere beef tartaar, als je vooraf bestelt, kun je ook genieten van fondue of Tomahawk-Steak in de warme Stube. De dorst lessen kun je ook met allerhande fruitsappen geproduceerd door lokale boeren.

Alleen ervaren skiërs kunnen rechtstreeks naar de afgelegen berghut skiën, aangezien de route naar Kaiserschmarrn over een 1,7 kilometer lange skiroute (12) loopt. Om bij de afdaling te komen, neem je  de stoeltjeslift L6 en volg je de Grubigstein piste 5 tot de smalle, goed gemarkeerde skiroute naar links afslaat., © Tirol Advertising - Holger GasslerAlleen ervaren skiërs kunnen rechtstreeks naar de afgelegen berghut skiën, aangezien de route naar Kaiserschmarrn over een 1,7 kilometer lange skiroute (12) loopt. Om bij de afdaling te komen, neem je  de stoeltjeslift L6 en volg je de Grubigstein piste 5 tot de smalle, goed gemarkeerde skiroute naar links afslaat. © Tirol Advertising - Holger Gassler

Wolfratshauser Hütte

Website: wolfratshauserhuette.eatbu.com

Telefoon: +43.676.5996064

E-Mail: wolfratshauserhuette@gmx.at

Coördinaten: breedtegraad 47.391152 | lengtegraad 10.848787

2. Schönwieshütte, skigebied Gurgl

 , © Tirol Werbung - Lisa Hörterer © Tirol Werbung - Lisa Hörterer

Het skigebied: De pistes langs de Gurgl-bergbaan liggen tussen de 1.800 en 3.080 meter boven de zeespiegel en zijn daardoor niet alleen sneeuwzeker van november tot mei, maar bieden ook een indrukwekkend bergpanorama. Ondanks de de kleinschaligheid, is het skigebied nooit overbevolkt – dat ligt wellicht aan het feit, dat het skigebied zeer modern georganiseerd is.

De culinaire insidertip: In Gurgl vind je veel lekkere berghutten en restaurants. Wie de Schönwieshütte wil bezoeken, start zijn bezoek met een korte sneeuwscootertocht die hongerige pistesporters in slechts enkele minuten naar een schijnbaar andere wereld. De rit vanuit het skigebied door het verlaten besneeuwde landschap lijkt bijna surrealistisch, de architectonisch moderne hut met zijn grote glazen vensters lijkt bijna op een ruimtestation. Maar als je naar de creatieve en toch kordate menukaart kijkt, merk je al snel, dat je nog steeds op planeet aarde vertoeft..

Met de sneeuwscooter naar de  Schönwieshütte vanaf het bergstation van de Steinmannbahn– een telefoontje volstaat., © Tirol Werbung - Lisa HörtererMet de sneeuwscooter naar de  Schönwieshütte vanaf het bergstation van de Steinmannbahn– een telefoontje volstaat. © Tirol Werbung - Lisa Hörterer

Schönwieshütte

Website: www.schoenwieshuette-obergurgl.at

Telefoon: +43.664.1700911

E-Mail: info@schoenwieshuette-obergurgl.at

Coördinaten: breedtegraad 46.847541 | lengtegraad 11.01674

3. Latschenhütte, berglift Hoch-Imst

 , © Imst Tourismus_WEST © Imst Tourismus_WEST

Het skigebied: Het rustige skigebied Hoch-Imst wordt door de lokale bevolking gezien als een familieskigebied vanwege de vele blauwe pistes. Je vindt er vele nieuwe gondels die veel comfort garanderen en daardoor ook vaak door de lokale bevolking wordt bezocht. Het SunORama-uitkijkplatform geeft je voldoende ruimte om je gedachten te laten afdwalen, de Alpine Coaster wordt beschouwd als de langste in de Alpen – hier wordt een flinke dosis adrenaline vermengd met winterpret.

De culinaire insidertip: de Latschenhütte wordt al meer dan 50 jaar gerund door Waltraud Nothdurfter en geldt in de hele regio een kleine beroemdheid. Als ze niet in de keuken staat en traditionele gerechten tovert met regionale ingrediënten, is ze altijd beschikbaar voor een praatje. En heeft veel verhalen te vertellen.

Twee routes voeren naar de Latschenhütte...Wie goed kan skiën, neemt de Alpjochbahn en kiest dan de Skiroute (12). Als je zin ​​hebt in een korte winterwandeling, kan je de sleeplift (Malchbachlift) nemen en ongeveer 10 minuten door het besneeuwde bos wandelen., © Latschenhütte - Waltraud NothdurfterTwee routes voeren naar de Latschenhütte...Wie goed kan skiën, neemt de Alpjochbahn en kiest dan de Skiroute (12). Als je zin ​​hebt in een korte winterwandeling, kan je de sleeplift (Malchbachlift) nemen en ongeveer 10 minuten door het besneeuwde bos wandelen. © Latschenhütte - Waltraud Nothdurfter

Latschenhütte

Website: www.latschen.at

Telefoon: +43.5412.65413

E-Mail: info@latschen.at

Coördinaten: breedtegraad 47.257702 | lengtegraad 10.686832

4. Galtalm, skigebied Schlick 2000

 , © Stubaier Hof - Galtalm © Stubaier Hof - Galtalm

Het skigebied: Bijzonder indrukwekkend in de Schlick, zoals het gebied ook wel wordt afgekort, zijn de Kalkkögel, die hoog boven de pistes uitsteekt. De pistes bieden alle moeilijkheidsgraden. Brede pistes vind je eerder boven het middelstation.

