Blog
Categoriën
© Tirol Werbung / Rodler Ilvy
Eten & drinken
© Bert Heinzelmeier
Mensen
© Tirol Werbung / Aichner Bernhard
Cultuur
© Tirol Werbung / Moore Casey
Attracties
© Tirol Werbung / Herbig Hans
Familie
© Tirol Werbung / Schwarz Jens
Andere
© Tirol Werbung / Neusser Peter
Sport

Een dag in de sneeuw: skiën in St. Anton am Arlberg

05.02.2024 in Attracties

St. Anton am Arlberg_Galzigbahn

Een wilde sneeuwjacht, coole freeriders en een lange wintersporttraditie: onze reis brengt ons deze keer naar St. Anton am Arlberg, een van ’s werelds oudste skioorden. Hier is Rosanna opgegroeid. Zij begeleidt ons als gids een dag door het skigebied en haar woonplaats. Onderweg komen wij een skigids en een groep vrouwelijke freeriders tegen en maken kennis met het charmante centrum van St. Anton am Arlberg. Hieronder vindt u onze verzamelde tips voor een geslaagde dag in de sneeuw in St. Anton am Arlberg.

8.00 uur // treinstation St. Anton am Arlberg

Als ontmoetingsplaats met onze gids Rosanna kiezen wij het treinstation. Het station in St. Anton am Arlberg is zowel voor de inwoners als de gasten van grote betekenis. Vanaf hier reis je snel overal naartoe en weer terug. Alle Intercity- en Railjet-treinen stoppen hier en het station ligt op een steenworp afstand van het centrum en het skigebied.

08.30 uur // De “Schneehexer”

Als het in St. Anton sneeuwt, dan sneeuwt het ook echt. Jong en oud proberen dan met zogenoemde “Schneehexen” (sneeuwschuivers) de massa’s sneeuw op te ruimen. Net als deze in 1927 geboren meneer en grootvader van Rosanna.

09.00 uur // Hotel Arlmont

Als je in St. Anton wilt inchecken, heb je de keuze uit traditionele tophotels, mooie appartementen of moderne designaccommodaties. Rosanna laat ons haar tip voor liefhebbers van moderne architectuur zien, het Hotel Arlmont: “Ik vind dat het hotel een mooi contrast vormt met dit traditionele skioord. Ten eerste is de ligging direct naast de Nasserein-bergbaan natuurlijk geweldig. Ten tweede heb ik hier in de zomer de bruiloft van vrienden gevierd. Het personeel was toen zeer met de gasten begaan.” Rosanna’s tweede tip is het gezellige Hotel Waldhof met een zeer goed restaurant.

09.30 uur // Sportshop SkiWest

Van freeride- en boardershops tot kleine, gespecialiseerde sportwinkels – in St. Anton am Arlberg zijn ongelofelijk veel sportshops te vinden. Wie ski’s of snowboards wil huren, kan de gewenste uitrusting vooraf vanuit thuis online reserveren. Alleen al in het centrum van St. Anton zijn een half dozijn sportshops gevestigd: Alber Sport, Intersport Arlberg (2x), Sporthaus Jenewein (Sport 2000), Skisport Fauner en SkiWest. Wij gaan met Rosanna mee naar de vermoedelijk kleinste sportshop bij de Arlberg, die van haar vader. In de skikelder voert hij de skiservice nog handmatig uit en biedt tevens een selectie uit de Tirol-Shop-modecollectie.

SkiWest // Alte Arlbergstraße 3, 6580 St. Anton am Arlberg // Website

10.00 uur // Galzigbahn

 

Het centrum (en ook het station) liggen op een steenworp afstand van de skipiste. Te voet wandelen wij naar het dalstation van de kabelbaan die naar de 2.184 hoge Galzig leidt. Al in 1937 stond hier de eerste kabelbaan. In 2006 werd de nieuwe, architectonisch spectaculaire Galzigbahn geopend. Een reusachtig wiel in het binnenste van het dalstation zorgt ervoor dat onze gondel de hoogte in gaat en wij richting de berg zweven.

10:30 // De Skigids

Als men aan Arlberg denkt, denkt men meestal ook aan diepe sneeuwafdalingen. En terecht, zoals bevestigd wordt door het uitzicht vanuit de gondel die ons door dichte sneeuwval naar de top van de Galzig brengt. Naast ons zit de 30-jarige skigids Daniel Federspiel. We spreken met hem over de huidige sneeuwcondities, de schoonheid van zijn beroep, en waarom zelfs ervaren skiërs Arlberg het beste met een skigids kunnen verkennen.

