Blog
Categoriën
© Tirol Werbung / Rodler Ilvy
Eten & drinken
© Bert Heinzelmeier
Mensen
© Tirol Werbung / Aichner Bernhard
Cultuur
© Tirol Werbung / Moore Casey
Attracties
© Tirol Werbung / Herbig Hans
Familie
© Tirol Werbung / Schwarz Jens
Andere
© Tirol Werbung / Neusser Peter
Sport

Een nacht op stap met een snowpark-shaper

Bijgewerkt op 04.02.2021 in Mensen

Ongewone beroepen – Innsbrucks Snowpark-shaper Bjarni Valdimarsson; Skylinepark Nordkette.
Ongewone beroepen – Innsbrucks Snowpark-shaper Bjarni Valdimarsson; Skylinepark Nordkette.

Snowboarden en Innsbruck zijn partners-in-crime, net zoals frietjes met mayonaise. En dat heeft vooral te maken met het uitdagend snowpark op de Innsbruckse Nordkette. Man achter het “Nordkette Skylinepark” is de in Tirol wonende IJslander Bjarni Thor Valdimarsson.

Video: De chef-shaper van het Innsbruckse Skylinepark vertelt hoe zijn dag eruitziet.

18 uur, een winterdag in Innsbruck. Terwijl pendelaars in de stad naar het station snellen, beweegt op de Nordkette een klein lichtje heen en weer. Dat lichtje is Bjarni Thor Valdimarsson (@derbjarni). Hij is de man die elke nacht met zijn pistenbully het snowpark bij de Seegrube “shaped”, vormt dus. Het Skylinepark ligt op 1.900 hoogtemeter en is wereldwijd het enige park, dat zich incity-snowpark mag noemen. In amper 20 minuten arriveren wintersporters met de Innsbrucker Nordkettenbanen vanuit het stadscentrum in het Karwendelgebergte.

In amper 20 minuten sta je met de gondellift op de Nordkette.In amper 20 minuten sta je met de gondellift op de Nordkette.

Het park is vol met kickers, rails en boxen – zo heten de obstakels waarop freestylers hun tricks doen. Een goed snowpark wordt ten eerste goed gepland en gebouwd en ten tweede, goed onderhouden. Veel skigebieden besteden daarom dit soort werk graag uit aan experten, die veelal zelf ook een passie hebben voor freestyle skiën en snowboarden. “Rijk word je er niet van en heel makkelijk is het ook niet”, vertelt de IJslander, die je omwille van zijn lengte en ruige baard onlosmakelijk associeert met een Viking.

Bjarni Thor Valdimarsson in zijn 300 pk zware machine.Bjarni Thor Valdimarsson in zijn 300 pk zware machine.

Bjarni’s passie voor snowboarden bracht hem ongeveer 20 jaar geleden naar Innsbruck. Toen was snowboarden “holy shit” en Innsbruck gold als Europese hotspot voor snowboardfans. Excellente skigebieden waren/zijn vanuit het hart van de Alpen in een mum bereikbaar, op de Tiroolse gletsjers kon/kun je praktisch het hele jaar op perfecte sneeuw snowboarden en zelfs het Amerikaanse bedrijf Burton – marktleider als het gaat om ‘s werelds bekendste en grootste snowboardmerk – heeft hier haar Europese zetel. Nergens elders in de Alpen zag je rond het jaar 2000 zoveel jonge, coole mensen in te grote en te brede broeken als rond Innsbruck.

Vandaag de dag zijn er minder snowboarders maar het aantal freestylers groeit gestaag.Vandaag de dag zijn er minder snowboarders maar het aantal freestylers groeit gestaag.

“Snowboarden doen intussen minder wintersporters, daarvoor heb je nu meer freestylers,” vertelt Bjarni terwijl hij zijn 300 pk zware pistenbully richting een schans beweegt. Als chef-shaper bestaat zijn werk er voornamelijk in het Skylinepark te superviseren: hij plant, bouwt en “shapt” elke dag opnieuw.