De culinaire insidertip: als je naar de Galtalm wilt, heb je een beetje kracht in je armen nodig, je wordt tenslotte door een pistenbully naar de herberg getrokken. Op een idyllisch pad door het bos klim je 200 meter totdat na ongeveer 10 minuten het uitzicht zich opent en een wijds panorama onthult. Wanneer je op het Galtalm-terras aankomt, geniet je niet alleen van het uitzicht op Serles, Elfer en Habicht, maar ook van een uitstekende traditionele keuken met grote focus op regionaliteit: vlees en groenten komen van biologische boeren in de buurt, het brood is vers van de bakkers in de vallei en het wild – zelf geschoten. Dit is één van de redenen waarom je zeker de hertenburger moet proberen! Maar de Kasspatzln zijn ook niet te versmaden.

Het oppikpunt voor de Galtalm ligt direct aan de panorama-afdaling nr. 1 ter hoogte van het stuwmeer. Kort nadat je de Schlickeralm voorbij bent gereden, zie je aan de rechterhand het bordje ‘ophaalstation’. Met een beetje vaart kun je het trefpunt bereiken zonder je ski's uit te doen. De Galtalm Express rijdt dagelijks tussen 11.30 en 13.30 uur en heeft in totaal 20 zitplaatsen., © Stubaier Hof-GaltalmHet oppikpunt voor de Galtalm ligt direct aan de panorama-afdaling nr. 1 ter hoogte van het stuwmeer. Kort nadat je de Schlickeralm voorbij bent gereden, zie je aan de rechterhand het bordje ‘ophaalstation’. Met een beetje vaart kun je het trefpunt bereiken zonder je ski's uit te doen. De Galtalm Express rijdt dagelijks tussen 11.30 en 13.30 uur en heeft in totaal 20 zitplaatsen. © Stubaier Hof-Galtalm

Galtalm

Website: www.galtalm.at

Telefoon: +43.5225.62266

E-Mail: info@galtalm.at

Coördianten: breedtegraad 47.148049 | lengtegraad 11.321575

5. Gasthof Heiligwasser, skigebied Patscherkofel

 , © Alpengasthof Heiligwasser © Alpengasthof Heiligwasser

Het skigebied: de huisberg van Innsbruck wordt ook wel de Olympische berg genoemd: tijdens twee Olympische Winterspelen op de Patscherkofel werden wedstrijden gehouden en Franz Bracke won hier zijn gouden medaille. Het skigebied maakt niet alleen indruk met zijn historische charme, maar ook met zijn lange pistes en het weidse uitzicht op het Inntal.

De culinaire insidertip: Gasthof Heiligwasser is duidelijk te zien vanaf het dalstation van de bergbaan, maar alleen wie goed kijkt (en bereid is de ski's een paar meter uit te doen) komt er ook heen. Wanneer je bij de herberg aankomt, staat je eerst voor een grote keuze: wil je liever buiten genieten van het uitzicht of binnen in de Stube de gezelligheid op jou laten inwerken? Hoe dan ook, het menu maakt het genot compleet. De kaart is niet groot, maar heeft alles, wat je lekker vindt. Bij de curryworst worden truffelfrietjes geserveerd, in de Cordon Bleu ontdek je Grana Padano en de Kaiserschmarrn is bijna te lekker om te delen.

De piste nr. 6 voert door een korte tunnel. Na enkele meters volgt de helling een bocht naar rechts, maar let op: ook boven deze bocht leidt een klein pad rechts het bos in. Als je dit pad volgt, bereik je in 5 minuten de Heiligwasser-kerk, met de gelijknamige herberg er vlak achter., © Tirol Advertising - Julia KönigDe piste nr. 6 voert door een korte tunnel. Na enkele meters volgt de helling een bocht naar rechts, maar let op: ook boven deze bocht leidt een klein pad rechts het bos in. Als je dit pad volgt, bereik je in 5 minuten de Heiligwasser-kerk, met de gelijknamige herberg er vlak achter. © Tirol Advertising - Julia König

Gasthof Heiligwasser

Website: www.heiligwasser.at

Telefoon: +43.512.377171

E-Mail: info@heiligwasser.at

Coördinaten: breedtegraad 47.216817 | lengtegraad 11.430402

6. Legalalm, skigebied Zillertal Arena

 , © Zillertal Arena © Zillertal Arena

Het skigebied: Voor een middagje skiën is vooral het Zellgedeelte van de Zillertal Arena een aanrader: hier kun je tot zonsondergang je vitamine D-voorraad aanvullen! Het skigebied is zeer uitgestrekt en staat ook bekend om zijn Höhenfresser-tocht: je maakt bijna 2.000 hoogtemeters langs de 10 kilometer lange dalafdaling.

