Blog
Categoriën
© Tirol Werbung / Rodler Ilvy
Eten & drinken
© Bert Heinzelmeier
Mensen
© Tirol Werbung / Aichner Bernhard
Cultuur
© Tirol Werbung / Moore Casey
Attracties
© Tirol Werbung / Herbig Hans
Familie
© Tirol Werbung / Schwarz Jens
Andere
© Tirol Werbung / Neusser Peter
Sport

Boerenvakanties in Tirol: 6 tips voor bijzondere accommodaties

Bijgewerkt op 26.07.2018 in Attracties

alpenjuwel_nauders_hof_dachtenne_20

Zijn jouw vakantie-eisen net zo hoog als de bergen van Tirol? Die van mij wel in ieder geval. Fijn dus dat Tirol genoeg mogelijkheden biedt om ook ver van huis van luxe te kunnen genieten. Vandaag zal ik zes bijzondere vakantieverblijven delen: vakanties bij de boerderij. Maar dan zonder hooivork en hanengekraai, maar met veel comfort en flair. Zes concepten met een grote dosis originaliteit die zich allemaal buiten begaande paden wijden. Zes inspirerende (boeren) binnenplaatsen waar traditie en moderniteit hand in hand gaan. Zes accommodaties, de een nog mooier dan de ander.

Mesnerhof-C, Steinberg am Rofan

Wanneer de eigenaar van de 400 jaar oude boerderij in Steinberg am Rofan op zijn website ‘Adolf Loos en zijn filosofie voor bouwen in de bergen’ citeert dan weet je; zij hebben verstand van architectuur. Barbara en Georg, zo heten de twee, hebben in deze afgelegen hoek van Tirol iets heel speciaals gemaakt; een 200 vierkante meter groot ‘retro-chalet’, zoals ze hun boerenerf  liefdevol noemen.

Ongelooflijk! 400 jaar oud en vandaag de dag een vakantieboerderij met zelfbediening: Der Mesnerhof in Steinberg am Rofan. (Foto: Mesnerhof/Werner Neururer)Ongelooflijk! 400 jaar oud en vandaag de dag een vakantieboerderij met zelfbediening: Der Mesnerhof in Steinberg am Rofan. (Foto: Mesnerhof/Werner Neururer)

Geslaagde combinatie: wasbakken van Philippe Starck op een aanrecht van honderd jaar oud. (Foto: Mesnerhof/Werner Neururer.Geslaagde combinatie: wasbakken van Philippe Starck op een aanrecht van honderd jaar oud. (Foto: Mesnerhof/Werner Neururer.

De zelfstandige woning is beschikbaar voor maximaal 10 mensen en te boeken voor privévakanties en voor workshops voor bedrijven of co-werken. De ene kamer is nog mooier dan de andere. Zoals de gemeenschappelijke ruimtes, de keuken of bar, maar ook de badkamers zijn een mooie mix van traditie en moderniteit. Zo staan er op het eeuwenoude dressoir bijvoorbeeld waskommen van Philippe Starck. Omgekeerd kan ook; een emmer van tin die is omgetoverd tot een gootsteen. Al met al een geslaagde metamorfose;  van oude gebouw tot een mooi, inspirerend chalet, Camp en Co.

Zelfs in de slaapkamer voel je de oudheid. (Foto: Mesnerhof/Harald Eisenberger)Zelfs in de slaapkamer voel je de oudheid. (Foto: Mesnerhof/Harald Eisenberger)

De woonkamer in de Mesnerhof wordt gebruikt als co-working space of voor workshops. (Foto: Mesnerhof/Harald Eisenberger)De woonkamer in de Mesnerhof wordt gebruikt als co-working space of voor workshops. (Foto: Mesnerhof/Harald Eisenberger)

Bauernlodge, Lechtal

Chris Bosten en Ingrid Janssen. Niet echt typische Tiroolse namen.  Dat klopt, het gaat hier om twee Nederlanders die de aantrekkingskracht van Tirol niet konden weerstaan en in het Lechdal een nieuw vaderland hebben gevonden.