"De afgelopen anderhalve week heeft het ongeveer een meter gesneeuwd, en volgende week zou er nog meer moeten komen," zegt Daniel. Hij heeft zijn hobby als skigids tot zijn beroep gemaakt. Op de vraag waarom je een skigids nodig hebt in Arlberg, legt hij uit: "Omdat de skiroutes elk jaar anders zijn. Veel gasten komen slechts voor een week. De afdaling aan de achterkant van Rendl kan de ene keer een hobbelige piste zijn en de andere keer ligt er plotseling een meter verse sneeuw." Alleen mensen die bekend zijn met de omgeving, de juiste opleiding en ervaring hebben, kunnen in zo'n situatie de lawinesituatie beoordelen en weten of, waar en hoe je een poederhelling kunt afdalen. En ze weten natuurlijk het beste waar nog verse poedersneeuw te vinden is. Lokale berg- en skigidsen kunnen worden geboekt bij de skischolen van Arlberg.

11.00 uur // Galzig & Valluga

Vandaag wilden we eigenlijk de hoogte in – naar de 2.809 meter hoge Valluga, de hoogste top bij de Arlberg. Wij willen op de top een paar mooie panoramafoto’s maken en daarna met de kabelbaan terug naar beneden, maar door de zware sneeuwval en de zware wind komen de eerste twijfels op. De afdaling met ski’s vanaf de Valluga is bovendien alleen toegestaan voor ervaren skiërs onder begeleiding van berg- en skigidsen, legt Daniel uit. Wij zouden al blij zijn als we met de gondel omhoog en omlaag zouden kunnen.

Bij de Galzig sneeuwt het hard, buiten loeit de wind en Daniel zegt tot onze teleurstelling dat de Vallugabahn vandaag vanwege de weersomstandigheden gesloten is. We hebben echter geluk: Rosanna was drie dagen geleden al met een vriendin op de Valluga-top en heeft daar met haar gsm enkele foto’s gemaakt. Het uitzicht op de top is bij mooi weer indrukwekkend, zoals dit kiekje laat zien:

Photo: Rosanna BattistiPhoto: Rosanna Battisti

12.00 uur // skipiste nr. 1

Wij volgen Daniel naar piste nr. 1 in richting Sennhütte. De sneeuw is geweldig, ons zicht laat echter te wensen over.

 

Als het mooi weer was geweest, hadden we graag Rosanna’s tip opgevolgd en een uitstapje naar St. Christoph en Stuben am Arlberg gemaakt. Haar tip: “Ik ski het liefste van Schindlergrat omlaag naar Rauz. Dat is een superlange afdaling waar je lekker veel snelheid kunt maken. Hier kun je ook altijd twee, drie keer sporen door de diepe sneeuw trekken. Als je in Rauz niet voor de Valfagehrbahn kiest, maar je weg vervolgt, kom je in Stuben en de Albona-liften uit: daar is een geweldige offpiste-afdaling te vinden! Ook altijd weer leuk: de freeride-route “Bachseite”, die is (bijna) altijd leuk, ongeacht hoe de sneeuwomstandigheden verder zijn.“

Rosanna’s panoramatip: “Het mooiste panorama, afgezien van de Valluga, is voor mij het uitzicht tijdens een rit met de Schindlergratbahn en na de lange snelle piste vanaf de Ulmerhütte, waar je de Patteriol in zijn ganse pracht kunt bewonderen.”

12.30 uur // Sennhütte

Wij nemen afscheid van Daniel en leggen voor de lunch bij de Sennhütte aan. Deze typische Arlberger skihut met een uitstekende keuken is ook een perfecte plek voor de après-ski, vertelt Rosanna ons: “Ik vind de eigenaren van de Sennhütte aardig. Ze zijn zeer vriendelijk en komen er ook graag eens bij zitten op een praatje te maken. Het is hier altijd gezellig. Hier geniet je van een klassieke après-ski, het eten smaakt goed en het zonneterras is hier in het voorjaar een echt hoogtepunt.”

Wie letterlijk in een stijlvolle sfeer wil eten, moet het sterrenrestaurant Verwallstube bij de Galzig uitproberen – het hoogst gelegen sterrenrestaurant van Europa. Rosanna raadt ons ook het restaurant in het streekmuseum nabij het centrum van St. Anton aan.

