Blog
Categoriën
© Tirol Werbung / Rodler Ilvy
Eten & drinken
© Bert Heinzelmeier
Mensen
© Tirol Werbung / Aichner Bernhard
Cultuur
© Tirol Werbung / Moore Casey
Attracties
© Tirol Werbung / Herbig Hans
Familie
© Tirol Werbung / Schwarz Jens
Andere
© Tirol Werbung / Neusser Peter
Sport

Onmisbaar deze winter: de lawinedienst van Innsbruck !

Bijgewerkt op 15.02.2021 in Mensen

Het sneeuwt deze winter zeer veel in de Tiroolse hoofdstad, en dan hoor je meermaals per dag luide knallen in de stad. De inwoners van Innsbruck weten wat dat betekent: de lawinedienst laat lawines afgaan op de Nordkette.

Tussen twee en acht minuten. Zo lang brandt de lont tot het dynamiet Emulex AV ontploft. Met een bijzondere lift worden de 2,5 kilo zware paketten in de steile bergflanken van de Nordkette getransporteerd. „We wachten tot het „BENG!“ maakt, en dan zien we de sneeuw schuiven“, vertelt Werner Haberfellner van de Innsbruckse Lawinedienst. Samen met een team van specialisten laat hij lawines geforceerd afgaan en verhindert zo, dat grote pakken sneeuw op riskante plaatsen samenkomen. Door zulke acties, kan men ervoor zorgen, dat de skipret boven Innsbruck veilig blijft.

Als de wind hard waait, dan trillen in bepaalde stadwijken de vensters

Werner Haberfellner van de Innsbruckse Lawinedienst.Werner Haberfellner van de Innsbruckse Lawinedienst.

De dynamiet-lift op de Hafelekar.De dynamiet-lift op de Hafelekar.

Grote verantwoordelijkheid

Haberfellner zit in het bureau van de Innsbruckse Lawinedienst op 1.905 meter hoogte, in het bergstation bij de Seegrube. Een groot display op zijn bureau toont allerlei meteorologische data. Werner maakt sinds 15 jaren deel uit van het expertenteam, dat beslist of straten, wegen en pisten op de Nordkette al dan niet versperd worden. Elke morgen zet de lawinedienst een verslag op, dat dan aan het overheidsorgaan in Tirol wordt doorgestuurd. Als Werner en team het nodig achten, dat preventief een lawine moet afgaan, dan gebeurt dat.

„Als de wind hard waait, dan trillen in bepaalde stadwijken de vensters. Daarom beginnen we nooit met preventief lawines te veroorzaken voor 7 uur ’s morgens. Die explosies hoor je beneden in Innsbruck veel duidelijker als hier boven“, vertelt Haberfellner. Naast de dynamiet-lift werkt de lawinedienst ook met gaskannonen, die met één knopdruk kunnen worden geactiveerd. „Gazex“ heet dat systeem, dat bijvoorbeeld op de kam boven het funpark staat.

De Nordkette

In het noorden van Innsbruck troont de Inntalkette boven de stad. Kortweg wordt die ook wel „Nordkette“ genoemd. Tijdens de wintermaanden is het skigebied Seegrube op 1.900 meter een geliefd ski-oord bij de Innsbruckers. Wie nog hoger wil, kan met de lift tot op de 2.334 meter hoge Hafelekar. De beroemde Hafelekarrinne is één van de steilste skiroutes in Europa. Ze heeft een hellingshoek van 70% en is dus enkel iets voor echte kunners én durvers!

Deze „dynamiet-worsten“ moeten voor veiligheid zorgen in het Innsbruckse skigebied.Deze „dynamiet-worsten“ moeten voor veiligheid zorgen in het Innsbruckse skigebied.

Een bijzondere job

„Computer-data en de moderne techniek helpen ons zeer ons werk te doen, maar een grote portie ervaring is ook belangrijk. Ik ben in deze job gegroeid“, zegt Haberfellner. Zijn team en hijzelf zijn niet alleen verantwoordelijk voor de veiligheid van het skigebied, ze zijn ook als pistedienst onderweg. „Als er een ongeluk gebeurt, dan moeten we er zo snel mogelijk heen. Dat ging tot nu toe altijd heel goed en daarop zijn we ook trots. Wie gewond is, moet zo snel mogelijk uit de koude sneeuw. Dat dat niet altijd makkelijk is, staat buiten kijf: ons skigebied is op bepaalde plekken uitermate steil.“

Of het nu stormt, sneeuwt of het extreem koud is, Werner Haberfellner is steeds bovenop de Nordkette te vinden. Sommige plaatselijke media noemt hem ook wel de „Beschermengel van de stad“. Waarom? Op de wereld zijn maar een handvol plekken te vinden, waar stad en natuur zo dicht bij elkaar liggen, en dus mens en natuur heel dicht op elkaar leven. Voor er preventief lawines werden veroorzaakt door een gespecialiseerd lawineteam, zijn soms grote pakken sneeuw rakelings langs woonwijken gesuisd. De lawines van de lawinedienst moeten dat risico nu 100% minimaliseren.