Mooier wonen in het Lachtal; de BauernlodgeMooier wonen in het Lachtal; de Bauernlodge

Hoe leuk dat ook anderen van hun prachtige huis kunnen genieten! In de 300 jaar oude boerderij zijn drie appartementen gemaakt die allemaal opvallen door hun combinatie van grove-en fijne, en oude- en nieuwe materialen.

Natuurlijke kleuren en materialen – een eigentijdse en tegelijkertijd tijdloze combinatie.Natuurlijke kleuren en materialen – een eigentijdse en tegelijkertijd tijdloze combinatie.

De behaaglijke kamers zijn voor vakanties ideaal voor families met kinderen. In de zomer is de tuin met zonneterras en barbecue een uitbreiding van de leefruimte. De dennen, het getjilp van de vogels… Hier worden alle zintuigen geprikkeld.

I Like: Bauernlodge ademt een en al chaletstijl uit.I Like: Bauernlodge ademt een en al chaletstijl uit.

Spelenderwijs leren: Chris en Ingrid bieden ook begeleide wandelingen en familie-activiteiten aan.

Hof Alpenjuwel, Nauders

De naam zegt het al, het Hof Alpenjuwel in het dorpscentrum van Nauders is een echt pareltje. De eerste steen van het gebouw werd in de 13e eeuw gelegd en is ongeveer 700 jaar oud. Een veelbewogen geschiedenis later kocht de familie Wolf het erfgoed. Zij renoveerden het, met veel liefde en aandacht voor details.

Een spannend entree: ‘Mèh’, in plaats van het gebruikelijke ‘hallo’.Een spannend entree: ‘Mèh’, in plaats van het gebruikelijke ‘hallo’.

Dat er ook aandacht is geschonken aan de oude tradities van de boer, wordt al duidelijk bij de ingang. Hier kan je door een groot ruit kijken naar de schaapskooi. In de twee grote appartementen van het historische gebouw, met namen als ‘Dachtenne’ en ‘Rauchkuchl’, is een combinatie gebruikt van modern design en authenticiteit. Hof Alpenjuwel heeft daardoor een bijzondere uitstraling.

De slaapkamer in Alpenjuwel. Bijna zoals vroeger, maar dan wel met aanzienlijk meer comfort.De slaapkamer in Alpenjuwel. Bijna zoals vroeger, maar dan wel met aanzienlijk meer comfort.

Niets warmt een kamer zo lekker als een kacheloven.Niets warmt een kamer zo lekker als een kacheloven.

Moderne techniek in een oude boerderij; de sauna in de kelder is, zeker in de winter, genieten geblazen. (Alle foto’s: Hof Alpenjuwel)Moderne techniek in een oude boerderij; de sauna in de kelder is, zeker in de winter, genieten geblazen. (Alle foto’s: Hof Alpenjuwel)

Refugium Tilliach, Gailtal

Eigenlijk is deze boerderij te mooi om waar te zijn. Op 1.235 meter boven de zeespiegel, in het Gailtal-Lesachtal midden in de Oost-Tiroolse bergen tussen Lienzer Dolomieten en Karnischem Kamm, ligt deze 250 jaar boerderij met typische Oostenrijkse dakbedekking en kleine rooster ramen. Het interieur straalt een huiselijke sfeer uit.

Refugium Tilliach Außenansicht

Refugium Tilliach Außenansicht

Binnen vind je een leefruimte van 700m2 met 12 kamers, een bibliotheek, een ultramoderne keuken en zelfs een spa, inclusief een hooibad met sauna in de kelder. Als je de tuin ziet, zou je bijna denken dat hier nog geen warm water of elektriciteit is, zo authentiek ziet alles eruit. Maar schijn bedriegt; ondanks dat er veel aandacht was voor het behouden van de originaliteit van het huis, zal het de gasten aan geen enkel comfort ontbreken.

