Blog
Categoriën
© Tirol Werbung / Rodler Ilvy
Eten & drinken
© Bert Heinzelmeier
Mensen
© Tirol Werbung / Aichner Bernhard
Cultuur
© Tirol Werbung / Moore Casey
Attracties
© Tirol Werbung / Herbig Hans
Familie
© Tirol Werbung / Schwarz Jens
Andere
© Tirol Werbung / Neusser Peter
Sport

Vijf huizen uit hout voor estheten

Bijgewerkt op 10.04.2023 in Attracties, Foto's: Patrick Bonato

Hout is zo'n voor de hand liggend bouwmateriaal, dat je je de vraag zou kunnen stellen, waarom niet alle huizen uit hout gemaakt worden. Hout groeit voortdurend en is dus feitelijk erg duurzaam. Hout isoleert overigens goed, ruikt lekker en biedt een warm, wollig gevoel. En trouwens, werken en bouwen met hout schijnt de creativiteit te stimuleren. Dat zie je overal, als je door Tirol reist.

1. Ufogel | Nussdorf-Debant

Ufo of oervogel?  Eigenlijk oervogel - althans zo laat de naam vermoeden. Zie je voor het eerst het huisje, dan tip je wellicht op iets buitenaards. De Ufogel is een klein architectonisch wonder: 45 vierkante meter, een solide keukenblok, een grote douche en slaapplaats voor tot 5 vijfpersonen. De Ufogel is gemaakt uit larikshout. Via een panoramavenster geniet je van een gigantisch uitzicht op de Oost-Tiroolse bergen.

2. Waldhütte | Hochpillberg

Een houten huis in het bos – perfecte match. De Waldhütte staat tussen hoge bomen, die het geluid van de buitenwereld absorberen, en tegelijkertijd een gevoel van geborgenheid uitstralen. De boshut in de Tuxer Alpen is perfect voor zij die rust opzoeken of de bergen op sneeuwschoenen willen ontdekken. Het leven aldaar herinnert aan het leven van vallenzetters in het Wilde Westen - behalve dan, dat indien noodzakelijk, de Tiroolse beschaving slechts een bospad verwijderd is.

3. Malisgarten | Zell im Zillertal

Het 5-sterrenhotel MalisGarten illustreert dat houtbouw niet saai moet zijn. Zowel de binnen- als de buitenkant van het hotel zijn modern. Er wordt overal massief hout gebruikt, zelfs in de lift. En dat maakt ook het klimaat gelukkig: ongeveer 1.500 ton CO2 wordt in al dat hout op lange termijn opgeslagen.

4. Tirol Lodge | Ellmau

Drie volledig huizen uit hout in plaats van een grote hotelblok uit beton: dat is de Tirol Lodge in Ellmau am Wilden Kaiser. Meer dan honderd kamers telt de lodge, die direct naast het dalstation van de Hartkaiserbahn troont. Het hotel bestaat uit meerdere kant-en-klare boxen, die bij de opbouw op elkaar gestapeld werden door zware kranen. Dit soort van constructie is eerder ongebruikelijk voor de regio.

 5. Schneiderhäusl | Alpbach

De architectuur in het Tiroolse dorp Alpach is een streling voor het oog. Sinds 1953 zorgt een regeling ervoor dat alle huizen enkel het gelijkvloers mogen metselen, alle andere verdiepingen moeten uit hout vervaardigd worden. Verdere regels bepalen ook nog hoe balkons er mogen uitzien, hoe breed vensters mogen zijn en hoe steil het dak. Al die regels zie je perfect omgezet in bijv. het Schneiderhäusl. In de boerderij in de dorpskern wonen dus niet alleen geiten, schapen, konijnen, kippen en enten, maar dus ook gasten.

Maximilian Gerl woont in München – en elk jaar luidt zijn goed voornemen: “Meer tijd in de bergen doorbrengen”. Hij studeerde journalistiek en werkt tegenwoordig als freelance journalist.

Laatste artikel van Maximilian Gerl
Maak plaats! Het is beter om niet in de weg te lopen van de Klima-sneeuwschuiver – vooral niet als je een sneeuwvlokje bent.
Bijgewerkt op 26.12.2022 in Mensen
Sneeuwvrije spoorwegen
9 min. leestijd
200331-24_wildschönau_kein-schnee+schnee_schreyerdavid
Bijgewerkt op 09.12.2020 in Mensen
De sneeuwexperts
11 min. leestijd
Kappl
14.12.2023 in Andere
22 feiten over sneeuw
8 min. leestijd
Alle artikelen van Maximilian Gerl
Geen reacties beschikbaar
Schrijf een reactie

Verder blijven lezen

Omhoog

Is uw mailbox ook aan vakantie toe?

Abonneer u dan hier op onze newsletter met exclusieve vakantietips uit Tirol.