De culinaire insidertip: de Legalalm heet eigenlijk Kreuzjochhütte - niet te verwarren met de Kreuzjochalm - maar de lokale bevolking noemt hem kortweg ''s Legal'. Hoe je de hut ook noemt: de hut maakt indruk met zijn rustieke Zillertaler charme, die ook de menukaart siert. Regionale specialiteiten zoals geperste knödels en omeletten maar ook vele zelfgemaakte taarten bekoren iedereen. Het eten smaakt overigens het lekkerst als je tegelijkertijd ook de prachtige zonsondergang kunt bewonderen.

Met de Hanser X-Press of de Kreuzjoch X-Press kom je naar Piste Nr. 19. Vlak na de Kreuzjochalm neem je piste nr. 19 b. Na een paar meter zie je het bord dat naar de Legalalm voert en volg je het vlakke pad ongeveer 100 meter naar rechts., © Zillertal ArenaMet de Hanser X-Press of de Kreuzjoch X-Press kom je naar Piste Nr. 19. Vlak na de Kreuzjochalm neem je piste nr. 19 b. Na een paar meter zie je het bord dat naar de Legalalm voert en volg je het vlakke pad ongeveer 100 meter naar rechts. © Zillertal Arena

Legalalm

Website: www.huber-zillertal.at

Telefoon: +43.664.4737434

E-Mail: info@huber-zillertal.at

Coördinaten:breedtegraad 47.2549496 | lengtegraad 11.9473423

7. Vinzenz Biedner Hütte, skigebied Zettersfeld

 , © Vinzenz Biedner Hütte - Ludwig Neumair © Vinzenz Biedner Hütte - Ludwig Neumair

Het skigebied: Zonovergoten is waarschijnlijk de beste manier om het skigebied Zettersfeld te beschrijven. Met in totaal 6 liften heeft het skigebied een ideale grootte voor iedereen, die graag het overzicht houdt maar toch op zoek is naar een portie afwisseling.

De culinaire insidertip: De beste dag voor een bezoek aan de gezellige Vinzenz Biedner Hütte is ongetwijfeld een woensdag, want dan vind je er Kaiserschmarrn in verschillende varianten: met appeltjes, bosbessen, met kwark of gewoon puur. De keuken kookt met ingrediënten uit de regio - zo komen de eieren van het Berbauernhof en heten “Nussdorfer Bergei” en komt de biologische hooimelk elke dag vers uit het dal. Maar ook wie eerder pikant eten lust, vindt veel lekkers op de menukaart. Vooral het spek en de worsten zijn een aanrader – hutude uitbateritbater Ludwig Neumair maakt ze overigens zelf.

Het pad naar de Vinzenz Biedner Hütte is goed aangegeven. Het pad dat naar de eenzame berghut leidt, splitst zich af van piste nr. 8. Deze begint direct bij het bergstation van de Faschingalm-stoeltjeslift en is ook te bereiken via piste nummer 1 (vanaf het bergstation van de Steinermandl-stoeltjeslift). Net boven de Panoramastube ga je linksaf de Ziehweg op totdat je na 2 tot 3 minuten het Naturfreundehaus bereikt., © Vinzenz Biedner Hütte - Ludwig NeumairHet pad naar de Vinzenz Biedner Hütte is goed aangegeven. Het pad dat naar de eenzame berghut leidt, splitst zich af van piste nr. 8. Deze begint direct bij het bergstation van de Faschingalm-stoeltjeslift en is ook te bereiken via piste nummer 1 (vanaf het bergstation van de Steinermandl-stoeltjeslift). Net boven de Panoramastube ga je linksaf de Ziehweg op totdat je na 2 tot 3 minuten het Naturfreundehaus bereikt. © Vinzenz Biedner Hütte - Ludwig Neumair

Naturfreundehaus Vinzenz Biedner Hütte

Website: www.vinzenz-biednerhuette.naturfreunde.at

Telefoon: +43.4852.69852

E-Mail: naturfreunde.neumair@aon.at

Coördinaten: breedtegraad 46.865566 | lengtegraad 12.809297

Julia König heeft twee kleine, maar net als alle anderen, drukke jongens en brengt daarom veel van haar vrije tijd buitenshuis door met haar familie. Ze heeft de beste tips voor avontuurlijke speeltuinen en excursiebestemmingen.

Geen reacties beschikbaar
Schrijf een reactie

Verder blijven lezen

Omhoog

Is uw mailbox ook aan vakantie toe?

Abonneer u dan hier op onze newsletter met exclusieve vakantietips uit Tirol.