Deze oude boerderij biedt alle gemakken van de moderne tijd. (Fotos: Zlocationz für Refugium Tilliach)Deze oude boerderij biedt alle gemakken van de moderne tijd. (Fotos: Zlocationz für Refugium Tilliach)

De combinatie van het eenvoudige leven van weleer en de ongelooflijk mooie natuur rondom zorgt gegarandeerd voor vakantiegeluk in Refugium Tilliach. Exclusief te huur, met ontbijt en schoonmaak en diner met bediening op aanvraag mogelijk.

Tassenbacherhof, Pustertal

De geur van het eenvoudige leven; ja, dat is nog echt aanwezig in Oost-Tirol. Margit adverteert terecht met deze woorden voor haar Tassenbacherhof. Margit is de baas en de goede geest van deze voormalige koetsier herberg in Tassenbach.

Flatscreen en een boerencommode; een gelukte combi van oud en nieuw.Flatscreen en een boerencommode; een gelukte combi van oud en nieuw.

Vijf jaar geleden is er een 250 m2 groot luxe appartement bijgekomen die onderdak biedt aan zes tot tien mensen. Hier gaan Alpine ontwerp hand in hand met moderne en architectonische eenvoud en rust.

Deze wellness kan net zo goed bij een designhotel horen. (Alle foto’s: Alexander Mattersberger, Tassenbacherhof)Deze wellness kan net zo goed bij een designhotel horen. (Alle foto’s: Alexander Mattersberger, Tassenbacherhof)

Vier individueel ingerichte kamers met voor mensen die niet uit Tirool komen moeilijk uit te spreken namen als ‘Tate & Mame Kommr’ (wat in Oost-Tirol zoiets als master bedroom betekent) ‘Gitschn Kommr’ (dienstbode kamer), ‘Buabm Kommr’ (jongens kamer) und ‘Knechte Kommr’ (ja inderdaad, goed geraden, de knecht-kamer), een grote keuken, een gezellige woonkamer plus spa met sauna, sanarium en kleurentherapiestoelen voor een ‘feel good sfeer’ in de historische ruïnes op 1100 meter boven de zeespiegel.

Voor een knecht-kamer lang niet slecht, toch?!Voor een knecht-kamer lang niet slecht, toch?!

Pink pillows, zodat het kleurenschema in de meisjeskamer klopt.Pink pillows, zodat het kleurenschema in de meisjeskamer klopt.

Gannerhof, Villgratental

Het concept van Gannerhof onderscheidt zich niet veel van de eerdergenoemde onderkomens. Terwijl je volledige appartementen en huizen kunt huren, zal je in Gannerhof (ook weer in Oost-Tirol) ook culinair verwend worden.

Niet alleen ’s avonds een juweeltje, de 300 jaar oude Gannerhof.Niet alleen ’s avonds een juweeltje, de 300 jaar oude Gannerhof.

Het is al een tijdje terug dat ik te gast was in Gannerhof in Innervillgraten, maar ik herinner het me nog goed. De huiselijke sfeer, de mooie inrichting. En het eten….Mmmmm!!! Logisch dat de keuken van Gannerhof werd bekroond met een Gault-Millaut-Haube.

Hier smaakt alles uitstekend.Hier smaakt alles uitstekend.

De bijna geheel uit hout ontworpen kamers zien er behaaglijk uit. Ook het restaurant met houten lambrisering ziet eruit alsof de tijd heeft stilgestaan. Tip: boek de overnachting met gastronomisch halfpension. Dan heb je een kostelijke maaltijd bereid met lokale ingrediënten met eventueel een voortreffelijke wijn. Je bed is gelukkig niet ver weg…

En hier lekker uitrusten. (Alle Fotos: Gannerhof/Alois Mühlmann)En hier lekker uitrusten. (Alle Fotos: Gannerhof/Alois Mühlmann)

Laatste artikel van Fabienne
Alle artikelen van Fabienne
Geen reacties beschikbaar
Schrijf een reactie

Verder blijven lezen

Omhoog

Is uw mailbox ook aan vakantie toe?

Abonneer u dan hier op onze newsletter met exclusieve vakantietips uit Tirol.