De Nordkettenbahn

De Innsbrucker Nordkettenbahn is een technisch en architectonisch meesterwerk. Getekend werd de lift door de intussen overleden sterarchitecte Zaha Hadid. In amper 20 minuten suis je van het stadscentrum naar bergachtige oorden. Eerste tussenstation is de stadswijk Hungerburg, vandaaruit gaat het naar de 1.905 meter hoge Seegrube om uiteindelijk de top te bereiken in het bergstation Hafelekar op 2.296 meter.

Dit symbool moet wintersporters daarover informeren en tegelijkertijd waarschuwen, dat ze het beveiligd skigebied gaan verlaten.Dit symbool moet wintersporters daarover informeren en tegelijkertijd waarschuwen, dat ze het beveiligd skigebied gaan verlaten.

Werner Haberfellner bij de oude lawine-lift. Die werd nog manueel bediend.Werner Haberfellner bij de oude lawine-lift. Die werd nog manueel bediend.

Beste werkplek ter wereld

Alle Tiroolse gemeentes, waar een potentieel gevaar bestaat voor lawines, moeten een lawinedienst installeren. In het land Tirol bestaan er in totaal 252 commisies; ongeveer een derde daarvan komt alleen samen als daartoe een reden is. Innsbruck bekleedt door zijn bijzondere geografische ligging een bijzondere positie en heeft daarom een full-time lawinedienst.

Door zijn job is Werner Haberfellner elke dag als eerste op de berg. Dat betekent ook, dat hij unieke momenten beleeft daarboven – dag in, dag uit. „Bijzonder zijn die momenten waarop ik als eerste op de berg ben en het de nacht voordien een halve metere gensneeuwd heeft. De wereld is nog stil, de bergen eveneens. En dan doemt opeens de zon op en kleurt alles rood. Dan voel ik me zeer gepreveligeerd“, dweept Werner.

Alle Fotos: Bert Heinzlmeier

Na jarenlang werken in het buitenland is Klaus Brunner nu weer onderweg met microfoon en camera in zijn thuishaven Tirol. Home is where your heart is.

Laatste artikel van Klaus
"Koeien hebben voorrang" heet het ´s zomers langs de Kaunertaler Landesstraße.
Bijgewerkt op 20.05.2024 in Cultuur
Koeienfile: 17 kilometer door het Kaunertal
8 min. leestijd
Bijgewerkt op 12.02.2024 in Attracties
8 uiterst romantische accommodaties in Tirol
4 min. leestijd
Bijgewerkt op 20.06.2023 in Eten & drinken
De beste bieren van Tirol!
12 min. leestijd
Bijgewerkt op 12.06.2023 in Cultuur
Als ’s zomers de Tiroolse bergen branden.
4 min. leestijd
Kerst in Tirol, © Tirol Werbung - Martina Wiedenhofer
Bijgewerkt op 15.12.2022 in Cultuur
Playlist: de mooiste 7 kerstliedjes uit Tirol
4 min. leestijd
Bijgewerkt op 20.12.2021 in Mensen
De vliegende redder in nood van Außerfern
4 min. leestijd
Apfelradln_1_klein
Bijgewerkt op 19.08.2020 in Eten & drinken
Het origineel recept voor over-heerlijke Apfelradln!
2 min. leestijd
Ort: Brixen i.Th.
Bijgewerkt op 08.04.2020 in Attracties
10 virtuele uitstapjes in Tirol
2 min. leestijd
Lekkernijen van eigen productie: de Burgeralm, Foto: FRANK BAUER
Bijgewerkt op 21.01.2020 in Eten & drinken
Burgeralm: een paradijs voor kaasliefhebbers
4 min. leestijd
Ort: Innsbruck
05.05.2021 in Attracties
10 virtuele museumtours in Tirol
4 min. leestijd
Alle artikelen van Klaus
Geen reacties beschikbaar
Schrijf een reactie

Verder blijven lezen

Omhoog

Is uw mailbox ook aan vakantie toe?

Abonneer u dan hier op onze newsletter met exclusieve vakantietips uit Tirol.