Rosanna beveelt ons ook het restaurant in het heimatmuseum aan, vlakbij het centrum van St. Anton, op loopafstand van het moderne Galzigbahn-valleistation. Het museum vertelt de verhalen van de Arlbergregio - van de oprichting van het Hospiz St. Christoph in de 14e eeuw, van het eens armoedige leven in deze regio tot de bouw van de Arlbergbahn in de 19e eeuw en de groeiende betekenis van wintersport en toerisme in de 20e eeuw.

14:00 // De Freeridesters

Op de Arlberg kent men elkaar. Zo gebeurt het dat Rosanna in de Sennstube de bekende freerider en skigids Geli Häusl opmerkt, die in St. Anton bekend staat. Geli is met een groep van zes vrouwen onderweg, die bij haar een meerdaagse freeride-cursus hebben geboekt. Direct onder de Sennhütte oefent de groep met het omgaan met lawineveiligheidsuitrusting. Geli geeft ons meer details hierover.

Katharina uit München is een van de deelnemers aan het Freeride Camp. Ze is blij met de verse poedersneeuw en van plan om na het kamp nog twee dagen langer in St. Anton te blijven om nog een paar "coole Powderruns" te maken, zoals ze zegt.

15.00 uur // het stadscentrum

 

Wij sluiten de skidag af en wandelen met Rosanna door het voetgangersgebied van St. Anton. “St. Anton heeft gewoon een heel speciale charme en die is nooit verloren gegaan”, zegt Rosanna, “ook al is het hier druk – St. Anton heeft zijn speciale karakter weten te behouden. Hier wandelen de mensen ’s ochtends met hun ski’s langs, er zijn sportshops, gezellige cafés, bars en restaurants. De plaats is gewoon heel levendig. Ik kom altijd wel bekenden tegen. B0vendien is het voor mij persoonlijk gewoon het mooiste skigebied, met name voor offpiste skiën.”

16.00 uur // Après-ski

St. Anton beroemt zich op het feit dat hier de après-ski is uitgevonden. Hier komt daadwerkelijk iedereen in een van de talloze bars in het skigebied en in de plaats bijeen: skigidsen, skileraren, freeriders, inwoners en gasten sluiten hier samen de skidag af. Rosanna’s tips voor après-ski in St. Anton: “De Krazy Kanguruh waar je meer Engelstalig publiek tegenkomt en de Mooserwirt – die twee plekken moet je gewoon eens gezien hebben. Wat ook nog erg leuk is: de Sennhütte! Gezellig, met een geweldig zonneterras en livemuziek, vooral op zaterdag een echte aanrader, want dan wordt er op de banken gedanst.“ Deze drie gelegenheden liggen direct langs skipiste nr. 1 en zijn eigenlijk niet te missen. Bij het Base Camp bij het Galzig-dalstation maken we nog een paar foto’s en nemen daarna afscheid van Rosanna – tot de volgende keer in St. Anton!

De geboren Villacher is sinds mei 2012 mede verantwoordelijk voor de persdienst en de website presse.tirol.at. Door de liefde voor zijn vriendin en de Tiroolse bergen is hij naar Innsbruck verhuisd. In zijn vrije tijd gaat hij graag wandelen en mountainbiken of kiest hij voor toerskiën en freeriding. Hij is af en toe ook te horen in het radioprogramma “Kulturton” op FREIRAD 105,9.

Laatste artikel van Michael
Foto: Naturparkregion Reutte, © Naturparkregion Reutte
Bijgewerkt op 03.07.2023 in Attracties
De 21 saaiste uitstapjes in Tirol
4 min. leestijd
tirol werbung-solden-blanchard-7884
Bijgewerkt op 16.03.2021 in Attracties
Een dag in de sneeuw: snowboarden in Sölden
7 min. leestijd
Wandelen met sneeuwschoenen bij Hochfilzen in het Pillerseetal. (Foto: Tirol Werbung)
Bijgewerkt op 09.11.2020 in Attracties
Witte kerst: 10 plaatsen in de sneeuw
4 min. leestijd
Eder Robert – photography & cinematography
Bijgewerkt op 14.05.2018 in Attracties
Wandelen, gondels en ontbijt: zonsopgang op de berg
3 min. leestijd
1_Skifahren in Ischgl_Pardatschgrat
Bijgewerkt op 13.06.2016 in Attracties
Een dag in de sneeuw: Skiën in Ischgl.
4 min. leestijd
Alle artikelen van Michael
Geen reacties beschikbaar
Schrijf een reactie

Verder blijven lezen

Omhoog

Is uw mailbox ook aan vakantie toe?

Abonneer u dan hier op onze newsletter met exclusieve vakantietips uit Tirol.