Omwille van dit panorama heet het snowpark op de Nordkette „Skyline-Park“Omwille van dit panorama heet het snowpark op de Nordkette „Skyline-Park“

Het skigebied bij de Innsbruckse Seegrube is heel sneeuwzeker. Voor Bjarni en zijn team is dat een vloek en een zegen tegelijkertijd. Bij intensieve sneeuwval moeten alle freestyle elementen in de garage worden gebracht zodat ze niet worden bedolven onder een dikke sneeuwmantel. Zodra het weer beter is, moet het park dan weer worden opgebouwd. “Dat gebeurt ongeveer 8 keer per seizoen,” zegt de shaper.

Technisch inzicht is onontbeerlijk als shaper.Technisch inzicht is onontbeerlijk als shaper.

Bjarni begint met zijn werk rond 16 uur en is pas rond middernacht klaar. Deze job kreeg hij per toeval. In het Zillertal heeft Bjarni geleerd hoe je met een pistenbully rijdt en door de jaren heen heeft hij zich steeds meer gespecialiseerd. “Het belangrijkste is volharding, daarnaast moet je ervan houden veel sneeuw te schoppen en dat je van machines houdt, is ook handig,” zo de in Tirol wonende IJslander.

Het team van Bjarni bestaat uit hemzelf en vier medewerkers.Het team van Bjarni bestaat uit hemzelf en vier medewerkers.

De sympathieke IJslander leeft sinds 20 jaar in Tirol.De sympathieke IJslander leeft sinds 20 jaar in Tirol.

Het leukst vindt hij het creatieve deel van zijn job. Tijdens de winter bouwt hij “zijn” park steeds weer om en luistert daarbij graag naar de wensen van de freestyle-community. “We hebben hier boven veel goeie freestylers. Natuurlijk is het onmogelijk om alle wensen te vervullen, maar we doen niettemin ons best het zoveel mogelijk wintersporters naar hun zin te maken,” zo Bjarni Thor Valdimarsson. Hijzelf springt nauwelijks nog over de grote schansen. “Dat is een sport voor jonge mensen”, zegt de 40-jarige en lacht daarbij breed…

Opname: Bert Heinzlmeier

Na jarenlang werken in het buitenland is Klaus Brunner nu weer onderweg met microfoon en camera in zijn thuishaven Tirol. Home is where your heart is.

Laatste artikel van Klaus
"Koeien hebben voorrang" heet het ´s zomers langs de Kaunertaler Landesstraße.
Bijgewerkt op 20.05.2024 in Cultuur
Koeienfile: 17 kilometer door het Kaunertal
8 min. leestijd
Bijgewerkt op 12.02.2024 in Attracties
8 uiterst romantische accommodaties in Tirol
4 min. leestijd
Bijgewerkt op 20.06.2023 in Eten & drinken
De beste bieren van Tirol!
12 min. leestijd
Bijgewerkt op 12.06.2023 in Cultuur
Als ’s zomers de Tiroolse bergen branden.
4 min. leestijd
Kerst in Tirol, © Tirol Werbung - Martina Wiedenhofer
Bijgewerkt op 15.12.2022 in Cultuur
Playlist: de mooiste 7 kerstliedjes uit Tirol
4 min. leestijd
Bijgewerkt op 20.12.2021 in Mensen
De vliegende redder in nood van Außerfern
4 min. leestijd
Apfelradln_1_klein
Bijgewerkt op 19.08.2020 in Eten & drinken
Het origineel recept voor over-heerlijke Apfelradln!
2 min. leestijd
Ort: Brixen i.Th.
Bijgewerkt op 08.04.2020 in Attracties
10 virtuele uitstapjes in Tirol
2 min. leestijd
Lekkernijen van eigen productie: de Burgeralm, Foto: FRANK BAUER
Bijgewerkt op 21.01.2020 in Eten & drinken
Burgeralm: een paradijs voor kaasliefhebbers
4 min. leestijd
Ort: Innsbruck
05.05.2021 in Attracties
10 virtuele museumtours in Tirol
4 min. leestijd
Alle artikelen van Klaus
Geen reacties beschikbaar
Schrijf een reactie

Verder blijven lezen

Omhoog

Is uw mailbox ook aan vakantie toe?

Abonneer u dan hier op onze newsletter met exclusieve vakantietips uit Tirol.